Hlavní stránka

Terminál 3 letiště Capitol v Beijingu je v provozu

(26.04.2008)

Dne 29. února roku 2008 byla poprvé oficiálně otevřena rozlohou největší stavba světa - nový Terminál 3 na mezinárodním letišti Capital (PEK) v čínském Beijingu. Byla postavena, stejně jako desítky dalších moderních staveb ve městě, především pro snadnější odbavení návštěvníků a sportovců při příletech a odletech na nadcházející XXIX. letní olympijské hry.

Za pouhé čtyři roky byl navržen a vybudován na původním mezinárodním letišti v Beijingu nový Terminál 3, který je díky své rozloze více jak kilometr čtverečný pod jednou střechou novou největší stavbou světa. Nový terminál a přilehlé hlavní dopravní centrum čítají dohromady rozlohu přibližně 1,3 kilometru čtverečného a tím se stávají největší budovou na světě. Tou byla až dosud tovární hala na výrobu letadel Boeing v Everetu ve státě Washington. Na současném nejmodernějším letišti světa nabízí nový terminál pasažérům nejen viditelný technologický pokrok, který umožní rychlejší odbavení, ale také komfort a dostatek přírodního osvětlení. Toho je docíleno díky částečně prosklené aerodynamicky tvarované střeše, která má špičatými okny připomínat draka. Třetí terminál, který by měl v budoucnu průměrně ročně odbavit až 50 milionů pasažérů oproti současným 20 milionům, byl vybudován hned vedle původního východního terminálu a plánované třetí přistávací dráhy. Interiér je laděn do typických čínských barev jakými jsou zlatá a červená ze známého Zakázaného města nebo oranžová a žlutá připomínající čínskou architektonickou tradici. O jeho návrh se postarala londýnská architektonická kancelář Foster Partners, kterou vede světoznámý architekt Sir Norman Foster. Ta se podílí např. na výstavbě 541 metrů (1776 stop – číslo symbolizuje založení USA) vysoké budovy Freedom Tower na místě bývalých budov World Trade Center v New Yorku nebo na výstavbě prvního komerčního kosmodromu v USA.

foto: zdroj internet

Hned první den u nového terminálu přistávala první letadla od šesti leteckých společností. Provoz z ostatních terminálů k novému T3 byl postupně přesouván v průběhu měsíce března 2008, na rozdíl od terminálu T5 na Heathrow v Londýně bez zmatků s odlety i se zavazadly.

foto: zdroj internet

Stavba půdorysem připomínající letadlo je největší plánovanou stavbou narychlo postavenou pro letní olympijské hry, které by měly v Beijingu začít dne 8. srpna 2008 v 8 hodin 8 minut 8 sekund večer místního času. Chanové (podle Kublaj-Chána, Čingischánova vnuka a čínského císaře, nesprávně u nás uvádění jako Číňané) milují číslo 8, proto ta symbolika snad šťastného zahájení již XXIX. letních olympijských her.

foto: zdroj internet

Terminál 3 na letišti Capital, to je vzdušná brána do Beijingu, ukazující jedinečný smysl pro prostor. Je to „čínský drak“ s tradičními čínskými barvami a symboly.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress