Hlavní stránka

Lech na Arlbergu - zimní jednička

(19.01.2008)

Arlberg byl kdysi těžko schůdný průsmyk a fungoval jako historické i politické dělítko. A co dnes? Arlberg je pokladnice Rakouska a Lech je lyžařská destinace, která je milovníkům vysokohorské turistiky dobře známa.

Středisko Lech nabízí veškeré zimní (ale i letní) aktivity. Pokud se sem vydáte přes průsmyk Arlberg, tak se vám naskytne za dobrého počasí nádherné až stokilometrové panorama alpských velikánů. Za špatného počasí se doporučuje průjezd Arlbergským tunelem. 

Zvláště pro týdenní návštěvníky je po celou sezónu připraven bohatý sportovní a kulturní program. Do Lechu jsou zváni známí sportovci, politici a umělci. Zvláštní popularity se těší profesionální i exhibiční závody v akrobatickém lyžování, paralelním slalomu, snoubordech s prestižním stíhacím závodem. Na velkoplošném plátně se promítají filmy o přírodě a sportu, nechybí ani obligátní ohňostroj. Noční sjezd s pochodněmi a grilování na sjezdovce doplňují již i tak bohatý program. Každoročně v lednu se také pořádá Rally autoveteránů. V létě si tu dávají dostaveníčko kluby oldtimerů z celé Evropy, zlatým hřebem je pak setkání Rolls Royce, které organizuje největší muzeum RR na světě v nedalekém Dornbinu. 

Aby vám některá z nabízených aktivit neunikla, není nic jednoduššího, než se hned po příjezdu zastavit v místním informačním středisku - ale pozor, parkovišť je pomálu a pokuta je pod stíračem ještě dříve, než vejdete do Informační centrály… Přivítání je vždy profesionálně srdečné, nic není nemožné, veškeré telefonáty spojené s informacemi a rezervacemi jsou zdarma. Dostatek personálu zaručuje rychlé odbavení - přesto se v sezóně nedoporučuje přijet bez zajištěného ubytovaní - mimo sezónu no "problem". 

Lyžování 

Důležitým trumfem Lechu je téměř zákonitý dostatkem sněhu. Jednak je to dáno nadprůměrným množstvím srážek v krátkém, podzimním intervalu a zároveň vyspělou, ekologicky nezávadnou technologií zasněžování. Jakmile je pod nulou i když je sněhu dostatek, tak se zasněžuje! Výsledek je prodloužená sezóna i když v okolních střediscích sníh není. Terén je spíš turistický než vysokohorský, jen dvě sjezdovky jsou opravdu černé. Všechny sjezdovky jsou tak propojeny, že dovolují podnikat okružní jízdy po celém areálu tří údolí. Chipová permanentka vám zajistí přístup k 83 sedačkovým, vesměs bublinovým sedačkám, vlekům a lanovkám. Přepravní zařízení zde obhospodařují 260 km perfektně upravených sjezdovek. Za slunečného počasí se dá odpočívat na velkých terasách a k dovršení  zimní pohody přispívá panoramatický výhled ca. 270 stupňů. Stravování je v celém Lechu velmi kvalitní, i když ne zrovna levné, za to obsluha je příkladná (Lech má vlastní školicí centrum).

Většina chat a penziónů má přímý přístup na sjezdovku.

Dvojitě vedená lanovka spojuje Lech s blízkým lyžařským střediskem Zürs. Několikakilometrové údolí je po obou stranách poseto lehkými a středně náročnými sjezdovkami. V zájmu naprostého komfortu lyžujících je jedna spojovací pasáž vybavena pohyblivým kobercem! Díky lanovkám na Rütikopf (2360 m n.m.) je možné absolvovat celodenní sněžnou safari, aniž by se jela jedna sjezdovka dvakrát. Začátečníkům se safari nedoporučuje protože poslední část okružního výletu po Madlochu je dost strmá a končí v blízkém Zugu. Spojení do Lechu vede sjízdnou cestou po vrstevnici, nebo sedačkovou lanovkou. 

Světová premiéra v Lechu - Sedačkové lanovky s vyhřívaným čalouněním 

Na pěti klíčových svazích tohoto renomovaného lyžařského střediska jsou v provozu čtyř-, šesti- a osmisedadlové lanovky jejichž čalounění je elektricky vyhříváno.  Lech se může pochlubit příjemnou a užitečnou novinkou, kterou získal světový primát - technické vybavení sedačkových lanovek doznalo vylepšení v komfortu. 

Nejen že jsou sedačky měkce čalouněné a zřízenci je před dosednutím lyžařů pečlivě stírají…čalounění je vyhřívané. Technické provedení bylo značně náročné a bezpečnost provozu stojí na prvním místě. Zodpovědný vedoucí projektu Walter Metzler rozvádí technickou stránku této vymoženosti: "…hlavní akcent jsme kladli na bezpečnost provozu této světové novinky. Vyhřívání je prováděno výhradně během průjezdu stanicí, bez pasažérů. Svodidla navedou sedačky přímo na elektrické kolejnice jako u městské tramvaje. Precizně uspořádané kolejnice s elektrickým propojením garantují bezporuchový provoz vyhřívání nezávisle na počasí. Tam se převádí proud o 48 voltech na termoelementy. Výkon topení je závislý od termostatů a několika dalších bezpečnostních zařízení. Teplota čalounění je automaticky přizpůsobována rychlosti oběhu sedaček."  

Touto světovou novinkou je vybaveno pět klíčových sedačkových lanovek Schlegelkopf, Kriegerhorn, Steinmähder, Auenfeld a Saloberjet. Lanovky jsou čtyř- šesti a dokonce osmisedadlové a lyžařům je tak k dispozici přes 3000 vyhřívaných sedaček…. Příjemné teplo na dosed a záda nelze odmáznout jen jako další hýčkání zimních hostů, ale musí být chápáno jako signifikantní přínos k předcházení zraněním. Svaly a klouby lyžařů nejsou po 15ti minutovém sezení bez pohybu ztuhlé. Po opuštění sedačky už čeká ničím nerušený sjezd… 

Počasí zde bývá tradičně stabilní a slunečné. V únoru sněží v průměru 8 dní v březnu jen 3. Často se dá lyžovat do začátku května. V Lechu začínají lanovky v centru a po dosažení prodeje stanoveného počtu denních permanentek se jejich prodej zastaví - aby týdenní lyžaři nemuseli stát dlouhé fronty. Totéž platí i o autech. Na rozdíl od mnohých jiných středisek, nevzniká ani v sezóně páchnoucí kolona aut či zácpa. Jakmile se vyčerpá kapacita podzemního parkoviště, tak se pro externí automobilisty Lech uzavírá. 

Lyžuje se od 1445 do 2360 m n. m. Sjezdovek je spolu s Zúrsem 260 km, volných terénů 180 km a 18 km běžeckých tratí. Přepravní kapacita je 48700 osob/hod. Ski-fun-park, U-rampa, boardercross, denní i noční sáňkařská dráha a kluziště.

Každá oblast má alespoň jednu horskou chalupu s restaurací. Během delšího pobytu v Lechu se vyplatí zavítat také na jednodenní výlet do blízkého St. Christofu, Stuben a samozřejmě do St. Antonu.

Bezpečnost na sjezdovkách je v Lechu po neblahých zkušenostech z jiných míst prioritou. Rangeři projíždějí inkognito po celý den sjezdovky a pozorují počínání lyžařů. Bezohledným lyžařům se odebírá permanentka. Po obligatoriu, zavedeném v Itálii, jsou helmy v Lechu téměř normální. "Kdo má co chránit, lyžuje v helmě" - upozorňuje jeden z bilbordů.

Parkování 

Omezený počet parkovišť podél hlavní silnice a zdvořilá, ale přísná policie snižuje provoz na snesitelnou míru. Autobusová doprava je s permanentkou zdarma. Z Lechu vede lanovka do Oberlechu. Je součástí místní  dopravy a spojuje (zdarma) až pozdě do noci Lech s několika tamními hotely a restauracemi. 

Shopping 

O dámy s vysokým očekáváním a pány s plnou peněženkou je v Lechu postaráno stejně jako v St. Moritz... Nechybí snad žádný světoznámý butik.  Lech sbírá vyznamenání za čistotu, ekologii, provoz a celkový aspekt.

Podzemní labyrint v Oberlechu

Několik set metrů nad Lechem se rozléhá planina, na které kdysi stávala hospodářská stavení provozující extenzívní vysokohorské zemědělství. Již na přelomu století se přestalo vyplácet a následoval odliv obyvatelstva. Jedním z prvních, kdo na této planině zvané Oberlech, místo rolničení začal nabízet ubytování byla rodina Hochova. Tak se ze statku vyvinul první z hotýlků - Sonnenberg, jehož majitelé správně odhadli turistický potenciál Lechu. Zřídili tam i ubytovnu pro horolezce a posléze vše přebudovávali ve stále větší a luxusnější hotelový komplex. Spojení mezi Lechem a Oberlechem obstarává nepřetržitě jezdící konvenční kabinová lanovka. Cena je obsažena v lyžařském pase. Oberlech se razantně rozrůstal a dnes je tam k dispozici několik tisíc lůžek - rozděleno mezi prvotřídní hotely a příjemnou parahotelerii určenou pro vyšší nároky.  Již záhy se ukázalo, že mohovití hosté se kvůli kvantům jejich zavazadel jen s potížemi dostávali až do svého hotelu v Oberlechu. Přes veškerou pomoc hotelového personálu, zvláště za špatného počasí byl transport k hotelu obtížnou úlohou. 

Tento logistický oříšek byl řešen kontejnerovými vozíky, které pojaly několik kufrů a párů lyží. Stačilo nahlásit jméno hotelu a číslo pokoje - o víc se host nemusel starat a vše skončilo na pokoji - rozumí se bezplatně. Pro starší návštěvníky a děti byla zřízena bezplatná doprava mezi stanicí lanovky a hotely.  Stále se zvyšující ubytovací kapacita Oberlechu a nároky na zásobování přivedly hoteliéry na geniální myšlenku: přenést transport všeho druhu do podzemí. Od myšlenky k realizaci uplynuly jen 2 roky. Vznikl rozsáhlý systém prostorných chodeb, na některých místech kvůli převýšení terénu a topografie cíle i dvoupatrový. Téměř všechny budovy v hotelovém komplexu Oberlechu jsou propojeny tímto tunelovým labyrintem sloužícímu k transportu všeho druhu. Elektromobily obstarávají osobní dopravu, transport kufrů, lyží a veškeré zásobování hotelů. Odvoz odpadků se odehrává taktéž v podzemí, výhradně v noci, neviditelně pro hotelové hosty. Velkoprostorový výtah spojuje patrové chodby se stanicí lanovky. Stavba trvala 2 roky, tunelový systém je téměř 1000 metrů dlouhý a prostavěno bylo cca. 8 milionů Euro.  Tunelový systém má další, ne zrovna zanedbatelnou funkci, která přišla vhod zdejším hostům: podzemní cesty jim umožňují spojení k infrastruktuře velkých hotelů, která je jim smluvně a bezplatně k dispozici. Návštěvníci bazénů, saun, relaxačních lázní, parních lázní, senných meditačních místností a zákazníci masáží se tak dostanou díky této podzemní komunikaci jednoduše a "suchou nohou", bez nebezpečí nachlazení ke svému cíli a zpět "domů".


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress