Hlavní stránka

Bazilika sv. Petra ve Vatikánu

(05.06.2007)

Nejuctívanější křesťanská svatyně, mramorem obložený chrám sv.Petra, je skutečně pozoruhodnou stavbou, která společně s přilehlým svatopetrským náměstím tvoří srdce Vatikánu.

větší obrázek

Legenda:

1. Chrámová kupole - výška 136,5 m pod strop lucerny, průměr kupole téměř 43,5 m. (Rozpon kupole byl překonán až v letech 1910–1914 stavbou Jahrhunderthalle arch. M. Berga. Jeho kupole o rozpětí 64 m ovšem vážila pouze 6 340 tun díky nové technologii – armovanému betonu; kupole sv. Petra má váhu 10 000 tun.). Kupole má schodiště (537 schodů) vedoucí k jejímu vrcholu. Kopuli navrhl Michelangelo, avšak nebyla za jeho života dokončena. (Vchod ke schodišti a výtahu do kupole je zvenku na pravé straně baziliky).

2. Nad hrobkou sv. Petra se nachází honosný barokní baldachýn. Zhotovil ho Bernini na objednávku papeže Urbana VIII. v roce 1624.

3. Podzemní svatyně (přímo pod věžičkou kupole), uctívaná jako hrob sv. Petra.

4. Egyptský obelisk - nahoře s křížem symbolizujícím triumf křesťanství. Obelisk na Svatopetrském náměstí je z hornoegyptské růžové žuly a je vysoký 26,5 m, váží 327 tun a pochází z Héliopolisu. Obelisk je bez hieroglyfů a údajně nikdy nebyl vyvrácen či přeražen. V roce 1586 (10. září) za papeže Sixta V. byl vztyčen na Piazza di S. Pietro s pomocí 800 dělníků vedených stavitelem D. Fontanou.

5. Náměstí sv. Petra - jeho současnou podobu navrhnul Bernini v polovině 17. století.

6. Průčelí chrámu od Carla Maderna (1614) se Svatou bránou, kterou otvírá slavnostně pouze papež během Svatého roku. Ten se vyhlašuje každých 25. let a mimořádně při kulatých výročích Kristova narození nebo jiných výjimečných příležitostí. Uprostřed průčelí pak Filaretovy dvěře - bronzové dveře ze staré baziliky, které zkrášlil biblickými reliéfy Filarete v letech 1439-1445.

7. Dvě nevelké kupole od Vignoly (1507-75), znázorněná kupole je nad Klementinskou kaplí (Capella Clementina).

8. Hlavní loď se značkami na dlažbě, které umožňují porovnat délku chrámu s jinými kostely.

9. Trůn sv. Petra v apsidě (Bernini), Cathedra Petri (1656) - je to bronzový trůn, ve kterém je uložena stará dřevěná židle, na níž údajně seděl sv. Petr při svém prvním kázání v Římě. (Podle vědeckých výzkumů je tato židle datována do 4. století).

Na obou stranách trůnu jsou hrobky, které patří k těm nejhezčím v chrámu sv. Petra. Nalevo je hrobka papeže Pavla III. (1576 - autor Guglielmo della Porta) a nalevo pak hrobka papeže Urbana VIII. (1647 - autor Bernini).

10. Lucerna začínající ve výšce přes 124 metrů korunuje Michelangelovu kupoli.

11. Socha sv. Petra - autorem je pravděpodobně Arnolfo di Cambio. Když papež Pius IX. udělil 50 dní odpustků pro každého kdo se vyzpovídá a pak políbí tuto sochu netušil, jak vážně ohrozil existenci tohoto uměleckého díla. Sochu poznáte podle ohlazené pravé nohy, kterou dodnes líbají milióny poutníků.

12. Hodiny od Giuseppe Valadiera

13. Mozaiky v kopuli od Cavaliera d´Alpino

Schéma chrámu sv. Petra jako soubor PDF - k vytištění A4


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress