Hlavní stránka

SAE - Dubai - Anara Tower 

(26.03.2009)

Dubajská snaha o všemožná světová architektonická prvenství zřejmě ještě zdaleka nekončí. Naopak, ve městě vznikají další a další fantastické stavby.

Návrh mrakodrapu Anara Tower na první pohled připomíná exotickou pobočku firmy Mercedes. Na jejím vrcholu se má vyjímat pozoruhodný architektonický prvek ve tvaru trojlisté vrtule. Někoho by si mohl myslet, že je to turbína, která budově zajistí dodávky elektrické energie. Tak to ale není. Jde pouze o panoramatickou konstrukci, v jejímž středu bude skleněná "kapsle" s luxusní restaurací.

Budovu Anara Tower navrhli architekti z mezinárodní designérské firmy Atkins Desing Studio. Výstavbu bude financovat developerská společnost Tameer Holding Investment. Mrakodrap se má tyčit do výšky zhruba 655 metrů a má mít 125 pater. Budova by měla pojmout kancelářské komplexy, 300 luxusních bytů pro solventní vlastníky, honosné restaurace, galerie a dvou set padesáti pokojový hotel. Mrakodrap navíc každých 27 pater oživí visuté zahrady a restaurace s nádherným výhledem na město.

Ačkoli to tak nevypadá, autoři projektu se prý inspirovali tradiční islámskou stavbou - minaretem. Stejně jako tomu bývá v případě mešit, i Anara Tower bude bezpečně rozpoznatelná na dálku, čímž se má stát charakteristickou "obchodní značkou" Dubaje. 

Anara Tower bude střežit vjezd do samotného centra metropole Spojených arabských emirátů a její výstavba by měla začít koncem roku 2009. Má to být stavba ekologická a energeticky zcela soběstačná. Přísun elektřiny místo obří turbíny zajistí řada menších a soustava solárních panelů vhodně umístěných v mezipatrech. Vrchol mrakodrapu mu může zajistit originální "výrobní značku", která se možná stane pro Dubaj charakteristickou, podobně jako je tomu třeba u Eiffelovy věže v Paříži. 

Otázkou zatím zůstává, jak se zachová německá firma Mercedes, zda jí nebude vadit podobnost loga v Dubaji s jejím firemním logem.

Vizualizace projektu převzaty z internetu.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress