Hlavní stránka

SAE - Dubai - Burj Al Arab*******

(05.03.2009)

Arabská věž Burdž al Arab je symbolem Dubaje stejně jako pyramidy v Gíze, Socha Svobody v New Yorku, Opera v Sydney, Rudé náměstí s chrámem Vasila Blaženého v Moskvě, Hradčany s Karlovým mostem v Praze nebo Eiffelova věž v Paříži.

Vlastníkem nejluxusnějšího hotelu na světě je společnost Jumeirah (Džumejra). Hotel byl postaven asi 15 kilometrů jižně od centra Dubaje (25 kilometrů od mezinárodního letiště), 280 metrů od pobřeží Jumeirah Beach na malém umělém ostrově, který je spojen s pevninou mostem. 

Ostrov pod budoucím hotelem se stavěl dva roky. Základy hotelu jsou zapuštěny 40 metrů do mořského dna a stavba je ukotvena 250 ocelovými pilíři. Konstrukce je ocelová, ale při výstavbě byly využity i speciální technologie. Například plášťová konstrukce je ze skleněných vláken, je potažená dvouvrstvým teflonem pro vyšší odolnost proti větru, soli, písku a zejména slunečním paprskům. Problémem také bylo vyřešení klimatizace vnitřního prostoru tak, aby se u stopu budovy nesrážely vodní páry. 

Na obložení interiérů bylo použito dvaadvaceti karátové zlato - 8 000 metrů čtverečných (28 % z toho bylo využito na výzdobu tanečního sálu). Dále byly použity tisíce drahokamů a 24 000 metrů čtverečných třiceti druhů mramorů, brazilská žula, irské tkaniny atd. 

Fontána v Burj Al Arab

Ve dne je fasáda hotelu tvaru arabské plachetnice Dhow bílá, v noci jí osvětluje 142 iridiových reflektorů, které mění každé tři sekundy barvu. Vnitřek hotelu je vlastně dutý, pokoje jsou umístěny v plášti. Proto je vnitřní prostor vyplněn nejvyšším atriem na světě, 182 metrů vysokým. To zabírá jednu třetinu prostoru. Celá jedna stěna atria je provedena ze tkaniny s plochou 32 000 metrů čtverečných. Důvodem bylo jednak to, že tkanina připomíná vzdutou plachtu závodní jachty, ale textil má i praktický význam - chrání před horkem a zajišťuje příjemné světlo uvnitř.

Interiér hotelu

Vnitřek hotelu vyprojektovala architektka čínského původu Khuang Chew (Kuang Ču). Návrh interiéru vycházel ze čtyř přírodních živlů - vody, ohně, země a vzduchu. Před hotelem se nachází ústřední fontána - vulkán. Voda stéká po jeho stěnách jako láva a z kráteru vystřikují paprsky vody a šlehá oheň. Uvnitř hotelu je pyramida vody a světla. Na jejím vrcholu je gejzír stříkající každých třicet minut do výšky dvanáctého patra. V nejvyšším patře je restaurace Al Muntaha, která je vysunuta ven nad mořskou hladinu a je z ní výhled na Perský záliv. Přístup do ní je proskleným výtahem. 

Další atraktivitou je ve 28. patře ve výšce 211 metrů nad vodní hladinou heliport. Na něj se mohou nechat do hotelu dopravit helikoptérou ti, kteří nevědí, co se svými miliony. Na tomto heliportu proběhlo několik "reklamních" sportovních exhibic. Nejslavnější hráč golfu Tiger Woods odtud odpaloval golfové míčky do Perského zálivu, tenisoví velikáni Agassi a Federer zde odehráli vzájemný přátelský zápas a míčky jim při něm padaly hluboko dolů do moře. Sběrači míčků chyběli.

Hotel byl vybudován na přání vládce emirátu Dubai šejka Mohammeda bin Rashida Al-Maktouma. Stavbu provedla během pěti let anglická firma Atkins prostřednictvím více jak 3000 dělníků. Hotel byl dokončen v roce 1999, otevřen byl dne 1. prosince téhož roku. Jeho výstavba stála tehdy, když byl americký dolar na nejsilnější hodnotě (u nás tehdy 42 Kč), 1,5 miliardy $. 

Přání šejka bylo ale splněno, "Burdž" je opravdovým symbolem Dubaje. Teď mu snad bude moci konkurovat jen dostavovaná 162 patrová nejvyšší budova světa - Burj Dubai. Burdž al Arab má "jen" 28 pater, ale každý pokoj je mezonetový, dvoupatrový. Takže vlastně 27 patrových pokojů a v nejvyšším patře již zmíněná Al Muntaha. 

Celkem je v hotelu 202 apartmánů. Na každé apartmá připadá šest zaměstnanců a můžete mít k dispozici i osobního sluhu po 24 hodin denně. V hotelu pracuje 65 sluhů, 230 pokojských a mimo ně ještě 1200 zaměstnanců. Každý host je zaregistrován v recepci v příslušném patře, aby měl zajištěný plný komfort služeb. Nejmenší apartmány mají plochu 170 m2, dvě královská apartmá ve 26. patře neuvěřitelných 780 m2. Součástí apartmánů je několik pokojů, bar, přepychově provedená toaleta a koupelna s vířivkou, výhled na moře, plazmová televize, DVD, CD přehrávač, video atd. Královské apartmá má i pracovnu s nejnovějšími možnostmi "spojení" přes PC, fax atd. Vše se ovládá dálkovým ovladačem, i závěsy na oknech, aby se host nemusel obtěžovat vstáváním. Všemu také odpovídá cena ubytování za jednu noc. Nejlevnější pokoj stojí něco málo přes 1000 $, nejdražší 15 000 $, a pokud byste si snad chtěli odpočinout v královském apartmá, pak si připravte 28 000 $ (tam bych asi za půl milionu korun českých za noc vůbec neusnul).

Interiér hotelu Burj Al Arab

Uvnitř hotelu je počítačem řízená fontána stříkající do výše 32 metrů. Mimo ní jsou zde rozmístěna obří akvária s tropickými rybami a korály. Příchozího ohromí i netypicky provedené výtahy a eskalátory. Hotelové recepce mají tvar mušle.

Hlady v hotelu určitě nezemřete. Jsou v něm k dispozici 3 restaurace. Nejlevnější Al Iwan je uvnitř hotelu, výše uvedená panoramatická Al Muntaha má podobu zavřené knihy a nejdražší Al Mahara je lokalizována v nejnižším "ševelu". Její součástí je obří slané akvárium se speciálním 18 centimetrů silným sklem, se 40 druhy ryb a obsahem přes milion litrů vody. Do restaurace padesát metrů pod mořskou hladinou se přijíždí z hotelové haly jakoby ponorkou. Tou je vlastně jen technicky vyspělý simulátor. Cesta jím trvá dvě minuty. V hotelu se denně podává v restauracích asi 2000 porcí jídla.

Pohled na Dubai City z restaurace Al Muntaha skrz sklo z výšky 200 metrů nad mořem.

Pokud se chcete do hotelu jen podívat, nikoliv se ubytovat, je nutná rezervace předem (132 $) s povinným jídlem (oběd nebo večeře). Vstup do hotelu je dále podmíněn "smart casual" oblečením, tedy u mužů dlouhé kalhoty, košile s límečkem. Nemusí být dlouhý rukáv ani kravata, podmínkou jsou ale uzavřené boty, nikoliv sandály. Rifle a tenisky v žádném případě nepřipadají v úvahu. Ženy musí mít také odpovídající oblečení se zakrytými rameny a koleny, nikoliv sportovní. Fotografování je dovolené mimo osob bez jejich souhlasu, arabské ženy se nesmějí fotografovat vůbec.

Interiér hotelu Burj Al Arab

Pokud chcete vstoupit jen před hotel na jeho příjezdový most a nejste v hotelu ubytováni, budete muset za vstup na něj zaplatit 27 $. Vstup do hotelu bez konzumace či zajít si jen tak na kávu se sifonem (jako Bohuš v Dědictví) není možný.

My jsme rezervaci měli a tak pro nás k našemu hotelu ve sjednaný čas přijela kolona bílých Rolls-Royců. V takovém "voze" jsem se vezl opravdu poprvé! Bohužel, než jsem si na jízdu v něm stačil zvyknout, už jsem byl zase venku před vstupem do hotelu Burj al Arab. Přesto těch několik kilometrů stálo za ten pocit majetného hosta. Po vystoupení z aut následovalo nacvičené přivítání. Tradiční po arabsku. S osvěžujícími ubrousky, datlemi a kávou. Poté jsme si už mohli volně prohlížet prostory tohoto architektonického skvostu. Bylo to opravdu úžasné. Ze všeho mi oči přecházely. Musel jsem se ze všeho třpytu osvěžit. To zde není problém, jen si správně vybrat. Zašel jsem tedy do kavárny, ale pití se platí zvlášť (espresso přišlo na 36 Dh nebo 10 $, /podle kurzu asi 160 Kč/, stejně stály i 2 dl minerálky). Ale co, vždyť je to jen oběživo, tak ať obíhá. Jen pro představu, večeře v restauraci Al Mahara (česky "Pod mořem") přijde na 230 $.

My jsme večeřeli v levnějším "Iwanovi". Švédské stoly nabízely mnoho mě dosud neznámých dobrot. 

Podobně jako sem i zpět po prohlídce a večeři nás do našeho hotelu odvezla "Rolls-Royce parta" s vozy Phantom Coupé. Jen Alláh ví, co si asi o nás mysleli, když jsme zvolili k ubytování jiný hotel, než ten jejich. Proč asi?

Nakonec si neodpustím ještě jednu "perlu". Vydutá část hotelu Burj al Arab opravdu připomíná plachtu, do které se opírá vítr vanoucí od Perského zálivu. To ano. Ale překvapivou zajímavostí pro nás v islámském světě je, že hotel Burj Al Arab******* má při pohledu z Perského zálivu tvar připomínající přes 300 metrů vysoký křesťanský kříž. Že je to vyloučeno? No žádnou takovou pohlednici určitě ve městě nekoupíte. Angličtí architekti dokázali nemožné, ale ani muslimští stavbaři, ani šejk nic nenamítali, ničeho závadného si nevšimli. Tak se podívejte, co lze v Dubaji při určité schopnosti představivosti jako překvapení objevit. 


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress