Hlavní stránka

SAE - emirát Abu Dhabi

(30.12.2008)

Abú Zabí (foneticky) je největším emirátem s rozlohou 72175 km čtverečných, tj. 87 % z celých Spojených arabských emirátů. Mimo tohoto prvenství mu patří ještě významnější. Má nejvíce ropy, celých 90% SAE. V celosvětových zásobách je Abú Zabí na 5. místě na světě a zásoby by měly vystačit ještě aspoň na 100 let! 

Emirát sousedící s Dubajem na severu, Šardžou na severovýchodě a s Ománem na východě, se z nejchudšího beduíny obývaného území změnil za půl století v nejbohatší zemi, využívající ty nejnovější technologie. 

Většinu emirátu pokrývá písečná poušť. V Perském zálivu se pak nachází řada malých ostrůvků náležejících také k tomuto emirátu. Na těchto drobných územích je velmi pěkná příroda s množstvím archeologických lokalit. Aby byla flora uchráněna, není turistům umožněn vstup. Emirát se dělí na západní region (Abú Zabí) a východní region s centrem Al Ain poblíž ománských hranic. Tam se mimo jiné sklízejí datle. 

 Sběrač datlí z Hamdanu.

Mešita v Al Ainu.

Město Abú Zabí je moderní metropolí s desítkami mešit a připomíná spíše severní Ameriku díky mnoha vysokým mrakodrapům, širokým bulvárům a zeleným parkům s vodními plochami. Také označení ulic je "americké", používá se číslování. 

Z historických památek mimo starých mešit je třeba připomenout skanzen Hadicraft Centre, palác Qasr Al Hosn - Bílou pevnost. Ta byla postavena kolem roku 1793 a nachází se nyní na rohu ulic Sheikh Haman bin Mohammed Street a Khalid bin al-Walid Street. 

V této staré pevnosti je umístěno historické muzeum jakoby památník písemnictví. Vnitřek pevnosti není veřejnosti přístupný. Ve městě jsou desítky luxusních 4-5ti hvězdičkových hotelů, řada špičkových restaurací, kaváren apod. Pokud byste chtěli mít město jako na dlani, doporučuji vyjet výtahem nahoru v hotelu Hilton na hlavní třídě Corniche. Je tam pro turisty připravena prosklená vyhlídková hala, nebo, budete-li mít štěstí, podaří se Vám vyjet až na střechu hotelu. 

O tom, že v Emirátech je vše možné hovoří mimo jiné nejznámější ulice ve městě - Corniche. Je osm kilometrů dlouhá a stále se prodlužuje. Že už není kam? Že je tam moře? Nevadí, zasype se. Ulici lemují stromy, zelené parčíky s fontánkami. Na okraji pouště!

Pokud máte potřebu nakupovat, pak se přímo nabízí zajet na poloostrov Breakwater, ze kterého je jednak pěkný pohled na město a jsou zde mnohé moderní obchody, např. Marina Mall s nečekaným klidem, ne jako v našich hyper nebo supermarketech. Zde si to místní užívají, pijí čaj nebo kávu, sledují bublající fontány. Příjemné je, že si zde můžete z nerezových nástěnných fontánek "natankovat" zdarma pitnou vodu a té zde není nikdy dost a v obchodech je poměrně drahá. Jak by ne.

Velká mešita.

Nedaleko města se nachází na okraji pouště několik vyhlášených "greenů", golfových klubů. Abu Dhabi Golf Club by Sheraton se dvěma travnatými hřišti patří mezi nejlepší na světě. Na závodišti Al Wathba se konají v zimních měsících tradiční velbloudí dostihy, při pobřeží Corniche se několikrát za rok konají tradiční závody dřevěných lodí dhows. V květnu se zde konají mezinárodní závody superrychlých motorových člunů UIM Formula One Power Boat Race (formule 1 na vodě). Ani na milovníky bruslení nebo hokeje nebylo zapomenuto. Mají k dispozici zimní stadion Abu Dhabi Ice Rink.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress