Hlavní stránka

Seven Summits - Koruna planety Země

(16.04.2009)

Sedm vrcholů je horolezecký projekt, který byl poprvé definován v 80. letech 20. století americkým amatérským horolezcem a podnikatelem Richardem Bassem. Definice projektu je ale problémová vzhledem k rozdílně definovaným hranicím světadílů a diskusím, kolik světadílů vlastně je. Tento projekt je založen na západním modelu používaném v USA, Kanadě, Austrálii a západní Evropě. U nás je používáno 7 světadílů (Evropa, Asie, Severní Amerika, Jižní Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie a Oceánie) nebo 5 kontinentů (Eurasie, Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie a Oceánie) a hranice mezi Evropou a Asií vede jinudy než v "západním" vymezení.

V našem "východním" vymezení vede hranice Asie s Evropou po východním pobřeží Nové Země a ostrova Vajgač do Bajdarackého zálivu západně od poloostrova Jamal, po východním úpatí Uralů, západně od Mugodžar v Kazachstánu, východně od řeky Embi, po severním pobřeží Kaspického moře k řece Kuma, Kumomanyčskou sníženinou k Donu a po něm k městu Rostov na Donu do severovýchodního výběžku Azovského moře, Kerčským průlivem do Černého moře, jihozápadně do tureckého Bosporu, Dardanel, Egejským mořem při tureckém pobřeží (Jižní Sporady a Rhodos patří evropskému Řecku), Středozemním mořem jihovýchodně k Suezskému průplavu. "Západní" vymezení se od předešlého liší tím, že hranici vede jižně od pohoří Ural po řece Ural, podél evropského ruského města Orenburg , po severním pobřeží Kaspického moře až k azerbájdžánské řece Kura, mezi pohořími Bolšoj a Malyj Kavkaz k adžárskému Batumi a pak jihem Černého moře do Bosporu (Karadeniz Bogazi) atd.

Kavkazský Elbrus

V Evropě je podle západního vymezení považován za nejvyšší horu Elbrus (5 642 m n. m.) na Kavkaze. Jak jsem výše uvedl, je však sporné, zda-li Kavkaz do Evropy vůbec patří. Podle východního vymezení, které platí u nás, nikoliv. My považujeme za nejvyšší horu Evropy alpský vrchol Mont Blanc (4 807 m n. m).

Masiv Mont Blancu

V Oceánii je nejvyšší horou na australské pevnině Mount Kosciuszko /čti Kozjaskou/ (2 228 m n. m). Nicméně nejvyšší horou šířeji definované Austrálie a Oceánie, je Puncak Jaya /Punťak Džája/: Pro tento vrchol se dříve užíval název Carstensz Pyramid /Karstensova pyramida/ s výškou 4 884 m n. m. Tato hora leží v indonéské provincii Irian Jaya /Džája/ na západě ostrova Nová Guinea. Tento ostrov se nachází na australském kontinentálním šelfu. Některé zdroje uvádějí jako nejvyšší horu Oceánie Mount Wilhelm (4 509 m n. m.), protože řadí celou Indonésii k asijskému kontinentu. Hora Mount Wilhelm je součástí Bismarckova pohoří (Bismarck Range) na ostrově Papua-Nová Guinea.

Bassův a Messnerův seznam

Poprvé vytvořil seznam Koruny planety Země výše uvedený Richard Bass. Ten uvedl jako nejvyšší horu pevninské Austrálie Mount Kosciuszko (2228 m n. m.). Italský horolezec Reinhold Messner vytvořil modifikovaný seznam, v němž Mount Kosciuszko nahradil vrcholem Carstensz Pyramid (4884 m n. m). Ani jeden z obou seznamů vrcholů světadílů neuváděl jako nejvyšší vrchol Evropy Mont Blanc, ale kavkazský Elbrus.

Bass

Messner

Vrchol

Výška v m

Výška ve stopách

Světadíl

Pohoří

Stát

X

X

Kilimanjaro (vrchol Kibo) **

5 895

19 341

Afrika

Kilimanjaro

Tanzánie

X

X

Vinson Massif***

4 892

16 050

Antarktida

Ellsworth

X

 

Mount Kosciuszko

2 228

7 310

Austrálie

Australské Alpy

Austrálie

 

X

Carstensz Pyramid (Puncak Jaya)****

4 884

16 024

Austrálie a Oceánie

Sudirman

Indonésie

X

X

Mount Everest*****

8 848

29 029

Asie

Himálaj

Nepál, Čína

X

X

Elbrus

5 642

18 510

Evropa

Kavkaz

Rusko

X

X

Mount McKinley

6 194

20 320

Severní Amerika

Alaska Range

USA

X

X

Aconcagua******

6 962

22 841

Jižní Amerika

Andy

Argentina

** Dnes se uvádí jako nejvyšší vrchol Uhuru s výškou 5 895 m n. m.,*** udává se výška 4 897 m n. m., **** uvádí se 5 030 m n.m., ***** podle posledních GPS měření 8 850 m n. m., ******nejnovější změřená výška je 6 959 m n. m.

Podnikatel a amatérský horolezec Richard "Dick" Bass (*21. 12. 1921 v Utahu v USA) si dal za cíl vylézt na všechny nejvyšší vrcholy sedmi světadílů a to si splnil. Nejtěžším výstupem byla pro něho expedice na Mount Everest. Tuto nejvyšší horu světa zdolal dne 30. dubna 1985.

Prvním, kdo přijal výzvu zdolat vrcholy z Messnerova seznamu, byl kanaďan Pat Morrow (*18. 10. 1952 v Invermere v Britské Kolumbii), který si svůj cíl splnil dne 7. května 1986. Stal se také prvním horolezcem, který slezl všech osm hor obsažených v obou seznamech.

Do konce roku 2008 splnilo cíl Koruny planety více jak 200 horolezců. Třicet procent z nich vylezlo na všech osm vrcholů. Prvním horolezcem, který vylezl na všechny hory bez pomoci umělého kyslíku byl Reinhold Messner (*17. 9. 1944 v nám známém "havlíčkově vyhnanském" lázeňském Brixenu). Jak známo, Messner zdolal jako dosud jediný všech 14 osmitisícovek (v letech 1970-86), má na svém kontě i dálkové přechody napříč Antarktidou, Grónskem, pouštěmi Taklamakan a Gobi. Jen přejít Arktidu ze Sibiře do Kanady se mu nepodařilo.

První ženou, která dokázala úspěšně vystoupit na všechny výše uvedené vrcholy byla Japonka Junko Tabeiová (*23. 5. 1939 na severu Honšú v prefektuře Fukushima, regionu Tóhoku). Na poslední vrchol Seven Summits vystoupila dne 28. července 1992.

A co Češi? Vždyť i u nás jsou horolezci světové třídy. Český horolezec Miroslav Caban (*4. 4. 1964 v Brezně na středním Slovensku), který není zrovna oblíben dalšími našimi horolezci, zejména pro problémy s alpským stylem lezení (má však ale i další "mediální" problémy s českými vyznavači tohoto sportu) dokázal úspěšně ukončit tento projekt v říjnu roku 2005. Navíc byl snad teprve druhým člověkem v historii po Reinhodu Messnerovi, kterému se podařilo zdolat všechny tyto vrcholy bez pomoci přídavného kyslíku.

Dalšímu Čechovi, současnému primátorovi hlavního města Prahy Pavlu Bémovi, zbývá k úspěšnému splnění cíle projektu jediný výstup - na nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
08:21 17.04.Jarda Flídr Poznámka 
16:57 17.04.Jan Hájek   Re: Poznámka 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress