Hlavní stránka

SAE - emirát Umm al-Qaywayn

(23.01.2009)

Emirát Umm al Kuvajn (foneticky) je druhým nejmenším a nachází se mezi Šardžou a Ras al Chajmou (foneticky) a je se 62 tisíci obyvateli druhým nejméně obydleným po Adžmanu (36 tisíc obyv.). I z toho je patrné, že je spíše chudým a málo rozvinutým. Je to takové klidné místo, s tradičním způsobem života místních obyvatel. Je vlastně opakem Dubaje. Emirát bývá také nazýván Matka dvou sil, protože se zde snoubí země s mořem.

Trochu ropy se těží na hranicích s emirátem Šardža. Hlavní obživou obyvatel Umm al Kuvajnu je zatím stále tradiční rybolov a plody palmy datlové.

Město Umm al Kuvajn se rozprostírá na písečném poloostrově. Ve městě je jen několik starých uliček, nejsou v něm výškové budovy. Samozřejmostí je historická pevnost a mešita z roku 1962. 

Mešita

Ve městě se nacházejí i zbytky dávného paláce. Jako jinde i zde je pevnost využita pro muzeum. 

V severní části města je Marine Research Centrum. V něm se odborníci zabývají výzkumem ryb a garnátů. Jeho součástí je akvárium s mořskými želvami, žraloky a mnoha druhy místních ryb. Na pobřeží Cornishi je turistické centrum The Flamengo Brach Resort. Zde je k dispozici bazén, bar, kavárna a restaurace. Můžete si zapůjčit nářadí pro vodní sporty (vodní lyže, windsurfing), loďku nebo vyjet i s posádkou na okružní plavbu dhow podél pobřeží. Pláže jsou téměř liduprázdné, vhodné pro ty, kteří touží po samotě a klidu.

Největší atrakcí emirátu a také nejvíce navštěvovaným objektem je bezesporu mezi hlavní silnicí, spojující všech sedm emirátů a mořem ležící Aquapark Dreamland. Rozkládá se na rozloze čtvrt milionu metrů čtverečných (čtverec o straně půl kilometru). Tento vodní svět je jedním z největších svého druhu na světě. 

Umm al-Qaywayn -  Aquapark

Je zde přes 30 atrakcí od dětských brouzdališť a skluzavek po zakroucené tobogány (ty "nejdrsnější" mají názvy "černá díra", "kamikadze"), tobogány zavřené, otevřené, prudké, pro jednotlivce i pro rodinu jedoucí současně vedle sebe, můžete se nechat unášet areálem proudem po divoké řece, masírovat se umělými vlnami v bazénu. 

Umm al-Qaywayn -  Aquapark

Jsou zde umělé sopky, ale i dráha pro motokáry a zábavní centrum. Samozřejmostí jsou lehátka, slunečníky, zeleň, dokonce si můžete vypít výborný osvěžující drink na barových židličkách ve vodě. 

Na souši jsou stánky s občerstvením, restaurace s grilovanými rybami, drobné obchody s pestrou nabídkou čehokoliv i hotel. Vstupné pro dospělé do nezapomenutelné atrakce Umm al Kuvajnu stojí 28 $ nebo 103 Dh.

Největším přírodním drahokamem je poblíž města malý písečný ostrůvek Sinalyyah, místo, které bylo osídleno již před více jak tisíci lety. Svědčí o tom archeologické nálezy mincí. Současným největším ornitologickým "trhákem" jsou kolonie sokoterských kormoránů (Phalacrrocorax nigrogularis). Na ostrově žijí arabské gazely (Gazella gazella), v moři u ostrůvku lze vidět karety obrovské i malé žraloky. Pozor, na koupání to tu není vhodné.

Součástí emirátu je i oáza Falaj al-Mu´alla asi 50 kilometrů od Umm al-Qaywayn City s archeologickými nálezy. Tu ale asi vynecháte, není tak zajímavá.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress