Hlavní stránka

Klub střelců z kuše v Bruggách

(07.12.2003)

Tak tohle je pomník na jedinou vyhranou válku v celé naší historii - řekne Vám nejeden Belgičan s úsměvem před sousoším připomínajícím povstání z roku 1302. Stojí na náměstí Grote Markt v Bruggách jako upomínka na chvíle, kdy se místní vzbouřili proti francouzskému králi Filipu IV. Ten se snažil ovládnout zemi, ale krvavé "bruggské nešpory" 18. května 1302, kdy bylo ve městě pobito na čtyři tisíce Francouzů, jeho snahám udělalo konec. Zvláště když belgické "vojsko sedláků a řemeslníků" zvítězilo nad Francouzi v následující bitvě u Courtrai.

Občané Brugg stejně odhodlaně bránili svá práva i proti Maximiliánu I. Habsburskému. Roku 1488 arcivévodu zajali, a aby si nemyslel, že jde o žert, popravili jednoho z jeho dvořanů. Vyděšený Maximilián raději přistoupil na všechny vlámské požadavky a byl natolik čestným rytířem, že své slovo dodržel i po propuštění. Aby neztratil tvář, uložil rebelům symbolický trest: na památku popraveného Pietera Lanckhalse - doslova "Dlouhokrkého" - musí město Bruggy na svých kanálech na věčné časy chovat labutě. A je tomu tak dodnes. I po více než pěti stech letech se labutím v Bruggách daří dobře a je o ně příkladně pečováno.

Labutě ovšem nejsou jedinou připomínkou těch dávných dob. Historické jádro města je doslova přeplněno stovkami památek, mezi nimiž je těžké se rozhodnout, co navštívit dřív.

Kanály a zvonice v Bruggách

Zvonici Belfried, o které se tvrdí, že je nejhezčí stavbou svého druhu v Belgii? Nebo gotickou radnici patřící k nejkrásnějším v zemi? Tu zdobí nejen kamenné krajkoví jejích fasád, ale také úžasné interiéry.

Vstupní hala radnice

Jen těžko překonatelnou atmosféru města dotváří četné kanály křižující chodníky a cesty, zrovna tak jako honosné a bohaté kostely.

Zdálo by se, že tady už bylo vše popsáno, nafoceno a zdokumentováno, a že stačí jen s průvodcem v ruce obejít všechny ty poklady a konfrontovat je se svým vlastním zážitkem. A přece i tady se najdou zákoutí, která unikají přívalu turistů, byť mají svou unikátní minulost i současnost.

Na okraji starého města stojí nenápadná budova klubu střelců z kuše, obklopená pečlivě upravenou velkou zahradou. Tady je sídlo Spolku sv. Jiří v Bruggách.

Sídlo klubu střelců z kuše

Podle starých kronik se místní střelci z kuše účastnili už přehlídky vojska na náměstí v Bruggách, které se vypravovalo roku 1302 do války s francouzskou armádou. Právě v bitvě u Courtrai způsobili střelci z kuše rytířům protivníka velké ztráty. Těžké a ostré šipky kuší byly schopné prorazit železné pláty jejich brnění. Za hrdinství a služby právě v téhle bitvě obdrželi střelci z kuše privilegium používat kapli sv. Petra na Keersstraat pro své náboženské obřady. I ochrana občanů v Bruggách a zachovávání práva a pořádku byla svěřena střelcům. Kuše byly přesné a spolehlivé a střelci patřili mezi elitní jednotky v době válek i povstání.

Ten, kdo se chtěl stát členem spolku střelců, musel prokázat své střelecké schopnosti a přísahat věrnost stanovám a pravidlům. Spolek sv. Jiří je nejstarším spolkem ze tří zbylých v Belgii a udržuje stále všechny tradice. Počet jeho členů se v současnosti pohybuje kolem osmdesáti, z toho asi polovina je aktivních a schází se pravidelně každý týden ke střelbám.

V létě se střílí venku, tupou šipkou do výšky. Cílem je trefit malé opeřené mosazné závaží zvané "ptáček", které je umístěné na vidlici na stožáru vysokém 36 metrů. V zimě se střílí v kryté střelnici ostrou šipkou do terče na vzdálenost dvacet metrů.

Kuše, ze kterých se tady střílí, se nedají koupit v obchodě. Vyrábějí je sami členové klubu. Krátké a silné pro střelbu venku, dlouhé kuše pak pro střelbu do terče v kryté střelnici.

Střelba z dlouhé belgické kuše

Střelba sama, to je malý obřad. Bílá košile je podmínkou. Pak teprve lze natáhnout zbraň, pažbu - neboli sochu - položit na rameno, založit šipku a zamířit. Vypadá to docela jednoduše, ale chce to hodně cviku. Jednou z nejkrásnějších střeleckých legend je příběh o muži, který sestřeluje kuší jablko z hlavy svého syna. Ve Švýcarsku se takový střelec jménem Vilém Tell stal dokonce národním hrdinou.

Kuše jsou v prostorách klubu všude. Od těch starých pocházejících z dob, kdy byl spolek střelců založen, až po ty, z kterých se střílí v současnosti. Mezi ty modernější zbraně patří švýcarská kuše, o které nikdo v klubu ani neví, jak se dostala do jeho majetku. Dostřel té zbraně je ale dva kilometry, a tak se nesmí používat. V celé Belgii prý není místo, kde by se z ní dalo bezpečně vystřelit.

Interiér klubu střelců

Když skončí střelba, je čas posedět u baru, poklábosit s přáteli a pak také slavnostně vyhodnotit výsledky střeleckého klání. Zapisovatel ohodnotí slovy výkony všech přítomných pánů, krátkou řeč přednese i předseda.

Společenská místnost plná obrazů a památek na staletou historii klubu je dokonalou připomínkou časů, kdy si radní měst i králové velmi cenili služeb střelců z kuše a často jim udělovali různá práva a privilegia.

Doby, kdy si mocipáni střelce předcházeli především pro jejich sílu v boji, jsou nejspíš tytam, ale ani dnešní belgický král si nenechal ujít příležitost, aby spolek střelců navštívil a zapsal se do knihy hostů.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress