Hlavní stránka

Albánie podala přihlášku do EU

(28.04.2009)

Albánský předseda vlády Sali Berisha a český premiér v demisi a současný předseda Rady EU Mirek Topolánek v úterý dne 28. dubna 2009 po společném setkání oznámili, že Albánie oficiálně podala přihlášku do Evropské unie.

V Albánii, jedné z nejchudších zemí Evropy, žijí více než tři miliony lidí. Očekává se, že podmínky pro vstup do EU se jí podaří splnit až za několik let. Pokud si ale "Tirana" určí přístupová jednání za svou hlavní prioritu, může je úspěšně dotáhnout do zdárného konce. Albánie by měla především "přitvrdit" v boji s organizovaným zločinem a měla by zlepšit práci soudů i státních úřadů. Důležité také budou parlamentní volby, které se budou konat v polovině roku 2009.

Proces přístupu k EU má několik fází. K přihlášce, kterou žadatel o členství podává, se musí souhlasně vyslovit Evropská komise a jednomyslný souhlas musí vyjádřit i Rada EU. Poté začnou vstupní rozhovory, v nichž musí kandidátská země přijmout práva a závazky, které vyplývají ze členství v unii. Samotný vstup země do EU po uzavření všech kapitol přístupových rozhovorů musí ještě schválit Evropský parlament, Evropská komise, Rada EU, všechny členské státy unie a samotný kandidátský stát.

Status kandidátské země mají v současnosti Chorvatsko, Turecko a Makedonie. "Záhřeb" a "Ankara" už zahájily i vstupní rozhovory. V prosinci 2008 podala přihlášku do EU i Černá Hora, status kandidátské země jí ale zatím oficiálně přiznán nebyl. Ještě v roce 2009 by mohlo podat přihlášku Srbsko. Je třeba, aby se do Evropské unie integrovaly i ostatní státy západního Balkánu. Tak se podaří docílit toho, že tam budou lidé žít bezpečně, v míru a v prosperitě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress