Hlavní stránka

V nejužší uličce na světě

(28.05.2024)

Projeli jsme kolem průmyslových objektů a moderních obytných domů rozsáhlého předměstí Reutlingenu, téměř sto dvaceti tisícového města, které je zároveň od roku 1885 také jedním z univerzitních měst Bádenska. A přes války, které se tu od středověku až po tu druhou světovou přehnaly, patří pro své památky a starobylý svéráz k německým městům, kam směřují milovníci památek, a také kuriozit.

My se teď ocitáme na rozsáhlém prostranství s velkou moderní budovou městského kulturního centra, kde je i velké parkoviště, a kde se před námi na druhé straně objevuje několikapatrová středověká městská brána s malebnými domy. A když tou velkolepou bránou projdeme, ocitáme se v původně středověkém městě, obklopeném zbytky starých hradeb. Město vzniklo v těchto místech kolem roku 1240 a jen o něco později se stalo součástí Svaté říše římské.

Jsou tu malebné hrázděné domy a na velkém náměstí kašna se sochou příznivce města, císaře Maxmiliána I. A jen o kousek dál krásný gotický kostel Panny Marie ze 14. století. Objevujeme malá náměstí s kavárnami, kde se v horku nabízí ledová káva nebo zmrzlinové poháry. Tady se středověké ulice a uličky kroutí kolem zbytků starých hradeb. A poblíž jedné z dalších bran a obranných hradebních věží v nejstarší čtvrti města, se nám podařilo konečně najít uličku, která byla v tomto městě jedním z našich hlavních cílů. 

 

Nacházíme ji na nenápadném místě, kde by ji běžný návštěvník mohl lehce přehlédnout, ale rozhodně ji nemůže a snad ani nesmí minout žádný milovník kuriozit. Protože tady se jedná o skutečnou raritu, kterou se Reutlingen právem chlubí a která je uvedena už od roku 2006 v Guinessově knize světových rekordů jako nejužší ulička na světě. 

Má samozřejmě i svůj název - "Spreuerhofstrasse", je dlouhá zhruba deset metrů a má šířku 31 centimetrů. Nepřehlédli jsme ji díky výrazným cedulím na začátku, kde odkládáme batohy, abychom se tou kuriózní uličkou mohli bokem prosoukat. Na jejím konci má návštěvník možnost vyfotografovat se u cedule s certifikátem, který potvrzuje, že jste opravdu prošli nejužší uličkou na světě, což je vám ochoten potvrdit i magistrát tohoto města, které si své světové rarity prý velmi váží.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php:27 Stack trace: #0 {main} thrown in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php on line 27