Hlavní stránka

Doprava v thajském městě Chiang Mai (Čiang Mai) a okolí

(19.10.2013)

Město Chiang Mai se nachází na severu Thajska a je známo především díky velkému množství chrámů ale i jako vynikající výchozí bod pro výlety do blízkých hor. Chiang Mai, velké asi jako Plzeň, sice nemá tak důmyslnou dopravní infrastrukuru jako dvanáctimilionový Bangkok, ale i zde najdete dobře fungující systém umožňující rychlé cestování po celém městě.

Návštěvníci oblasti ocení také napojení na thajskou železniční síť. Ve městě stojí také dálkové autobusy, které příjdou vhod pokud se chcete vydat na výlet po severních oblastech Thajska. Ať už zaplatíte 20 bahtů za krátkou projížďku na konec ulice nebo 1800 bahtů za celodenní cestu do Phuketu, v určitém okamžiku vašeho pobytu v Chiang Mai místní hromadnou dopravu určitě využijete. Následující řádky jsou stručným průvodcem po dopravním systému tohoto thajského města.

Barevné songthaews jsou páteří dopravního systému mnoha thajských měst

Čím tedy cestovat po Chiang Mai?

Barevné songthaews (vozidla využívající korbu pick-upu nebo malého náklaďáku, jsou jakýmsi spojením principu městského autobusu a taxi) jsou páteří dopravního systému mnoha thajských měst a tak není divu, že je naleznete i v Chiang Mai. Tato zvláštní vozidla doplňuje druhý populární thajský dopravní prostředek – tuk-tuky. Ve městě však můžete využít i normální taxi službu nebo několik zbrusu nových městských autobusů. Výhodou songthaews je, že jsou jsou levné a dokážou pojmout několik cestujících. Bohužel pokud s nimi cestujete je nutné počítat s přestávkami na nástup a výstup jiných cestujících a také je někdy problém zjistit kam vlastně vozidlo směřuje. Tuk-tuky sice stojí asi tříkrát tolik jako songthaews a nehodí se na delší trasy, ale nemusíte se obávat, že budou zpomalovat aby nabraly další pasažéry cestou do vámi určeného cíle.

Ve městě jezdí také množství tuk-tuků

Songthaews jezdící po hlavních třídách Chiang Mai najdete v několika barvách, jiných než červená. Tato vozidla jezdí po předem určených trasách podle stálého jízdního řádu a jsou mnohem levnější než jiné druhy dopravy ve městě. Hodí se hlavně když přesně víte, kam jedete, je totiž nutné zazvonit na zvonek a vystoupit v pravý čas. Všechny nápisy na těchto automobilech jsou bohužel jen v thajštině, pokud si však jste jisti, že jste vstoupili do správného vozidla, neváhejte využít jejich služeb.

Mnoho let se v Chiang Mai hovoří o nutnosti vytvoření organizované sítě městské hromadné dopravy poskytované autobusy. Zdá se, že i když se v tuto chvíli tyto plány začínají naplňovat, místní obyvatelstvo stále preferuje songthaews. Městské autobusy v Chiang Mai jezdí po předem určených trasách a spojují klíčové lokality po celém městě. Jsou pomalé, ale zároveň levné a většinou je v nich mnoho sedadel volných. Trasy po kterých jezdí naleznete vyznačeny ve zdarma distribuovaných magazínech v anglickém jazyce a brožurách dostupných v turisty vyhledávaných lokalitách.

Dálkové autobusy

Dálkové autobusy jezdí z Arcade, hlavního autobusového terminálu ve Chiang Mai. Někteří lidé jej pro odlišení od jeho staršího protějšku v Chang Pheuak nazývají "Nový terminál". Jelikož však název Arcade používá většina řidičů tuk-tuků, taxi a songthaewů je lepší používat toto jméno. Autobusová stanice Arcade obsluhuje všechna spojení do destinací mimo provincii Chiang Mai. Hlavním dopravcem je zde společnost Green Bus, její linky spojují celý sever Thajska. Společnost dokonce nabízí přímou VIP linku do Phuketu. Cesta trvá neuvěřitelných 24 hodin. Doprava mikrobusy do města Pai je hlavní turistickou službou poskytovanou z Arcade. Většina spojů je poskytována patnáctimístnými klimatizovanými mikrobusy, je zde také několik o něco víc pohodlných minibusů odjíždějících několikrát denně. Oba druhy dopravy stojí stejně, a tak, pokud chcete jet o něco méně stísněným minibusem, vyplatí se rezervovat lístek dříve.

Najít terminal Arcade je i pro turistu jednoduché. Je umístěn na východ od centra města podél ulice Kaewnavarat Road blízko její křižovatky se Superhighway. Řidiči červených songthaews a tuk-tuků sem většinou rádi dopraví cestující z kterékoliv části města.

Autobusový terminál Chang Pheuak.

Jedná se o druhé autobusové nádraží pro dálkové spoje v Chiang Mai. Pokud jste ve městě jen pár dní pravděpodobně se sem nevydáte. Všechny autobusy ze stanice Chang Pheuak obsluhují spoje do provincie Chiang Mai, s jedinou vyjímkou – autobusu do Lamphun. Doby cestování na trasách z Chang Pheuak jsou relativně krátké, takže zde nenajdete žádné exkluzivní nebo VIP autobusy. Z destinací, které jsou odtud obsluhovány, můžeme zmínit například města Chiang Dao nebo Fang. Terminál Chang Pheuak se nachází kousek na sever od starého města. Vydejte se přímo z brány Chang Pheuak (severní brána) a odbočte vpravo, tam kde se jednosměrná cesta stává obousměrnou. Pěšky je to sem z brány Tha Pae sice daleko, ale pokud využijete služeb červeného songthaewu nebo tuk-tuku jedná se o krátou projížďku.

Text vznikl ve spolupráci s rezervačním portálem Agoda nabízejícím široký výběr nabídek ubytování v nejlepších hotelech v thajském Chiang Mai i po celém světě. Fotografie: istockphoto.com


 

Agoda.com

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress