Hlavní stránka

Dopravní struktura Nizozemska.

(03.01.2002)

Vynikající strategická a geopolitická poloha Nizozemska v srdci Evropské unie mezi jejími hlavními velmocenskými tahouny - Německem, Francií a Velkou Británií - činí z této nevelké země (rozlohou menší než Slovensko) skutečnou bránu do Evropy. Téměř polovina amerických a japonských společností užívá Nizozemsko jako základnu pro svou evropskou expanzi a distribuci.

Vedle zmíněné polohy k tomu přispívá všeobecně vysoká kulturnost této země, spolehlivě fungující služby a úřady včetně komplexní dopravní struktury. V Nizozemsku jsou nesmírně hustou, kvalitní a funkční sítí zastoupeny skutečně všechny významné druhy dopravy - námořní i vnitrozemská vodní, silniční i železniční. Rotterdam rozložený v délce 30 km podél mohutného ústí hlavního ramene řeky Rýn (nedůležitější evropské vodní cesty) je největším přístavem světa s ročním obratem zboží 360 milionů tun. Amsterdamský přístav s ročním obratem asi 60 milionů tun je sice méně známý, ale zato patří v evropském měřítku k těm nejrychleji rostoucím. V současné době je pátý největší v Evropě. V úzké kooperaci s několika přístavy na Severomořském kanálu má vynikající spojení s evropským vnitrozemím. Jedná se o největší světový přístav kakaa a největší světové zpracovatelské centrum této plodiny.

Amsterdamské letiště Schiphol odbaví ročně na 25 milionů cestujících, v Evropě je nyní na čtvrtém místě a patří rovněž k těm nejrychleji se rozvíjejícím. V okruhu do 500 km od Amsterdamu se nacházejí nejenom nejvýznamnější metropole západní Evropy - Londýn, Paříž, Brusel a Frankfurt - ale i Hamburg a celé Porúří. Z letiště Schiphol se do celého světa rozesílají dvě typicky holandské obchodní komodity - řezané květiny z proslulé květinové aukce v Aalsmeeru a cibule květin. Spolu s podpůrnými funkcemi zaměstnává nyní letiště 86 000 lidí a tento počet se má zvýšit až na 126 tisíc. Neustálá modernizace, zdokonalování a rozšiřování služeb jsou v konkurenčním boji o zákazníky samozřejmostí.

Každých 15 minut po celý den odjíždějí z letiště vlaky do Amsterdamu a odtud dále do celé země. Nizozemský železniční systém založený na velmi husté a technicky perfektní železniční síti je mimořádně výkonný. Jedná se o jednu z nejintenzívněji využívaných železničních síti v Evropě. 5 000 vlaků dopravuje denně v průměru více než 1 milion lidí. Návštěvník z České republiky může na nizozemské železniční dopravě obdivovat frekvenci, přesnost, výkonnost a spolehlivost. Pravidelné intervaly vlaků v hustě zalidněném území přibližují tento způsob dopravy městské hromadné dopravě. Vysoká četnost spojů, které spojují všechna větší města v zemi, znamená, že celé Nizozemsko je vlastně v dosahu denního dojíždění do zaměstnání. To má za následek vysokou mobilitu a flexibilitu pracovních sil, aniž by lidé museli měnit místo bydliště. Nizozemské dráhy (Nederlandse Spoorwegen) jsou vlastněné státem, ale vztahy se státním sektorem praktikují čistě obchodně na komerční bázi. Zaměstnávají pouze 28 000 lidí, což je srovnatelné s leteckou společností KLM (25 000 lidí). V současné době dochází k rozvoji vysokorychlostních tratí. Amsterdam s Paříží již spojuje vysokorychlostní expres Thalys, vysokorychlostní trať do Německa bude dokončena v roce 1999. Ani Nizozemsku se ovšem nevyhnulo přetížení automobilovou kamionovou dopravou. Přispívá k tomu navíc exponovaná poloha země a mimořádně hustá sít' kvalitních dálnic, které propojují přístavy a letiště s vnitrozemím celé Evropy. Do roku 2005 má proto být postavena speciální nákladní železniční trať (Beluwe Route) spojující amsterdamský přístav s německým zázemím, aby se snížil tlak nákladní dopravy na nizozemské dálnice. Bez ohledu na špičkovou úroveň nizozemských železnic, dálnic, přístavů a letišť zůstává velmi oblíbeným a neodmyslitelným dopravním prostředkem jízdní kolo, které se hromadně a po celý rok využívá jako účelný přibližovací prostředek na cestách do školy, do zaměstnání nebo k vlaku.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress