Hlavní stránka

Savojské Alpy a Mont Blanc, italsky Massiccio del Monte Bianco

(25.06.2009)

Savojské Alpy patří bezesporu k nejznámější části Alp. Většina jejich území leží ve Francii. Na italské straně zabírají Savojské Alpy jen nepatrnou, ale významnou část své rozlohy. Obdobné je to také s částí Savojských Alp ležící ve Švýcarsku.

Celý masiv leží z větší části na území Francie a je zbudován nejstaršími horninami, které tu byly nejspíše již v době, kdy ostatní části Alp ještě pokrývalo moře. Základem pro tyto hory je pevná a odolná žula.

Právě tady a nikde jinde v Alpách se můžete setkat s monumentálními skalními stěnami, věžemi i skalními jehlami zrovna tak jako s ohromnými ledovci himalájského typu. Výjimečnost oblasti podtrhuje vrchol Mont Blancu (4 807 m), který výrazně převyšuje ostatní alpské hory. Na italskou stranu spadá tato hora svými pověstnými jižními svahy vysokými přes 3 500 metrů a je na ni odtud úžasný pohled. poprvé byla tato hora slezena v roce 1786 a od té doby se stala prvořadou atrakcí celého alpského pohoří a bezesporu nejznámějším místem Savojských Alp.

Na horu se nejsnáze dostanete z francouzské strany. Z St-Gervais vede vzhůru známá tramway du Mont Blanc, která vás za 75 minut vyveze až k Nid d´Aigle ležícímu na severní straně masivu. Do St-Gervais se dostanete z Annecy. Můžete si vybrat ze dvou silnic - zajímavější je ta, která vede přes lyžařské středisko Megeve. Obě silnice se spojí v Le Fayet, což je vesnice poblíž St-Gervais.

Na severu a západu je celá oblast Mont Blancu ohraničena hlavním alpským hřebenem v délce 40 kilometrů a hranicí mezi Itálii a Francií. Od Walliských Alp dělí masiv Mont Blancu údolí Val Ferret a Valle d´Aosta. Hranici s Grajskými Alpami na jihu vymezuje průsmyk Colle della Piccolo S. Bernardo a údolí Dora di la Thuile.

Z Italské strany je terén Mont Blancu  velmi nepřístupný a tak zde ani turistických možností není mnoho - spíše se zde soustřeďují horolezci.

Celé pohoří je rozděleno do několika menších celků jako například Centrální hřeben s několika částmi zvanými Bionossay (4 052 m), Monte Bianco (4 804 m), Grandes Jorasses (4 218 m) a Mont Dolent (3 823 m). V blízkosti údolí Val Veny je to zase například Berrio-Blanc nebo Tre-la-Tele.

Nejznámějším střediskem v oblasti je Chamonix. Je to drahé a turisty přecpané místo, které už dávno ztratilo svou původní vesnickou atmosféru. Dnes tu jsou především moderní a drahé hotely. Jediné co se nezměnilo, tak to jsou úžasné výhledy na okolní horské hřebeny a ledovce.

Z Gare du Montenvers v Chamonix můžete vyrazit ozubnicovou dráhou k ledovci Mer de Glace - vlaky jezdí v létě co 20 minut. Nebo se můžete vydat lanovkou k Aiguille du Midi do výšky 3842 m n. m. Hřát vás přitom může skutečnost, že jste se projeli jednou z nejdelších lanových drah na světě. Lanovka je ovšem docela drahá a její provoz je často přerušován kvůli špatnému počasí. Lístek se dá koupit také pouze do Plan du Midi - tuto možnost používají horolezci směřující na Aiguille du Midi, ale pokud k nim nepatříte, tak jeďte až nahoru, jinak budete nejspíše zklamáni. Nejlepší doba pro výjezd je údajně brzy ráno před 9 hodinou, protože v poledne se vrchol často skryje v mracích a mlze.

Výhledy z Aiguille patří ovšem k tomu nejkrásnějšímu v Alpách. Samotný Aiguille je mohutný žulový masív a stojí tu jen konečný stanice lanovky a restaurace. Přímo pod sebou ale uvidíte zasněžený průsmyk Col du Midi, dále vlevo ledovce Vallée Blanche a Géant, zasněžené vrcholy Alp a napravo sněhová pole po kterých vede cesta na Mont Blanc.

Další možností co podniknout v Chamonix je nechat se vyvézt na Glacier des Bossons a udělat si tu asi půldenní výlet. Je to mnohem levnější než lanovka na Aiguille a vidět zde můžete například nejníže položený alpský ledovec nebo největší propast v Evropě - padá do hloubky 3500 m.

V údolí Chamonix je zajímavá také jeho severní strana s hřebenem Aiguilles Rouges. Podstatnou část jeho výšky můžete zdolat za 15 minut lanovkou na Le Brévent. Nádherné výhledy na Mont Blanc jsou z Grand a Petit Balcon Sud, vyhledávaným místem pro výlety je také Lac Blanc.

Mont Blanc z italské strany

Na italské straně je v masívu Mont Blancu nejoblíbenější Courmayeur - známé lyžařské středisko. I tady platí, že hlavní ozdobou tohoto místa je především nádherná horská scenérie.  Pokud přeje počasí tak jsou nejhezčí výhledy z lanovky, která spojuje Courmayeur s francouzským Chamonix. Výlet to ale není zrovna levný. Lanovka jezdí z La Palud na Puntu Helbronner, do Chamonix pokračuje jen od dubna do září a to pouze za příznivého počasí. Stejnou lanovku využívají také lyžaři a to i v létě, protože se tu lyžuje celý rok.

Kolem paty Mont Blancu z italské strany se táhnou dvě údolí v kterých jsou jak sezónní kempy tak četné turistické trasy. Za zajímavější je považováno západní údolí Val Ferret.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress