Hlavní stránka

Krampusrummel, Rakousko

(05.12.2007)

Lyžařský areál pod Kitzsteinhornem se honosí možností celoročního lyžování na ledovci, a tak i když na samém začátku sezóny v údolích ještě není sníh, tady se prohánějí po svazích nedočkaví lyžaři. Ledovec pod 3 203 metrů vysokým špičatým štítem byl historicky prvním místem, kde bylo v Rakousku vybudováno lyžařské středisko na ledovci, a přímo ze zdejších sjezdovek je nádherný výhled jak na Vysoké Taury, tak do údolí s jezerem Zeller See. Na začátku prosince se ovšem v okolí jezera často válejí mlhy a krajina obkroužená vysokými štíty jakoby dostala pohádkový ráz. Chuchvalce mraků a běžící nejasné stíny v mlžném oparu se s příchodem tmy v představách snadno změní ve strašidelné běsnění čertů a démonů.

Thumersbach je jedna z vesnic stojících na březích jezera a místní Krampusrummel je taková spíše komorní akce. Pan Hannes Dreiseitl, její organizátor, říká: "Tato tradice je zde v Thumersbachu přes 100 let." Na malém náměstíčku ještě půl hodiny před začátkem svědčí o tom, že se něco bude dít, jen pár stánků se svařeným vínem a opékanými klobásami. Pak se náměstí najednou zaplní, vzplane vatra a na saních tažených čerty přijede svatý Mikuláš doprovázený andělem, aby rozdal dárky. "V této podobě, s Mikulášským průvodem pořádáme v Thumersbachu Krampus Lauf již 11 let," dodává k místnímu Běhu čertů pan Dreiseitl. To největší soustředění pekelníků se odehrává ovšem na protějším břehu jezera v Zell am See. S příchodem adventu se celé Zell am See vánočně vyzdobí a ze všech koutů městečka začne dýchat vánoční pohoda. Ovšem až na jeden prosincový večer, kdy se do ulic nahrne na tři stovky čertů, ďáblů a nejrůznějších rachotících příšer. Zdejší srocení pekelníků je jedno z největších v celém Rakousku a některé masky skutečně nahánějí hrůzu.

Pan Hermann Schmiderer o dnešním dni říká: "Jsme v Zell am See. Dnes je 5. prosince: Krampus-Tag, kde se při běhu městem sešli čerti a ďábli této krajiny. Dříve to vypadalo úplně jinak - všude byly samostatné malé skupiny, které se setkávaly. Ale nebylo to tak jako dnes, kdy se tu scházejí a běží společně. Dříve byly běhy Krampus-Lauf nebo Perchten-Lauf zakázány, a proto lidé měli na sobě masky čertů, aby je nebylo poznat. 

Mám originální dokument od mého předka z první linie z roku 1750, kdy byl můj předek zatčen a zavřen. Dva měsíce musel pracovat pro armádu, protože tehdy byl tento zvyk vrchností zakazován a trestán.

Krampus-Tag vznikl původně jako myšlenka odvety či pomsty. Byla to příležitost v jednom měsíci v roce se prosadit, postavit se na odpor, byla to výzva ukázat pod maskou nespokojenost, užít si možnost ukázat, co je správné a co ne. To bylo náplní této trestající figury. 

Pak následuje dalších nějakých 300 let, až do roku 1900, kdy se něco změnilo. Od té doby bylo toto vše povoleno. Smělo se běhat, smělo se maskovat. Až do roku 1950 to bylo tak, že tady v Zell am See běhaly skupiny čertů a nikdo nevěděl, kdo se pod maskou skrývá. Obchody tehdy měly mnoho zaměstnanců, řemeslníků a ti vytvářeli spolu tajně party 10 až 12 chlapů. Těch skupin bylo tak 10 až 12 a nikdo nevěděl, zpoza kterého rohu se která družina vynoří z temnoty. A lidé měli opravdu strach vycházet ven.

Nyní je to bohužel jinak, nebo prostě vývoj už je takový. Dnes jsou stanovena konkrétní místa, která jsou pro běh vhodná. Lidé se baví, ukazují masky, často i kdo pod maskou je. To bylo dříve přísně utajováno. Až do půlnoci nebyly masky sundávány. I když někdo třeba pil, snažil se, aby nebyl poznán. Pak rychle zmizel ve tmě, vzal si jiný oděv a vrátil se zpět, takže nikdo nevěděl, že běžel. Tak to bylo dříve v Zell.

Dnes přicházejí celé skupiny společně, lidé jsou stále mladší, často s nimi také děti. Dříve byli běžci neboli Krampus-Läufer lidé ve věku 30 až 40 let. Nyní jsou to mladiství, kteří si z toho dělají legraci. Také masky se liší. Dříve byly masky s mnoha lidskými grimasami a škleby, ale vždy lidskými. Nyní se nosí lebky a všechno možné z hororových románů, míchá se to, a bohužel také něco ztrácí.

Ale přesto, obyčej či zvyk žije dál. V posledních desetiletích nejsou žádné zákazy a nic nebrání tomu, aby se tento zvyk předával mladým dále." 

 

"Čas dárků" se jmenuje hodinový dokument o tom jak se v Evropě slaví období Vánoc. Mapuje období od Mikuláše po Tři krále, čas kdy se lidé navzájem obdarovávají a přejí si více než jindy pohodu a klid. Čas dárků bude vysílat Česká televize 16. 12. 2007. ČT2 - 20.00 hod


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress