Hlavní stránka

Když nad pláží duní motory - Sint Maarten, Maho Beach

(22.06.2009)

Jedna z mých nejúžasnějších cest vedla v dubnu 2006 do exotického Karibiku. Jako na všechny daleké cesty i sem jsem se předem připravoval, aby mě nic zajímavého u azurového moře s bílým pískem a palmami neuniklo. A jako vždy jsem až na místě objevil něco, s čím jsem vůbec nepočítal.

Když jsme dopluli k Nizozemským Antilám k tropickému ostrovu Sint Maarten (Svatý Martin), na jeho nizozemské části na mě překvapení čekalo. Nejenom to, že se jedná o nejmenší obydlený ostrov na světě (rozloha je jen 87 km2), který je ještě rozdělen na dvě části mezi Nizozemsko a Francii. Ve Francouzské části žilo v roce 2006 jen 35270 obyvatel, v nizozemské pak asi 37630, to je ale jen nudná statistika.

Sint Maarten - vlajka

Sint Maarten - znak

Zato ve skutečnosti, to nebyla nuda, naopak. Na Maho Beach to po krátké chvíli klidu při mém ani ne polodenním pobytu za "sběrem bronzu" vypadalo skoro úděsně, pak už jsem se jen smál a snažil se se udržet na nohou, když těsně nad pláží, kde jsem s mnoha jinými turisty právě pobýval, přistávala letadla. 

Maho Beach

Na jižním okraji této pláže se nachází runway mezinárodního letiště Princess Juliana International Airport (SXM). Přistávací dráha letiště je dlouhá jen 2 180 metrů a začíná hned za nízkým plotem doslova desítky metrů od moře.

Mezinárodního letiště Princess Juliana International Airport 

Nad pláží slunícím se turistům doslova přelétávají letadla renomovaných leteckých společností "centimetry" nad hlavou. A že takové letadlo jen tak nepřeslechnete je jasné. Zde je to ale bráno jako atrakce první kategorie a tak se většina přítomných těší na další a další přilétávající nebo odlétající "kovové kolosy". 

Maho Beach

Když odtud letadlo odlétá, to je "rachot". Náraz vzduchu od odlétajícího éra je ohromný, písek, osušky a další věci odložené na pláži se snaží letadlo následovat a řada přítomných dovolenkářů se snaží zkoušet udržet stabilitu ve stoje. Pokud dosud nepopili karibské Curacao, pak se snad i udrží. Ale ti, co se již posilňovali, často silou nárazu větru "pokračují" do mořských vln. Záleží na každém, zda bude respektovat upozornění na nebezpečí, před kterým varují varovné cedule.

Pozorování letadel na pláži je tak populární, že rozpis příletů a odletů všech letadel je vyvěšený ve všech restauracích a barech na pláži;. Největší provoz letecké dopravy bývá o víkendech.

Maho Beach

Kvůli silnému proudění vzduchu z letadel, které způsobuje erozi půdy, na Maho Beach moc vegetace nenajdete. Výhodou naopak bývají docela velké vlny, které využívají surfaři.

Všechny ostrovy Nizozemských Antil jsou úžasné (jen Boniere jsem nenavštívil, takže nemohu hodnotit, ale jistě se téměř od Aruby a Curacaa neliší). Vůbec návštěvu azurového Karibiku a kterékoliv jeho destinace mohu jen doporučit.

Už jako malí chlapci jsme rádi pozorovali letadla a protože jsem bydlel v Plzni na Jižním předměstí, nedaleko od historicky prvního českého letiště v Plzni na Borech, měl jsem tuto možnost jako na dlani. Také kovový šrot byl docela dobrou možností, jak si jako školák přivydělat odvozem odložených nepotřebných věcí z letiště do sběrny a za získané peníze si koupit například fotbalový míč (kdysi slavného "maďara") nebo nové vlastní kopačky. To se pak jinak hrály mistrovské zápasy na dnes už hráčům neznámé škváře našeho karlovského hřiště. A protože hřiště Slovanu Plzeň-Karlov sousedilo s výše uvedeným letištěm, často jsme při tréninku pozorovali seskakující parašutisty, jak se snaží přistát co nejblíže do středu na letišti vytyčeného kruhového cíle. To, že bych si také jednou skočil z letadla mě ani nenapadlo, ani to, že bych někdy mohl letadlem letět a dokonce někam do Karibiku? To ani v nejfantastičtějším snu ne. A během života (zejména v posledních dvaceti letech od listopadu 1989) se věci vyvíjely lépe než jsem mohl kdy očekávat a tak jsem dosud absolvoval více jak sto dvacet letů. Když vám ale obří létající kolosy začnou přistávat přímo nad hlavou, tak je to skutečně silný zážitek.

St. Maarten

St. Maarten

St. Maarten Philipsburg


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress