Hlavní stránka

Jemen - Aden

(11.08.2009)

Jak charakterizovat Jemen? Je to bájná země královny ze Sáby, pravlast kávovníku, hornatá země, nacházející se na jihozápadě Arabského poloostrova. Země, kde se dávno jakoby zastavil čas. 

Území dnešního Jemenu bylo během historie pod nadvládou mnoha říší a království (říše Sabejská, již před naším letopočtem, říše osmanská atd.). Severozápad Jemenu po vyhnání Turků ovládali islámští imámové, jih od roku 1839 Britové. 

Vlajka Jemenu

Jih se pak stal pod jménem Aden v roce 1937 britskou korunní kolonií a později z něho byla vytvořena Jihoarabská unie. V roce 1962 byl v severozápadním Jemenu svržen poslední imám a byla vyhlášena Jemenská arabská republika (Severní Jemen) a na to došlo k občanské válce. Na jejím konci koncem roku 1967 vznikla po odchodu Britů na jihu Jemenská lidově demokratická republika (Jižní Jemen). Vlády se ujali komunisté! Došlo ke spojení obou částí Jemenu v jeden stát, ale v roce 1979 vypukla další občanská válka. 

Aden

K novému sjednocení obou Jemenů došlo až po rozpadu socialistického bloku v Evropě v roce 1990. V roce 1994 došlo k další občanské válce. Při ní se snažil bývalý Jižní Jemen osamostatnit. Nepodařilo se, levicoví jihojemenci byli poraženi. Byla vydána nová ústava a podle ní je v čele státu prezident a vládu vede ministerský předseda (pro klid byl zvolen prezident "ze severu" a premiér "z jihu". Země je islámská, asi 1 % obyvatel tvoří uprchlíci z Afriky.

Aden

Tři čtvrtiny obyvatel žijí na vesnici. Pěstuje se pšenice, proso, kávovník, bavlník, vinná réva, brambory, význam má rybolov. Z nerostného bohatství má význam jen ropa poblíž Adenu. Tam je také rafinérie. Menší význam mají draselné soli a fosfáty. Zajímavostí je, že v zemi není ani kilometr železnice a že k této asijské zemi patří africký ostrov Sokotra. 

Znak Jemenu

K mnou navštívenému přístavnímu průmyslovému městu Aden jen hrst informací. Toto místo leží asi 170 kilometrů na východ od úžiny Bab al Mandab, oddělující Adenský záliv od Rudého moře. Město se sto osmdesáti tisíci obyvatel (2008) se nachází uvnitř kráteru bývalé sopky. Dělí se na několik naprosto odlišných částí jako jsou kráter, původní přístav; moderní přístav Ma´alla; Tawahi; Gold Mohur; Khormaksar; Sheikh Othman; Al-Mansura; Madinat al-Sha´b. V části Little Aden je umístěna ropná rafinerie a hluboký přístav určený pro ropné tankery.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress