Hlavní stránka

Modrá vlajka, 10 nej… evropských pláží

(12.10.2009)

Modrá vlajka (Blue Flag) je ocenění, které je udělováno plážím a přístavům, které splnily přísné normy. Program řídí Nadace pro environmentální vzdělávání (FEL), skládající se z národních členských organizací zastupujících 59 zemí světa. Je to program hodnocení pláží a přístavů, který Evropská unie zahájila už v roce 1987. Porotci FEL každoročně kontrolují tisíce pláží a nejlepším přidělují tyto prestižní modré vlajky. 

Pokud na Vámi zvolené pláži vlaje tato vlajka, máte téměř stoprocentní jistotu, že jste si svoji dovolenkovou lokalitu vybrali správně. FEL hodnotí především čistotu a upravenost pláže a čistotu moře a bezprostředního okolí. Dalšími kritérii jsou způsob recyklace odpadů na pláži nebo kvalita poskytovaných služeb, jako je například přítomnost záchranářů, dalším z kritérií je poskytování turistických informací. Například v Chorvatsku je 114 pláží pyšnících se modrou vlajkou, v Itálii 226, v Řecku 425 a v na prvním místě se umístivším Španělsku dokonce 493 (viz tabulka níže). Vybraná místa jsou každoročně pro Evropu, Kanadu, Maroko, Tunisko a další země podobné zeměpisné polohy (země nacházející se na severní polokouli) vyhlašována dne 5. června, pro Karibik, Nový Zéland, Republiku Jižní Afrika a další země z jižní polokoule dne 1. listopadu.

Tahiti

V dalším textu článku nejdříve uvádím přehled deseti nej… evropských pláží, které byly vybrány turistickými centrálami zemí, k jejichž pobřeží turisté z Česka jezdí nejčastěji, dále pak následují tabulky „Modrých vlajek“ pláží a přístavů.

1. Andaluské městečko Conil de la Frontera na západě Pyrenejského poloostrova se nachází asi 100 kilometrů od Gibraltaru a 200 kilometrů od Malagy. Turisty sem láká především koupání v čisté vodě Atlantského oceánu a několik dlouhých písečných pláží, za nimiž jsou vysoké útesy. Nevýhodou této lokality je, že tu od oceánu občas fouká silnější vítr. Díky tomu je ale naopak tato část španělského pobřeží oblíbena vyznavači surfingu a windsurfingu.

2. Peníscola, často nazývaná Gibraltarem Valencie, leží 220 kilometrů jižně od Barcelony. Severně od Peníscoly směrem k letovisku Benicarlo se táhne přes pět kilometrů dlouhá písčitá pláž, široká místy až 100 metrů. Je udržovaná, s vysázenými palmami a postupným vstupem do moře. Pláže jižně od Peníscoly jsou menší s malými oblázky a obklopené skalami. Za návštěvu stojí i samo město se starou čtvrtí a s hradem stojícím na 67 metrů vysokém skalnatém poloostrově, ze kterého je pěkný výhled na pobřeží.

3. Ačkoliv je pláž Praia da Marinha v turisty oblíbené oblasti Algarve na jihu Portugalska, ani během hlavní sezóny tu nebývá mnoho lidí. Na písčitou pláž s průzračným mořem se dostanete po schodech z malého parkoviště. Občas tu zastavují motorové čluny, jejichž majitelé Vám za několik eur nabídnou projížďku kolem skalních útesů v okolí pláže Praia da Marinha.

Modrá vlajka na pláži v Řecku

4. Řecká pláž Mylopotamos je přes 200 metrů dlouhá a 25 metrů široká, s hladkými bílými oblázky přecházejícími v jemný písek. Pláž je navíc obklopená skálami. Ty zaručují nerušený klid. Moře je čisté, což dokazuje i přidělení modré vlajky. Mylopotamos se nachází na východě poloostrova Pelion, 60 kilometrů východně od města Volos a 250 kilometrů jižně od Soluně v oblasti Magnesia.

5. Pláž Navagio najdete na ostrově Zakynthos. Je schována uprostřed bílých skal a přístupná pouze z moře. Lodě sem jezdí téměř ze všech přístavů na ostrově. Za výlet na tuto pláž zaplatíte 10 až 30 eur za osobu. Uprostřed pláže je z části pískem zasypaný vrak lodi. Voda je sice křišťálově čistá, kvůli strmému sestupu mořského dna však není příliš teplá. Nejbližší vesnice se jmenuje Anafonitria. Dále na východ jsou překrásné Modré jeskyně a chráněné území, kam želvy Caretta caretta kladou do písku svá vejce. Pláž Navagio si můžete prohlédnou také z výšky 250 metrů nad mořem z vyhlídky. K ní se dostanete na odbočce mezi vesnicemi Volimes a Anafonitria.

6. Přes dva kilometry dlouhá je písečná pláž Palombaggia na jihovýchodě Korsiky. Leží 12 kilometrů jižně od přístavu Porto-Vechio. Díky tyrkysové vodě, jemnému písku a piniovým lesům, které ji obklopují, byla zařazena na šesté místo mezi deseti nejhezčími plážemi Evropy. Během léta bývá hodně lidí. U pláže je řada barů a restaurací, využít lze i nabídku sportovních aktivit nebo výletů lodí na nedaleké neobydlené ostrůvky.

7. Přes 500 metrů dlouhá pláž Dugi Rat s drobnými oblázky a pozvolným vstupem do moře se nachází ve městě Brela. To je vzdálené 15 kilometrů od Makarské. Už v roce 1997 jí byla udělena modrá vlajka. V okolí pláže Dugi Rat je borovicový les a promenáda s kavárnami a restauracemi. Na výlety z Brely se můžete vydat do Makarské, kde je muzeum škeblí a mušlí nebo do Omiše, do starého pirátského města s pozůstatky starých hradeb nad městem.

8. Obzor je klidné rybářské městečko obklopené dubovými lesy ve střední části bulharského Černomoří. Vzdálenost z Varny i z Burgasu je asi šedesát kilometrů. Místní široká písečná pláž je dlouhá několik kilometrů, postupně se svažuje do moře a nabízí koupání v čisté vodě. Podél pláže vede příjemná promenáda přecházející v park. Na výlet můžete z Obzoru zajet např. do Varny a navštívit zde akvárium a delfinárium s množstvím vodních živočichů žijících ve vodách Černého moře.

9. Chorvatská pláž Zlatni Rat se nachází na západní straně Bolu na ostrově Brač, kam se dostanete trajektem ze Splitu za 50 minut. Tato pláž sahá až půl kilometru do moře a pozornost přitahuje díky svému jedinečnému trojúhelníkovému tvaru a zvláštnosti, že mění svůj tvar v závislosti na směru větru, který právě vane. V blízkém okolí můžete navštívit skalní klášter Blaca z 16. století (z Bolu pojedete asi půl hodiny lodí do Blacké zátoky a po vystoupení dojdete ke klášteru za další půlhodinu).

10. Pláž La Marina dell´Isola Bella se nachází v nejjižnější části Apeninského poloostrova. Je jedním z nejkrásnějších míst italské Kalábrie. Oblíbeným výletním místem odsud jsou nedaleké sopečné Liparské ostrovy.

Přehled 20 nej… zemí s modrou vlajkou (pláže, přístavy) v roce 2009

 Země s plážemi s modrou vlajkou

Počet pláží s modrou vlajkou

 Země s přístavy s modrou vlajkou

Počet přístavů s modrou vlajkou

Španělsko

493

Německo

115

Řecko

425

Španělsko

78

Turecko

279

Francie

71

Francie

263

Dánsko

68

Itálie

226

Nizozemsko

65

Portugalsko

225

Itálie

60

Dánsko

209

Švédsko

42

Chorvatsko

114

Finsko

23

Irsko

74

Chorvatsko

20

Anglie

69

Portugalsko

14

Kypr

53

Turecko

14

Nizozemsko

41

Řecko

8

Německo

39

Belgie

8

Švédsko

38

Norsko

8

Wales

24

Wales

5

Fr. zám. území

22

Island

5

Černá Hora

18

Plosko

4

Jižní Afrika

18

Fr. zám. území

3

Maroko

16

Bahamy

3

Lotyšsko

9

Kanada

3


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress