Hlavní stránka

SAE - emirát Dubai

(19.02.2009)

Emirát Dubaj se rozkládá podél 25 rovnoběžky severní šířky na celkové ploše 4144 km čtverečných. Tvoří ho dvě nesouvisející území. Většina území s rozlohou 3885 km čtverečných je severně od emirátu Abú Zabí, kde sousedí se Šardžou. Druhá, část s rozlohou 259 km čtverečných zaujímá vnitrozemské území mezi Ras al Chajmou, Adžmanem a Ománem na jihovýchodě země (názvy emirátů foneticky).

V emirátu Dubaj žije nejvíce obyvatel SAE - 1,773 milionu. Tento nejrychleji se rozvíjející moderní, kosmopolitní emirát se stal synonymem bohatství a luxusu. Zde se setkávají lidé z celého světa. Místní Arabové, asijští přistěhovalci za prací i turisté, kteří sem přijíždějí nejen kvůli koupání na bílé pláži Jumeirah, ale i za levným zlatem, nákupními možnostmi i za sportovním vyžitím na špičkových golfových hřištích nebo v nedalekých dunách. 

Hotel Burj al Arab

Na rozdíl od jižnějšího emirátu Abú Zabí se zde nezískává bohatství z ropy (jen 10 %), ale 90 % neropného HDP pochází z obchodu a reexportu zboží a zejména v posledním desetiletí z příjmů z turistiky (více jak 15 % a každoročně se zvyšuje).

 

Dubaj City se v posledním období prezentuje impozantními stavebními projekty jak na pevnině, tak i v moři budovanými umělými ostrovy Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali, Palm Deira a The World, nejvyšším, 321 metrů vysokým hotelem Burj al Arab s podmořskou restaurací Al Mahara, nejvyšší budovou světa Burj Arab (808 metrů vysokou se 162 patry), největším nákupním centrem Mall of the Emirates se Snow parkem se sněžnou jeskyní a s lyžařským areálem Ski Dubai.

Rozestavěná nejvyšší budova světa Burj Arab (808 metrů)

Právě zdejší hotely vydělávají značné finance a proto se staví další a další ubytovací zařízení. Mezinárodně známé jsou festivaly a veletrhy jako např. Dubai Shopping Festival s neuvěřitelnou návštěvností kolem 3 milionů lidí, známé jsou také koňské dostihy. Vždyť odtud arabští plnokrevníci pocházejí. Tato "zlatá perla zálivu" se rozkládá v přírodně chráněné části pobřeží a je vlastně arabskou variantou Hongkongu v modernějším provedení. Každý rok se zde prý prodá 300 tun zlata ve 250 obchůdcích. Za třpytícími se výlohami je vystaveno na 10 tun výrobků z "goldu". Více podrobností o Dubai City je uvedeno v tématicky zaměřených článcích.

Součástí emirátu jsou: Jebel Ali, lokalita vzdálená 35 kilometrů na jihozápad od Dubai City. Tato oblast je typická obrovským přístavem Jebel Ali Port, vybudovaným v letech 1976-79 a nedávno modernizovaným. Tento přístav patří mezi největší uměle vybudované přístavy na světě. Vedle přístavu se nachází na ploše 100 km2 velký areál bezcelní zóny Jebel Ali Free Zone. Díky daňové a celní svobodě zde sídlí 2 500 firem z celého světa.

Asi 40 kilometrů jihovýchodně od Dubai City se nachází oblast Nazwa. Ta je proslulá svými obdivuhodnými písečnými dunami. Jsou sice nižší než v emirátu Abú Zabí, ale jejich výhodou je malá vzdálenost od dubajské metropole. Zdejší duny se nacházejí přímo u hlavní silnice z Dubaje do Hatty a jsou navštěvovány mnoha turisty na adrenalinové písečné Desert Safari. Zde si solventní návštěvníci SAE zkoušejí adrenalinovou pouštní jízdu v džípech, Hummerech, na čtyřkolkách i náročnou pěší chůzi po nádherných vysokých písečných přesypech.

Další zajímavou lokalitou emirátu Dubaj je Al Maha ležící 45 kilometrů od Dubai City směrem na Al Ain. Zde se na ploše 12 km2 nachází přímo mezi dunami špičková luxusní turistická oáza. V Al Maze jsou postaveny apartmány ve stylu beduínských stanů a kolem ve volné přírodě žijí pasoucí se zvířata, např. gazely.

Enkláva Hatta se nachází ve druhé, menší části emirátu 115 kilometrů jihovýchodně od Dubai City. Rozkládá se ve skalnatém pohoří na hranicích SAE a Ománu. Je zde velmi příznivé klima a řada skalních jezírek. Největším lákadlem je skanzen tradic Hatta Heritage Village. Ten obsahuje mnoho atrakcí s odkazem do bohaté minulosti tohoto území. Je zde zrekonstruováno dvacet starých obydlí z kamene, bláta a rákosu. Dominují dvě strážní věže z roku 1850. Jednotlivé domy jsou tématicky zaměřeny např. na kulturu dob minulých, tradiční místní folklór, specifiku stavebnictví, tradiční domácí řemesla atd. Hatta je vzdálena od Dubai City asi hodinu jízdy po kvalitní dálnici. Vůbec přeprava z místa na místo je zde překvapivě levná, rychlá a bezpečná. Toho je při pobytu v Dubaji využít k poznání tak různorodých krajin ve Spojených arabských emirátech. Bez několika nabízených výletů je poznání této dynamicky se rozvíjející země velmi ochuzené.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress