Hlavní stránka

Chep Lap Kok, Hong Kong International Airport – (HKG) – Čína

(17.01.2007)

V čínském Xianggangu (čínsky), celosvětově známém jako Hong Kong bylo koncem XX. století vybudováno nové mezinárodní letiště, když v samém centru města ležící starý Kai Tak nevyhovoval moderním trendům letecké přepravy. V přelidněném městě a jeho okolí ale nebyly k dispozici žádné vhodné pozemky pro tak rozsáhlou stavbu. A tak jako jediné možné řešení se nabízelo postavit nové letiště na umělém ostrově podobně jako je Kansai v japonské Ósace.

Čtyřicet kilometrů západně od centra Hong Kongu byl v moři malý kopcovitý ostrov Chep Lap Kok. Stal se základnou pro nově vyprojektovanou stavbu. Kopce byly srovnány se zemí a půda takto získaná byla nahrnuta do moře, další zemina byla přivážena z ostrova Lam Chau. V moři tak vznikla nová pevnina s plochou čtyřikrát větší než zabíral původní ostrov. Na této ploše byly vybudovány dvě rovnoběžné vzletové a přistávací dráhy s délkou 3680 metrů a jeden velký terminál.

Nové hongkongské letiště dostalo název podle ostrova Chep Lap Kok a bylo slavnostně dáno do provozu dne 6. července 1998. Starý nevyhovující Kai Tak byl definitivně uzavřen. Přestěhování veškerého mobilního vybavení letiště trvalo jen jednu noc, kdy ulicemi nočního velkoměsta projížděly 5. července 1998 kolony 1 200 vozidel, mezi nimi tahače na letadla, pojízdné schody, vozíky na zavazadla, cisterny a další doprovodná vozidla. Vybudování supermoderního letiště stálo 20 miliard USD.

Budovu terminálu navrhl sir Norman Foster, architekt letiště Stansted v Londýně. Hongkongský terminál je dlouhý 1 270 metrů, jeho obvod je 5 kilometrů. Tvarem připomíná letícího ptáka a je největším uzavřeným prostorem na světě. Pro cestující bylo vybudováno přes 70 pojízdných chodníků a eskalátorů s délkou přes 3 kilometry a automaticky řízené metro spojující jednotlivé části terminálu.

Pro spojení letiště s městem musel být vybudován nový moderní komunikační systém. Ten tvoří šestiproudá dálnice a dopravní cesta pro rychlovlaky. Cestující odevzdávají svoje zavazadla při odbavení v centru města a pak nastoupí do rychlovlaku a ten je převeze přes Kowloon a Tsing Yi za 23 minut do letištního terminálu. Vlaky neustále pendlují v intervalu 10 minut od rána (5:50 hodin) do pozdních nočních hodin (poslední odjíždí v 0:48 hodin).

Součástí rychlodráhy je Tsing Ma, nejdelší visutý most na světě. Základem 2 kilometry dlouhého mostu jsou dva betonové pilíře ve výšce přes 160 metrů. Na pilířích jsou zavěšena lana s délkou 86 400 kilometrů a mají hmotnost 15 000 tun. Na lanech jsou zavěšeny jednotlivé úseky dvouposchoďové mostovky. Na horním poschodí je již výše zmíněná šestiproudová dálnice, pod ní uvnitř mostu jezdí rychlovlaky. Na letišti pracuje 45 000 zaměstnanců. Kapacita je 50 letů za hodinu, obslouží se zde 50 milionů cestujících za rok (maximální možná kapacita je propočítána až na 87 milionů).

Letiště Chep Lap Kok je jedním z největších leteckých uzlů v jihovýchodní Asii, lety na něj a z něj provozuje více jak 40 leteckých společností.  


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress