Hlavní stránka

Rothenburg ob der Tauber - Německo

(17.12.2007)

Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od Nürnbergu na známé Romantische Strasse. Počet obyvatel je 12 000 (2007). Nejlépe se tam dostanete, pojedete-li po E 50 od našich hranic (přes Rozvadov) jižně od Nürnbergu a u obce Dorfgütingen odbočíte na silnici 25. Pak už Vám zbývá jen něco málo přes 20 kilometrů na parkoviště poblíž městských hradeb.

Počátky osídlení oblasti kolem Rothenburgu sahají do dávné minulosti. Už asi v 5. stol. př. n. l. se zdvíhal nad údolím řeky Tauber keltský hrad Engelsburg. Část města Detwang byla založena roku 960. Nejstarší středověká tvrz vznikla o 10 let později. Roku 1142 nechal král Konrad III. postavit říšský hrad, který však roku 1356 byl zničen při zemětřesení. Dne 15. 5. 1274 povýšil král Rudolf I. Rothenburg na svobodné říšské město. Tím začal vrcholný rozmach města jako obchodního střediska. Historická část města vyrostla na okraji plošiny, která příkře klesá k řece Tauber. Je dokonalou ukázkou středověkého urbanismu s gotickými kostely, kamennými i hrázděnými renesančními domy a celým komplexem opevnění.

Řeka Tauber pramení na úpatí Francké vysočiny. Po 120 kilometrech ústí zleva do řeky Mohan u Wertheimu.

Město brzy zaujalo vedoucí postavení uvnitř mocného jihoněmeckého spolku měst. K jeho teritoriu patřilo asi 180 obcí a měst. V roce 1377 se scházel v Rothenburgu říšský sněm. Kolem roku 1400 žilo ve městě již 6000 obyvatel. Tato slavná doba náhle skončila násilnou smrtí starosty Topplera v roce 1408. Od té doby byl osud města nejistý a proměnlivý. V roce 1525 utrpělo měšťanstvo těžkou porážku ve strašlivé selské válce. Ve třicetileté válce bylo město jen díky legendární obratnosti a dovednosti starosty Georga Nusche zachráněno před zkázou. Od roku 1650 až do začátku 20. století byl Rothenburg ob der Tauber jedním z mnoha nevýznamných státečků střední Evropy. V roce 1802 ztratil říšskou svobodu a byl připojen k Bavorskému království.

V následující epoše německého romantismu se středověké městečko proměnilo v ráj malířů a básníků. V roce 1825 přišel do města Ludvík Richter, roku 1858 Karl Spitzweg. Oba dva i mnozí další umělci založili světovou pověst Rothenburgu.

Druhá světová válka zanechala ve městě na řece Tauber kruté stopy. Na velikonoční sobotu roku 1945 bylo východní staré město zničeno při spojeneckém leteckém útoku. Naštěstí historické jádro zůstalo neporušené. Přes chudobu a nedostatek stavebního materiálu v poválečných letech se podařilo obyvatelům Rothenburgu zničené čtvrti věrně obnovit.

Návštěvnicky atraktivní jsou městské hradby s četnými věžemi z let 1350-80. Ty se dají obejít po plošinách kolem celého historického jádra města. Mezi další historické pamětihodnosti náleží radnice (na mapce č. 2). Ta byla dokončena v roce 1578 a patří k nejvýznamnějším renesančním stavbám v Německu. Má 60 metrů vysokou štíhlou věž a je na ní orloj. Bývalé gymnázium (5) je renesanční stavbou nacházející se na severní straně Chrámového náměstí. Budova byla postavena v letech 1589-93. Muzeum říšského města (7) je městským muzeem v 700 let starých prostorách bývalého kláštera Dominikánek. Středověké klášterní prostory s klášterní kuchyní skrývají sbírky Rothenburgského umění a kultury, nábytek, obrazy, sochy, zbraně, domácí nářadí, řemeslnické a zemědělské nářadí. Gotický kostel sv. Jakuba (6) ze 14.-15. století je významnou sakrální stavbou. V interiéru je hodnotný pozdně gotický oltář z let 1499-1505. Moderní jsou varhany s 5 500 píšťal. Věže kostela jsou vysoké 55 a 58 metrů. Kostel sv. Jana (15) byl postaven v letech 1390-1410. Vlevo od něho stála dříve brána prvního městského opevnění, vpravo na ní navazoval klášter. Středověké kriminalistické muzeum (14) je umístěno ve 4 patrech na ploše 2 000 m2. V budově jsou středověká mučidla, vzácné knihy, malby, listiny, erby, pečetě, právní symboly atd. Jedná se o jedinečné muzeum Evropy. Bílá věž (26) byla postavena ve 12. století jako součást nejstaršího městského opevnění. Ve starém rothenburgském řemeslnickém domě (25) je umístěno Francké vlastivědné muzeum.

Muzeum hraček (13) s panenkami, loutkami a hračkami je v restaurovaném domě z roku 1478. Naproti kostelu sv. Jakuba je úžasná celoroční expozice vánočních stromků a vánoční výzdoby Christkindlmarkt und Weihnachtsdorf (3). Kdyby nic, pak tuto fantastickou přehlídku vánočních věcí musíte navštívit. Zdejší úžasná atmosféra Vánoc potěší každého, nejen na děti.

Turistický ruch je stěžejním hospodářským faktorem ve městě. Je s ním spojeno asi 1 200 pracovních míst. Ročně se ve městě ubytuje přes 400 000 hostů ve více jak 25 hotelech, desítce penzionů nebo dvou mládežnických ubytovnách Jugendherbergen. Na okrajích města jsou i autocampingy.

Mimo turismu je ve městě důležitý i průmysl. Svoji továrnu zde má AEG (elektrické sporáky, krby), nové technologie zastupuje sídlo jedné z největších rozvoden el. energie v jižním Německu. Jako středisko převážně zemědělské oblasti disponuje město širokou nabídkou obchodů a řemesel. Centrální poloha města vedla k tomu, že se Rothenburg ob der Tauber stal vedle všeobecně vzdělávacích a pokračovacích škol sídlem gastronomického vzdělávacího střediska. Od padesátých let 20. století zde vzhledem k velké návštěvnosti ze zahraničí sídlí Goethův institut zaměřený na výuku cizinců německému jazyku.

Rothenburg ob der Tauber si zaslouží celodenní výlet, lze zde pobýt i jako na několikahodinové přestávce při cestách z Francie. Určitě nebudete litovat a řidiči si přitom odpočinou před další jízdou v příjemném prostředí.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress