Hlavní stránka

Kottické Alpy

(25.09.2008)

Francouzsky je toto území nazýváno Alpes Cottienes italsky pak Alpi Cozie a jde o alpskou horskou skupinu ležící na rozloze 6900 km čtverečných na území Francie a Itálie. Až do konce 19. století se tu mluvilo téměř výhradně francouzsky, ale pramení tu řeka Pád - nejdelší v Itálii. Oblast je známá nejen svými horskými štíty, ale také dobrým jídlem a vínem.

Severní hranici území vymezuje údolí Susa, kterým vede hlavní trasa z Turína do Francie. Na jihu tvoří hranici s Přímořskými Alpami říčky Stura di Demonte, Ubaye a Ubayette. Na západě jsou hranicí Kottických Alp řeky Durance a Guisane. Asi dvě třetiny celkové rozlohy Kottických Alp leží na území Itálie v Piemontu. Na italském území, nedaleko francouzských hranic, se také nachází nejvyšší vrchol tohoto území. Je to 3841 metrů vysoký Monviso (Monte Viso) - je to poslední skutečně vysoký alpský štít na jihu hlavního hřebene, láká horolezce a je nepřehlédnutelný.

Na francouzské straně byl zřízen Parc regional de Queyras. Má ochraňovat nejen přírodu, ale také původní lidovou architekturu. Výchozími body pro návštěvu tohoto parku jsou Briançon a především Guillestre. Za městem tu najdeme ale také například více než 400 metrů hlubokou propast Combe du Queyras.

Pozoruhodnou krajinu se skalními věžemi oranžové barvy najdeme v blízkosti sedla Col d´Izoard - jde o takzvané Casse Desert. Z Briançonu se zase doporučuje jednodenní pěší výlet do údolí řeky Clarée po turistické cestě GR5. Například v květnu jsou louky od Névache směrem k začátku údolí pokryty takřka souvislým kobercem rozkvetlých krokusů. Velmi pěkný je také výlet autem po silnici z Briançonu do Queyrasu. Vyhlášená je rovněž opevněná vesnice Mont-Dauphin, kde od 17. století střežila posádka vstup do údolí řeky Guil.

Nejvhodnějším výchozím bodem do italské části Kottických Alp je Salluzo - nachází se jižně od Turína a je střediskem vhodným k začátku pěších túr. Lyžařská střediska pak leží hlavně v údolí Susa. Blízko hranic s Francií se pak nacházejí nejznámější lyžařská střediska jako Bardonecchia, Sauze d´Oulx a hlavním lyžařské středisko celé oblasti - známé Sestriere spojené s Sauze d´Oulx lanovkou. To bývalo oblíbeným místem, kam zajížděl například Mussolini, a stále je největším a nejznámějším v oblasti Kottických Alp.

Pokud jste milovníky památek, můžete z údolí Susa vyrazit například k opevněnému klášteru Sacra di San Michele nebo navštívit městečko Susa. V jeho středu najdete řadu památek na Galy a Římany, ale také románskou katedrálu a další historické stavby. Za pozornost stojí také staré středověké město Saluzzo, které se později v době renesance stalo místem kde sídlil jeden z mála dvorů v oblasti Piemontu. Z památek stojí za pozornost například gotický kostel San Giovanni, nebo palác Casa Cavassa z 15. století a řada dalších.

Pro výstup na Monte Viso je dobrým výchozím bodem Crissolo v údolí Pádu (Valle Po). K vrcholu vede strmá asi šestihodinová cesta z chaty Quintino Sella rifugio. K chatě dorazíte za cca tři hodiny z planiny Pian del Re a cesta stojí za to, i když nechcete stoupat až na vrchol. protože vede v malebné krajině kolem řady jezer. Je také možné udělat si jen okružní cestu kolem jezer. V blízkosti Crissola se nachází také řada jeskyní.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress