Hlavní stránka

Počet obyvatel Země se blíží 7 miliardám

(09.01.2010)

V roce 2009 přibylo na naší planetě tolik lidí, kolik jich žije v sousedním Německu. Tedy kolem 83 milionů. I to přispělo k nárůstu obyvatel modré planety na téměř sedm miliard. Tuto informaci zveřejnila Německá nadace pro světové obyvatelstvo koncem prosince 2009.

Na Zemi podle agentury DPA za posledních dvanáct let přibyla miliarda lidí. Každou vteřinu se narodí dvě děti. K půlnoci ze Silvestra 2009 na 1. leden 2010 by na Zemi mělo žít 6 834 509 600 (šest miliard osmsestřicetčtyři milionů pětsetdevět tisíc šest set) lidí.

Rodina v Keni - Mombasa

Rodina v Keni

Nejrychleji roste počet obyvatel Afriky. V roce 2009 počet zde žijících lidí překročil miliardovou hranici. Podle výše uvedené Německé nadace už nyní většina afrických zemí nedokáže své obyvatelstvo uživit. Tamní rychlý přírůstek lidí zhoršuje chudobu a má dopady na přírodní zdroje i na vzdělávací a zdravotnické systémy.

Děti v Nigerii

Děti v Nigerii

Nadace pro světové obyvatelstvo apelovala na německou vládu, aby věnovala mnohem více peněz do projektů k plánování rodiny v rozvojových zemích. Lidé by tak mohli mít reálnější šanci vyhnout se dlouhodobému hladu a chudobě. Investice se prý mnohonásobně vyplatí. Podle propočtů Fondu OSN UNFPA (fond pro otázky populace) dokáže jedno euro vložené do rodinného plánování ušetřit přes 30 eur za zavádění vody či za zdravotnictví a školství.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress