Hlavní stránka

Ivrea - když se na ulici vaří fazole

(08.02.2008)

V místech kde se Via Elio Guarnotta setkává s ulicí Arduino stojí na malém náměstíčku cihlově červený chlapík s miskou a lžící. Pro nezasvěceného je to jen prapodivná socha, nad kterou asi pouze zakroutí hlavou. Pro místní je to po celý rok symbolická postava, ale když začíná karneval, zaplní se v neděli dopoledne celé náměstíčko lidmi s úplně stejnými miskami a můžete být svědky jak se všichni s chutí ládují fazolemi.

Během karnevalu se tu jedí fazole (fagioli grassi), jednoduchý pokrm rolníků. Dříve byly fazole pro místní gastronomii typické jako pokrm chudých: bylo potřeba udělat z nouze ctnost, tj. uvařit jednoduchá, ale chutná jídla z potravin, které byly k dispozici. A staré recepty se dodnes používají nejen v mnoha rodinách, nýbrž i v restauracích. 

Od sobotního večera se ve velkých kotlích vaří na náměstíčku stovky kil fazolí s párkem a vepřovou kůží, aby již od časných nedělních hodin mohly být zdarma podávány obyvatelům. 

Pravda není to tak úplně zdarma, protože za vstup do města zaplatíte v tyto sváteční dny vstupné a také se očekává, že přispějete nějakým tím eurem na dobročinné účely. Fazole jsou ale výborné. Tradice podávání pokrmu z fazolí zdarma v místním kraji pochází už ze středověku; tehdy ho chudým rozdělovala bratrstva. 

Jednou ročně, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, rozdávali šlechtici z Ivrei luštěniny těm nejchudším rodinám a povolovali pro jejich přípravu použití kamen zdarma. Byl to jediný ústupek v roce, protože jinak existovalo velké množství daní, které lidi ožebračovaly. A tak hladoví, ale pyšní obyvatelé Ivrei sice tento dar přijali, avšak nesnědli ho - raději fazole vyhazovali na ulici. 

To se později změnilo, ale fazole jako symbol charity zůstaly. A tak se během karnevalu pokrm z fazolí dodnes rozdává zdarma na více než deseti místech ve městě. Na kotle plné fazolí tu narazíte o karnevalovém víkendu a také po dva víkendy předtím (existuje přesný rozpis). Prostředky na zakoupení potravin se získávají z příspěvků občanů.

Karnevalový čas se uzavírá ve středu - první den půstu - to se ovšem už na náměstí podává polenta s treskou. To bylo kdysi tradiční jídlo chudých o pátcích a v období půstu. Nasolená a vysušená treska se nakrájí na kousky, obalí v mouce a osmaží. Pak se smíchá s jemně nakrájenou cibulí a uvaří. K rybě se podává kukuřičná kaše - polenta. Dříve se toto jídlo podávalo v celé Ivrei, tak jako fazole, ale dnes se o něj stará chorvatská komunita. Připravuje několik tisíc porcí na starých kamnech a pokrm se podává na oběd o Popeleční středě na náměstí Lamarmora.

Související články:

Ivrea


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress