Hlavní stránka

Cidade Velha - Kapverdy

(20.04.2009)

Připojila jsem se ke skupině amerických studentů, kteří zde přiletěli s jejich profesorem Johnem, abych konečně navštívila nejdůležitější místo Kapverdských ostrovů - Cidade Velha.

Původní hlavní město Kapverd, kde kdysi tekla údolím řeka a díky tomu je dodnes v bývalém korytu úžasné množství zeleně!

Cidade Velha

Nejdříve jsme navštívili na kopci nad městem pevnost, která byla postavena podle renesančních pravidel, aby bránila město od útoků z moře (více informací se zájemci můžou dočíst v knize pana docenta Klímy o Kapverdských ostrovech). Po návštěvě pevnosti jsme sjeli dolů do města.

Pevnost

Je docela obtížné představit si, že toto poklidné malé městečko kdysi plnilo funkci hlavního města. Nicméně jsem si říkala, že je dobře, že se střed všeho dění přesunul do Praii a velkoměsto tak nezničilo tento přírodní skvost Santiaga. Je mi jasné, že lidé by byli schopni vykácet zelené údolí a zamořit ho ošklivými budovami.

Samozřejmě, že když už jsme byli ve městě, navštívili jsme gotický kostel z konce 15. století. Potom už jsme jen tak posedávali na náměstíčku mezi prodavači suvenýrů a vychutnávali si zdejší příjemnou atmosféru.

Cidade Velha

Později na večeři s profesory jsem byla představena profesorovi ekonomie Ignaciovi, který pochází ze Sao Tome. Celý večer mě zval na tanec a já jsem se snažila slušně odmítnout, že mi v žilách neproudí africká krev a jsem na pohyb dost velké nemehlo. Nicméně se nevzdával a stále mi vysvětloval, že bychom tancovali pouze "Zouk", který popisoval jako romantický tanec. Zatím jsem na Zouku nebyla, protože přece jenom na všechny africké zkušenosti si netroufám.

Cidade Velha

Také mě zval na grog náš honorární konzul, který nezapomněl zmínit, že je svobodný a díky tomu má čas každý večer. Tak jsem si jenom vybavila, co jsem slyšela o zdejším zvyku více manželek pro jednoho pána... Každopádně na grog se s panem konzulem někdy určitě vydám.

Snad tento soupis zážitků bude prozatím stačit, aby si nadšenci pro Afriku udělali obrázek, jak to tady vypadá a funguje... Mimochodem, už tekla teplá voda!! Momentálně pro změnu od včerejška neteče žádná...

Další články:

Studentkou na ostrovech Kapverdy

Kapverdy - studium

Ostrov Fogo


 

Klára Lakomá

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress