Hlavní stránka

Na Šumavě se otevřely tři turistické přechody

(15.07.2009)

Turisté na Šumavě se konečně dočkali. Tři nové turistické přechodové trasy na rozhraní NP Šumava a NP Bavorský les v oblasti Modravských slatí byly otevřeny ve středu dne 15. července 2009. Po letech vyjednávání se tak konečně milovníci přírodních krás a turistiky dostanou přes česko-německou hranici díky nově otevřeným přechodům Modrý sloup nedaleko Modravy (hraniční kámen 28/8), Pod Poledníkem (hraniční kámen 16/14) a Siebensteinkopf (hraniční kámen 7/7).

Přechody jsou vyznačeny standardizovaným značením Klubu českých turistů a společným česko-bavorským logem. Po otevření těchto přechodů roky volali čeští návštěvníci parku i obyvatelé obcí z obou stran hranice. Neustále však naráželi na zákazy od ochránců přírody kvůli ochraně tetřeva.

Šumava, Modrý sloup

Trasa přes Modrý sloup se otevřela mimořádně před třemi roky, ale lidé po ní mohli chodit pouze ve skupinkách a s průvodcem. Teď se budou moci pohybovat sami a bez průvodce. Vlastně šedesát let sem lidé nesměli. Nejprve jí uzavřeli po "Vítězném únoru 1948" vládnoucí soudruzi, aby náhodou někdo nezabloudil a nepřešel státní hranici do zlého "Západního Německa", pak v roce 1992 byla uzavřena po vzniku NP Šumava ochranáři (vstup byl částečně možný v letech 1989-91). Železná opona padla vlastně definitivně až teď. Dvacet let po konci totalitní moci jediné vládnoucí strany zpřístupňuje šumavský park unikátní oblasti, kam s výjimkou strážců a kdysi i pohraničníků desetiletí nikdo nevkročil.

Šumava, Modrý sloup

Cesta na Modrý sloup povede z Březníku po úbočí Špičníku na státní hranici a na Luzný. Stezka přes úbočí Špičníku je ale jen dočasným řešením, pravděpodobně na příští dva roky. Pak slibuje správa NP, že otevře trasu Luzenským údolím, kudy vedla původní cesta. Tu je ale třeba ještě upravit.

Další z nově přístupných přechodů - Siebensteinkopf je otevřen celoročně pouze pro pěší. Kvůli výskytu tetřeva se zde nebudou v zimě zřizovat ani udržovat trasy pro běžkaře.

Šumava, Poledník

Modrý sloup a Poledník budou otevřené, jak je výše uvedeno, od poloviny července do poloviny listopadu. Ani zde nebude možno jezdit na kole ani vzít si s sebou psy, zakázána je také jízda na koni a vjezd jakýchkoliv motorových vozidel.

Propojení nejcennějších a nejpřísněji chráněných zón obou národních parků je výsledkem dohody, kterou v září 2008 uzavřel tehdejší český ministr životního prostředí Martin Bursík se svým bavorským kolegou Otmarem Bernardem.

Šumava

Celoročně budou pro pěší, cyklisty i lyžaře na Šumavě otevřené již fungující přechody Debrník-Ferdinandstahl, Prášily-Gsenget a Bučina-Finsterau. Také hraniční přechod Sedmiskalí bude otevřen celoročně. K němu vede cesta od Bučiny.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress