Hlavní stránka

Karneval v belgickém Binche, Belgie

(04.02.2005)

Binche je nevelké městečko ve francouzsky mluvící části Belgie. Po většinu roku je to takové ospalé místo, kde ani letní turistická sezóna nepřinese mnoho vzruchu. Před začátkem velikonočního půstu je ale vše jinak.

Hlavní náměstí se starobylou radnicí se na tři dny stane scénou proslaveného karnevalu. Desetitisíce lidí zaplní městečko, v jehož ulicích se objeví masky Pierotů, Harlekýnů a především bláznů Gilles [žil] s rolničkami a zvonky.

Radnice v Binche

Počátky města spadají do 12. století, ale v roce 1554 zcela vyhořelo. Požáru odolala jen část opevnění. To se postupně při obnově města rozrostlo o 27 věží a z města se stala významná pevnost. Dnes zdobí město především radnice s cibulovitou věží a zvonkohrou, kaple St.-Andreas a kostel St.-Ursmarus s renesančními partiemi. Před ním stojí velká kovová plastika Gille de Binche vzdávající hold místnímu karnevalu. V sousední bývalé koleji augustiniánů je umístěno Muzeum karnevalových masek a kostýmů. Je to jediné muzeum svého druhu v Evropě, věnované pouze karnevalům a maskám. Muzeum dokumentuje karnevaly a jejich historii v mnoha státech světa, ale tomu místnímu karnevalu je věnovaná pochopitelně podstatná část expozice.

Starý plakát z muzea karnevalů Karnevalové masky  Gilles v Binche

Rachotem bubnů, dupáním dřeváků o dlažbu, tancem, zvoněním a mácháním metlou odhánějí Gilles ďábla a zvou jaro do města.

Karnevalové masky v Binche

Staletou tradici karnevalu založila roku 1540 nizozemská místodržící Marie Uherská na oslavu dobytí jihoamerické říše Inků Španěly. Tradice je to tak dlouhá a slavná, že karneval v Binche zapsalo UNESCO na svůj seznam nehmotného světového kulturního dědictví. A místní jsou na svůj karneval také patřičně hrdí. Barvy a provedení jednotlivých masek typických pro Binche si město nechalo registrovat. Především se ovšem všichni obyvatelé starají, aby prastará tradice zůstala živá, a tak rok co rok zní v Binche dupání dřeváků o dlažbu, rachot bubnů a zvonění rolniček a zvonků.

Karnevalové masky v Binche


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress