Hlavní stránka

ČR je členem European Space Agency

(02.04.2009)

Evropská kosmická agentura (ESA) je mezinárodní mezivládní organizací pro rozvoj kosmického výzkumu a kosmických technologií, která vznikla dne 30. května 1975.

V současné době jsou plnoprávnými členskými státy ESA vedle České republiky ještě tyto další evropské státy: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko. Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Zvláštní postavení kooperujícího člena agentury má Kanada. Vedle těchto zemí s agenturou ESA spolupracují také Maďarsko, Rumunsko a Polsko, v roce 2008 podepsalo rámcovou dohodu o spolupráci Estonsko.

Do konce osmdesátých let "směli" čeští astronomové, geofyzikové, meteorologové, spojaři a další specialisté spolupracovat pouze se Sovětským svazem v rámci programu Interkosmos. Pak se tahle možnost v důsledku ekonomického kolapsu Ruska v devadesátých letech 20. století rozplynula. Ale účast na prestižních mezinárodních úkolech je pro odborníky životní nutností, bez ní by nemohli rozvíjet na vysoké úrovni své výzkumy. Čeští specialisté se proto postupně začali zapojovat do projektů ESA a americké NASA (už mohli, politické i jiné bariéry definitivně padly). 

Od druhé poloviny devadesátých let 20. století byly kontakty se západoevropskou kosmickou agenturou stále intenzivnější. Za roky 2004-2008 řešily české ústavy a firmy 29 projektů pro ESA v celkové hodnotě 8,5 milionu Eur. V roce 2007 vyčerpalo 19 projektů 2,6 milionu Eur, v roce 2008 dosáhlo 25 úkolů hodnoty 3,5 milionu Eur. Jednalo se o přístroje pro družice, počítačové programy, účast na astronomických, ionosférických a magnetosférických výzkumech, dále o využití družic pro praktické denní potřeby, zvláště pak pro dálkový průzkum Země.

Přesto nebylo přijetí do ESA jednoduché. Koncem roku 2007 přijela do České republiky speciální komise, aby si ověřila úroveň naší vědy a průmyslu. Odjela spokojena a členství v agentuře doporučila. Česká republika byla slavnostně přijata jako osmnáctá evropská země v Paříži dne 12. 11. 2008. Vstupem do Evropské kosmické agentury významně stoupla atraktivita České republiky v oblasti vědecko-výzkumných i průmyslových aktivit. Otevřel se nám plný přístup ke kosmickým i pozemním prostředkům a zařízením, jimiž ESA disponuje, jako je například laboratorní modul Columbus na Mezinárodní kosmické stanici ISS, nebo Hubbleův kosmický teleskop. 

Od ledna 2009 budeme ročně odvádět do ESA povinný členský příspěvek 5,6 milionů Eur. Kromě toho se ČR přihlásila do 13 volitelných programů s celkovým příspěvkem 26 milionů Eur. V průběhu pěti následujících let (2009-2013) by se nám mělo vrátit 84-90 % těchto vložených peněz ve formě plateb za práci českých firem a laboratoří.

Českým firmám a organizacím se otevřela cesta k využití know-how, kterým disponuje ESA a organizace s ní přímo spolupracující. Naše podniky získaly snadnější přístup k novým technologiím a vědeckým poznatkům. Široká oblast působnosti se otevřela v celém spektru činností, jimiž se kosmický průmysl zabývá, od vývoje a výroby elektronických či mechanických součástek a dílů přes softwarové aplikace či přenos, záznam a zpracování dat, až po zajišťování služeb souvisejících s kosmonautikou nebo na ni navazujících. 

Účast na projektech ESA by měla "táhnout" nejen českou vědu a počítačové firmy, ale i český průmysl na kvalitativní vyšší úroveň. A to by se mělo postupně promítnout do celého, dnes globální ekonomickou krizí těžce zkoušeného národního hospodářství. Odhaduje se, že každá vložená česká koruna se může vrátit až sedmnáctkrát. To znamená, že když česká firma investuje do některého z programů ESA 10 milionů Kč, může očekávat zisk 170 milionů Kč. A takový výdělek by v jakémkoliv jiném sektoru těžko dosáhla. Tak ať se našim firmám daří, potřebují to jako vodu a sůl.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress