Hlavní stránka

Města Kulturního trojúhelníku

(08.03.2013)

Pokud jste Srí Lanku v minulosti již několikrát navštívili, troufám si tvrdit, že vaše další kroky budou spíše směřovat k bližšímu prozkoumání čajových plantáží a rozmanité přírody. Je-li to vaše první návštěva, existují místa, která byste určitě neměli během vašeho cestování vynechat. Mezi jedna z nich jednoznačně patří města Kulturního trojúhelníku. Čím jsou ale vlastně tak významná?

Jejich památky patří mezi to nejkrásnější, co může ostrov nabídnout. Hroty pomyslného trojúhelníku tvoří tři města, která se významnou měrou zapsala do historie Srí Lanky a jsou tak důležitými kulturními centry. Jejich památky patří mezi to nejkrásnější, co může země nabídnout a svými pamětihodnostmi osloví nejen milovníky buddhismu. Jsou to města Anurádhapura, Polonnaruwa a Kandy. Pro návštěvu památek se vám rozhodně vyplatí koupit si vstupenku Kulturního trojúhelníku (Cultural Triangle), kterou prodávají u všech hlavních turistických míst. Je dobré ji zakoupit hned na začátku vašeho pobytu, protože díky ní výrazně ušetříte.

Anurádhapura - starobylé město vodních nádrží

První ze zmiňovaných měst je bývalé královské město Anuradhapura byla svého času nejrozlehlejším a nejdůležitějším královským městem na Srí Lance. Její paláce byly svědky jak vlád sinhálských králů, tak příležitostných jihoindických vetřelců. Anurádhapura získala důležitost za vlády Dévánampija Tissy (247–207 př. n. l.), kdy na Srí Lanku pronikl buddhismus. Ve svých dějinách několikrát podlehla invazím z jižní Indie. S jejím jménem jsou spjata jména mnohých vládců, jedním z nich byl např. Maháséna (vládl v letech 276-303 n. l.), který se zasloužil o vybudování celkem 16 vodních nádrží. Ty jsou dnes příjemným místem k osvěžení.

Ve městě a okolí se také nachází několik jezer, kolem kterých jsou vybudované rekreační oblasti. Mnohokrát máte na výběr, zda chcete být ubytováni ve velkém komplexu, nebo v malém hotelu na břehu některého z jezer. Klidnou oblastí je např. jezero Kumbichchan Kulama, kde můžete během ranní snídaně poslouchat kvákání žab, zpěv ptáků nebo pozorovat rybáře během výlovu ryb. Ale nenechte se mýlit, ne s prutem a návnadou. Ale chozením po dnu jezera a chytáním ryb do velké ručně pletené sítě.

Orientace v samotné Anurádhapuře až tak jednoduchá není. Moderní město pochází z 20. století a dnes je poměrně příjemným místem, které vzniklo podle plánů hojně počítajících s výsadbou stromů. Starobylé centrum je rozlehlé a navíc se památky nacházejí ve velké vzdálenosti od sebe. Z tohoto důvodu, to nejlepší co můžete udělat, je půjčit si kolo nebo najmout tuk-tuk. Tak můžete navíc zajet k některému z jezer a vykoupat se. Cestou také určitě narazíte na stánky, kde prodávají exotické ovoce, nebo alespoň kokosové ořechy, jejichž lahodná šťáva vám především během velkých veder přijde vhod.

Za návštěvu v Anurádhapuřestojí třeba Srí Mahá Bodhi (posvátný strom buddhistů), Dágoba (stúpa, obvykle jednoduchá kupolovitá stavba) Ruvanvelisaya, Dágoba Thuparama, Mosazný palác nebo Issarasamana Vihára (vihára je označení buddhistického kláštera). Na prohlídku města je nutné si vyhradit přinejmenším jeden den.

Článek vznikl za přispění CK Mundo, která pořádá zájezdy na Srí Lanku


 

Hana Dekojová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress