Hlavní stránka

Okolí Pune

(03.03.2010)

Vydali jsme se na kopec, kde se dají dobře hledat kameny, ale nakonec jsme se tam nedostali, cesta nahoru byla zavřená a pěšky by to sice šlo, ale bylo to kus cesty a na mě nějak zrovna dolehl pobyt v Indii a než bych tam v tom vedru vyšlapala, tak bych se poblila. Vydali jsme se tedy raději do okolí Pune.

Narazili jsme v jedné vesničce na schody vedoucí do kopce ke chrámu vytesaném ve skále, ty jsme si vyšlapali a v tom chrámu byl příjemný chládek. A pak jsme už jen fotili život v okolních vesnicích, tak se můžete kouknout, jak se žije na indickém venkově (jsem ráda, že žijeme ve městě).

Nahlédli jsme i do kuchyně jedné "restaurace", kde si Mirek dal oběd, já si dala jen suchou rýži. Mirek sní všechno a všude, ono na druhou stranu ale všechno chutná stejně. Já to někdy jen ochutnám, ale nechce se mi do toho, protože oni to kuře vždy nasekají i s kostmi a kůží, ale hlavně ve všem je koriandr a ten s Mirkem fakt nemusíme. Mě ani nebylo špatně z jídla nebo vody, ale po vínu a už asi týden nemůžu nic hůř stravitelného jako česnek nebo cibuli. A to od začátku vařím (včetně čaje) z vody z kohoutku. Mirek si dokonce dělával vodu se šťávou z kohoutku.

Indové jsou v podstatě usměvavý, veselý a někdy až přílišně nadšený národ. A člověk už časem ani nevnímá např. že se tu chlapi neustále objímají a vodí za ruku atd. Jen ti žebráci jsou nepříjemní, protože tím, že jsme bílí, tak do nás neustále strkají rukama a miskama, což jiným Indům nedělají. Bavila jsem se o tom s jednou Indkou, která evidentně patřila k těm hodně privilegovaným. Byla vzdělaná, měla přehled o světě, Hindsky neumí, pouze anglicky, nikdy nemusela pracovat. Řekla mi, že dává peníze pouze těm postiženým, protože žebrajícím dětem mafie stejně vše vezme, odmalička je udržují na opiu a oni pro mafii žebrají za stravu a drogy. A staří prý vždy mají nějakou rodinu, která se o ně postará. Já občas dávám na trhu žebrákům banány, které tam zrovna koupím a často je vidět, jak jsou naštvaní. Říkala jsem si, že budu u sebe nosit nějaké sladkosti a bonbóny pro děti, ty jim brát nebudou.

Ta Indka říkala, že v Rusku zažila skutečnou zimu a bídu, když tam někdy za Gorbačova byli a že v Indii to takové není, že tady si každý může dovolit kafe s mlíkem. Je to zvláštní, jak to tady ti bohatí vnímají. Někdy s ní zajdu na kafe. My si o těch bohatých tady myslíme, že si vůbec nejsou schopni uvědomit tu chudou stránku Indie, přehlížejí to a tváří se, že to neexistuje, jde to vidět hodně z televize. 

Vše je tam naleštěno, uklizeno a někdy to vypadá jako obrázky ze Švýcarska. Na druhou stranu je bezesporu, že je Indie bohatá a soběstačná země, hlavně tady v Pune, přesouvají se sem IT a automobilové závody, rozvíjí se to tady a roste. Je tu velká frekvence cizinců (i kvůli OSHO ašrámu, kde jsem zatím nebyla a už se mi tam ani nechce, poté, co jsem se dozvěděla, jak je to tam drahé, jen za překročení prahu člověk zaplatí 1500 a pak za každou aktivitu se platí zvlášť), proto si teroristi vybrali právě Pune pro svůj útok. Teď je tu plno policajtů a vojáků před každým místem, kde se soustřeďují cizinci (McDonald atd.) Ale snad už bude klid.


 

Renáta Lorišová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress