Hlavní stránka

Poznávací a sportovní pobyt v Turecku je dnes opravdovou alternativou k dovolené v Evropě...

(05.02.2012)

Turecko vsadilo na turizmus, velká část obyvatelstva se tím živí a podle toho se k turistům chovají – nikde jsme nezažili čumily a žebráky jako v Magrebu, neochotu personálu, kterou známe z Řecka i Španělska, ale ani namyšlené, ignorující muže jako běžný fenomén v muslimských zemích Asie. Pozorný servis a ochotně pomáhající personál nás překvapil již na letišti a během transferu. Jazyková vybavenost se "omezuje" na němčinu, angličtinu a ruštinu, což je též milé překvapení.

Během našeho pobytu se nestalo, že by některý termín nebyl dodržen a veškeré služby byly prováděny nadprůměrně spolehlivě. Prvky turecké kuchyně známe z Jugoslávie, Řecka a Kypru, ale na místě jsme byli znova a znova překvapeni různorodostí nabídky hlavně zeleninových variací, ale také masitých jídel a hlavně mořských plodů a ryb. 

 



Velkorysé švédské stoly byly po celou dobu jídla stále doplňovány a upravovány. 

Zajímavé je, že v Řecku se stala ryba luxusní, drahou potravou a "hned vedle", v Turecku je jí téměř nadbytek a za rozumné ceny! Latentní prohibici jsme nikde nepoznali, alespoň v hotelích je zásoba všech druhů nápojů nadstandardní a navíc za mírné ceny.

Podle počasí a sezóny je možno věnovat se různým sportům, počínaje tenisem, přes surfování, další vodní sporty a konče velmi výhodnou nabídkou golfu. 

Hřišť je nadbytek, nikde stres a spěch a greenfee daleko pod evropskou úrovní. Pro milovníky historie a přírody se nabízejí jedno a více denní výlety. Obligátní je návštěva Antalye, která během své bohaté historie čtyřikrát změnila své jméno.

 



Městem protéká řeka Düden a pak padá do moře, starobylá Antalya s Hadrianovou bránou z 2.století obklopuje bývalý obchodní přístav 


Turisté využívají moderních autobusů a dobře informovaných průvodců. Východní střední a jižní Turecko bylo v minulých třech tisíciletích svědkem velkých dějinných událostí. Stavby, vykopávky a muzea jsou hustě nasídlena hlavně podél pobřeží. Národní parky o nevídaných rozlohách jsou cílem milovníků přírody a pěší turistiky. Všeobecně známé cíle jako Pamukkale a Kappadokie nemusím představovat, ale potvrzuji, že i na jiných, méně známých místech stojí člověk v Turecku často s pootevřenou pusou…

 

Belek je nákupní retorta, ale ne každý obchod lze doporučit…viz "pozemní prodej oříšků"

Vyspělý spotřební průmysl zásobuje nákupní střediska a trhy, které nabízejí nejen kvalitní originály ale i atraktivní kopie značkového zboží pro každou peněženku. Smlouvat se prostě musí, jinak jsou i prodejci nespokojení. Dobrá cena je přibližně třetina první nabídky. Zvláště typickým vývozním artiklem Turecka jsou výrobky z kůže a kožešin. V některých státech začíná být dovoz falšovaného zboží problamatickým,a tak je radno omezit se pouze na osobní potřebu a minimální množství . Např. import kopií značkových hodinek do Švýcarska je už dnes hodnocen jako trestný čin.

 

Side Basilika a římský amfiteátr 

 

Lážně v Perge a Aspendos

Nezapomenutelná místa na jižním pobřeží, v regionu Antalya jsou řecko - římské historické památky v Aspendos, Perge, Side a Antalya. 


Selge

Nejnovější atrakcí jsou výlety jeepem do odlehlých oblastí národního parku, kupříkladu do Selge. Kdysi důležité kulturní a obchodní středisko, o čemž svědčí veliký amfiteátr a sportovní a gladiátorský stadion, není dodnes oficiálně přístupnou památkou.

K cestě do národního parku lze využít například Amarok-Adventure Company, ta je vybavena nejmodernějším vozovým parkem do terénu a průvodci se v hornaté pustině cítí jako doma. Náročný dojezd byl jako vždy odměněn nádherným zážitkem, často spojeným i s kulinářskou lahůdkou. Na romantickém místě, v proláklině mezi několika set metrů vysokými skalami, u břehu divoké vody nám místní obyvatelé rožnili nečekanou pochoutku… Mimochodem, river rafting je v této oblasti nabídkou č. 1. 

 

Výlet do Beleku a k vodopádům

Z téměř nepřehledného množství hotelů doporučuji vybrat si pokud možno z těch menších a určitě bez all-inklusiv. Náš hotel (Sueno) je koncipován hlavně pro golfisty ale i pro "cestovatele" byla nabídka vynikající. Každý den jsem byl vyzvednut mikrobusem a vyrazili jsme pokaždé za jiným cílem. Příjezd byl vždy na minutu přesně a s úsměvem, i když bylo časně z rána... Ani v hotelu nebylo žádné přání a otázka příliš náročná nebo neřešitelná. Hotel nabízel navíc zdarma rozsáhlé SPA, turecké lázně Hamam, bazény a tenisová hřiště.

O podívanou z balkonu nebyla nouze: hned čtyři jamky končí před hotelem, některé jsou na ostrůvku a tak o legrační scénky (pro diváky) nebyla nouze… Turecko je turistická země pro každý budget a zájem. V posledních letech udělala velký pokrok co se týká čistoty, spolehlivosti a stala se opravdu doporučitelnou destinací.

Jednotlivá zmíněná místa regionu Antalya představíme na těchto stránkách v příštích dnech.


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress