Hlavní stránka

SAE - Dubai - Mall of the Emirates, Ski Dubai

(12.03.2009)

Spojené arabské emiráty jsou nákupním rájem. V tomto islámském státě se nevybírá žádná spotřební daň, DPH, daně ze zisku firem a ani daně za zaměstnance. Proto jsou zdejší ceny zboží nižší než je obvyklé a proto sem přijíždí mnoho turistů nejen na dovolenou, ale také za nákupy.

V centru Dubaje se nachází zatím největší nákupní centrum Středního východu z roku 2005 - Mall of the Emirates s více jak 450 obchody, desítkami barů, fast-foodů až po luxusní restaurace, multikinem se 14 promítacími sály, zábavním parkem, hotelem Kempinski***** s kapacitou 900 pokojů a také největší lyžařskou halou na světě s plochou 22 500 m2, tj. velikostí odpovídající třem fotbalovým hřištím. 

Mall of the Emirates

Tato obrovská "lednička" má celodenní teplotu -1 až -4 stupně Celsia, v noci, když se vyrábí umělý sníh je snížena na -6 °C. Výška sněhové pokrývky je asi půl metru. Tento sněhový areál stavělo 1300 dělníků dva roky a stál 272 milionů $. Otevřeno je 7 dní v týdnu od 10 do 22 hodin, kapacita je 1 500 návštěvníků. 

V ceně skipasu je půjčovné za veškeré vybavení (ponožky, boty, lyže, hole) i za půjčení lyžařské kombinézy, pouze čepici a rukavice je třeba mít vlastní, ale není to podmínkou povolení ke vstupu. Pro začátečníky je otevřena lyžařská škola poblíž dojezdu sjezdovek s instruktory z lyžařsky vyspělých zemí. Nejlevnější skipas na dvě hodiny stojí 150 Dh nebo 41 $, tj. kolem 800 Kč, další hodina navíc 40 Dh (11 $). Záloha na skipas je 10 Dh, zapůjčení skříňky na odložené věci dalších 10 Dh. Pokud nechcete lyžovat, můžete dovnitř i bez lyží za 70 Dh (19 $) do tzv. SnowPlay arény.

Hala ve tvaru obřího kovového válce je vysoká 85 metrů (odpovídá dvaceti pěti poschoďovému domu), široká 80 metrů, převýšení dosahuje 85 metrů. Lyžování chtiví návštěvníci si mohou vybrat z pěti sjezdovek různých obtížností. Nejdelší "černá" sjezdovka, srovnatelná s našimi červenými, je dlouhá 400 metrů, profilem snazší jsou např. červená, zelená a modrá sjezdovka. Část haly s korytem dlouhým 90 metrů je vyhrazena pro snowboarding. V hale jezdí čtyřsedadlová sedačková lanovka a vlek.

Snow park se sněžnou jeskyní je vyhrazen pro rodiče s dětmi. Sem byl lokalizován sněhový tobogán a bobová dráha. Nejvíce návštěvníků přichází v pátek (v muslimských zemích volný den). Vstup do Ski Dubai je z ulice Sheikh Zayed Road s nejvyššími mrakodrapy v Dubaji. Už z dálky jsou vidět dvě "ořezané tužky" Emirates Towers dosahující výšky 355 metrů.

Emirates Towers

Ve výstavbě jsou v Dubaji dva nové obchodní komplexy Dubai Mall a Mall of Arabia. Měly by být dokončeny v roce 2009 a budou největšími obchodními komplexy na světě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress