Hlavní stránka

Zajímavosti z Ulaanbaataru - klášter Gandan

(14.05.2009)

Také v Mongolsku byl počátek devadesátých let dvacátého století dobou velkých politických změn. Znovu se veřejně mohou lidé přiznat ke svému náboženství a svobodně existují v hlavním městě i tři velké buddhistické kláštery. Za prvořadou návštěvu stojí klášter Gandan, nacházející se kousek od samotného středu hlavního města.

Zde je možné vidět krásnou sochu boha Megžid Žanrajsega. Byla obnovena před dvanácti lety (1997) a budí zaslouženou pozornost. Místní mniši vyprávějí následující příběh. Někdy asi před sto lety se mongolskému hlavnímu bohovi Žavzandambovi se zhoršil zrak a proto, bez ohledu z jaké to je příčiny, je nutné přinést oběť. Samotný ministr vlády proto vypsal sbírku na stavbu 26 metrů vysoké sochy. Sbírka měla velký ohlas ve všech vrstvách obyvatel celé země. Tou dobou bylo Mongolsko ve velmi těžké hospodářské situaci, proto bylo ctí celé země sbírku uskutečnit. Velkou částkou přispěla i tehdejší královna. Práce začaly v roce 1911 a za dva roky socha stála ve své monumentálnosti na svém místě.

Klášter Gandan - foto: fotobanka Ingema.net

V letech 1937-8 bylo, za vlády instalované a podporované z tehdejšího Sovětského svazu, uzavřeno a zrušeno přes 700 chámů a klášterů. Samotný Gandan zbořen nebyl, avšak sovětská vojska ho využívala jako kasárna. Sochu, která byla ulita z mědi, rozebrali a jednotlivé části tajně odvezli do Ruska. Dodnes se nenašel ani jediný originální zbytek sochy.

Klášter Gandan

Po politických změnách režimu se opět začalo uvažovat o obnovení sochy. Peníze poskytl Fond mongolské kultury a organizátory znovuvybudování sochy byli spisovatelé Tudev a Erendene spolu se sochařem Čultem. 

Klášter Gandan

Trvalo celých šest let než byla socha hotova, a to díky tomu, že neexistovaly přesné plány jednotlivých součástí sochy. Kostra je zhotovena z oceli, na ní pak jsou připevněny jednotlivé pláty z mědi, které pak umělci zformovali do konečné podoby. Socha váží 32 tun, plocha povrchu je 585 metrů čtverečných a výška původních 26,5 metru.

Klášter Gandan

Posledním velkým problémem bylo, jak sochu pozlatit. Nakonec bylo rozhodnuto, udělat to starým tradičním způsobem přilepením jemných plátků a celkovým leštěním. Zlato k pokrytí těla pochází z části z Tajvanu a z části z Tibetu. Vedle toho je na soše umístěno 2286 drahokamů, v tom i diamanty a nefrity, které poskytla sbírka ze všech koutů současného Mongolska.

Lámaistický mnich - foto: fotobanka Ingema.net

Do prostoru kláštera se platí vstup, který činí asi necelá 2 eura.

Modlící mlýnek - klášter Gandan

Klášter Gandan


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress