Hlavní stránka

Berlín - Tegel (TXL)

(23.11.2008)

Letiště Berlín-Tegel, od roku 1988 známé též jako letiště Otto Lilienthal, oficiálně též Berlin International Airport, je jedním ze dvou současných civilních letišť, která jsou v Berlíně v provozu. Letiště leží ve čtvrti Tegel v městském obvodu Reinickendorf v bývalém francouzském sektoru města, 8 kilometrů od centra. Spojení na a z letiště obstarává několik autobusových linek, částečně expresních (nejbližší metro je vzdáleno tři autobusové stanice). Provozovatelem letiště je společnost Berliner Flughafen GmbH.

Na pozemku dnešního letiště se od roku 1930 nacházela střelnice a prostranství pro pokusy s raketami. Během berlínské blokády Sovětským svazem bylo rozhodnuto o stavbě dalšího letiště. To zde bylo vybudováno v roce 1948 v rekordním čase za pouhé dva měsíce (materiál pro stavbu byl částečně do města dopravován vzduchem ze západoněmeckého území).

Letiště Berlín-Tegel

Letiště s asfaltovými dráhami 08L/26R (3023x46 metrů) a 08R/26L (2324x46 metrů) bylo nejprve využíváno jako vojenské francouzským letectvem. Pro civilní provoz bylo otevřeno po další výstavbě v roce 1960. Civilní provoz byl zabezpečován letadly francouzské společnosti Air France a několika dalšími, provozujícími charterové lety. Po uzavření letiště v Tempelhofu v roce 1975 pak také společnostmi Pan Am a BEA. Od sjednocení Německa v říjnu 1990 je letiště využíváno bez omezení. Koncem roku 1990 zde proto mohla poprvé přistát i německá Lufthansa.

Letiště TXL dnes stále patří k nejvytíženějším letištím. Pro svou oblíbenost je téměř nemožné najít zde možnosti pro umístění a odbavení dalších letadel a společností. V roce 2005 se zde odbavilo 11,5 milionů cestujících, v roce 2007 přes 13,5 milionů.

Letiště Berlín-Tegel - terminál B

Při zahájení provozu v roce 1960 se letiště pyšnilo moderní odbavovací halou. Její koncept odpovídá modelu drive-in, oblíbeného v šedesátých letech - má krátkodobé parkovací plochy, stanoviště taxi a zastávka autobusů se nacházejí na vnitřním prostranství mezi jednotlivými nástupišti.

Letiště Berlín-Tegel - terminál D

V době rozdělení města měly okupační mocnosti monopol na leteckou dopravu. Po značném vzrůstu dopravy v pozdějších letech, zejména po sloučení města v roce 1990, se koncept letiště ukázal jako krátkozraký. V hlavním terminálu, postaveném jako šestihranná okružní hala, čekající cestující zcela zacpávali průchod k dalším odbavovacím okénkům. Tato situace se v posledních letech se vzrůstem počtu cestujících nadále zhoršuje. Navíc i kapacita gastronomických a jiných zařízení je v oblasti služeb nevyhovující, problematická je i příjezdová silnice k ústředním dopravním plochám.

Letiště Berlín-Tegel

Po dokončení rekonstrukce letiště Berlín-Schönefeld v roce 2011, které se přejmenuje na Berlin Brandenburg International (BBI) bude letiště v Tegelu podobně, jako koncem října 2008 letiště Tempelhof, definitivně uzavřeno.

Pro případné zájemce, kteří by chtěli využít služeb toto berlínského letiště uvádím dále terminály, letecké společnosti a destinace, do kterých letadla létají z Berlína (TXL):

Terminál A:

Airberlin (též z terminálu B a C) - vnitrostátní: Köln/Bonn, Frankfurt, Düsseldorf, München; zahraniční destinace - Alicante, Antalya, Arrecife/Lanzarote, Faro, Hurghada, Jerez de la Forntera, Las Palmas, London-Stansted, Luxor, Marsa Alam, Monastir, Napoli, Paris-Orly, Sharm El-Sheikh, Santa Cruz de la Palma, Zürich, Air France - Paris-Charles de Gaulle, Air Malta - Malta, Air One - Milan-Malpensa, Blue Air - Bucharest-Băneasa, Air Via - Burgas, Varna, British Airwais - London-Heathrow, Bulgaria Air - Sofia, Continental Airlines - Newark, Delta Air Lines - New York-JFK, Free Bird Airlines - Istanbul-Atatürk, Germania - Istanbul-Atatürk, Istanbul-Sabhia, Tel Aviv (také z terminálu B), Hainan Airlines - Beijing, Hamburg International - Agadir, Bodrum, Larnaca, Iberia Airlines - Madrid, KLM - Amsterdam, LTU International - Bangkok-Suvarnabhumi, Punta Cana, Varadero, Lufthansa - Köln/Bonn, Düsseldorf, Frankfurt, München, Stuttgart, Ibiza, Istanbul-Atatürk, Moskva-Domodědovo, Palma de Mallorca (také z terminálů B a D), Luxair - Luxembourg, Saarbrücken, MIAT Mongolian Airlines - Moskva-Sheremetyevo, Ulaanbaatar, Qatar Airways - Dauha, Swiss International Air Lines - Zürich, Transaero - Moskva-Domodědovo, St. Petersburg, Turkish Airlines - Istanbul-Atatürk, Ukraine International Airlines - Kiev-Boryspil, Simferopol.

Terminál B:

Airberlin - Moskva-Domodědovo, St. Petersburg (také z terminálů A a C), Blue Wings - Antalya, Istanbul-Atatürk, Germania - Adana, Ankara, Antalya, Bastia [sezónně], Gaziantep, Heraklion, Izmir, Kayseri, Memmingen, Priština, Samsun, Sulaymaniyah, Inter Airlines - Antalya, Jat Airwais - Beograd, KD Avia - Kaliningrad, Lufthansa - (také z terminálů A a D) Debrecen, Düsseldorf, London-City, Oradea, Westerland/Sylt, Zürich, SunExpress - Antalya, Izmir, Sky Airles - Antalya.

Letiště Berlín-Tegel

Terminál C:

AirBaltic - Riga, Vilnius, airberlin - (také z terminálů A a B) vnitrostátní linky - Karlsruhe/Baden-Baden, Münster/Osnabrück, Nürnberg, Saarbrücken, Stuttgart, Westerland/Sylt, mezinárodní linky - Barcelona, Catania [sezónně], Kobenhavn, Corfu, Djerba [sezónně], Fuerteventura, Funchal, Göteborg, Helsinki, Heraklion, Ibiza, Kos, Lamezia Terme, Mahon, Málaga, Milan-Malpensa, Palma de Mallorca, Rhodos, Roma-Fiumicino, Samos [sezónně], Stockholm-Arlanda, Tenerife-South, Thessaloniki, Wien, Malév Hungarian Airlines - Budapest, Meridiana - Firenze, transavia.com - Amsterdam, Insbruck.

Terminál D:

Austrian Airlines - Wien, Brussels Airlines - Brusel, Cirrus Airlines - Mannheim, ČSA - Praha, Finnair - Helsinki, InterSky - Friedrichshafen, Graz, Jet Air - Bydgoszcz, Lodž, Krakow, Poznaň, LOT Polish Airlines - Warszawa, Lufthansa - Hamburg (také z terminálů A a B), Brusel, Köln/Bonn, Dublin [sezónně], Düsseldorf, Nürnberg, Paris-Charles de Gaulle, Stuttgart, Wien, Olympic Airlines - Athény, Thessaloniki, SAS - Kobenhavn, Oslo, Stockholm-Arlanda, TUIfly - Antalya [sezónně], Cairo, Corfu [sezónně], Köln/Bonn, Fuerteventura, Heraklion [sezónně], Hurghada [sezónně], Innsbruck [sezónně], Klagenfurt, Las Palmas, Luxor [sezónně], Memmingen, Rhodos [sezónně], Salzburg, Stuttgart, Tel Aviv, Tenerife-South, Venezia.

Foto zdroj internet.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress