Hlavní stránka

Flughafen München (MUC)

(10.01.2007)

Letiště Franze Josefa Strausse 28 kilometrů severoseverovýchodně od Mnichova je druhým největším v Německu. Slavnostně bylo otevřeno a uvedeno do provozu dne 17. 5. 1992 místo již nevyhovujícího starého Flughafen München-Riem.

Mimo domácích Bavorů a Němců ho využívají sousední Rakušané, Švýcaři, ale stále více i Češi. V počtu přepravených cestujících zaujímá 8. místo v Evropě. Je poměrně daleko od centra bavorské metropole a proto se připravuje výstavba nového dopravního spojení. To by měla od roku 2010 podstatně zlepšit nová vysokorychlostní trať fungující na systému Maglev. Souprava Transrapid by měla třiceti osmi kilometrovou trať projet za deset minut rychlostí až 350 km/hod.

Nás bude zajímat, jak se na letiště k jeho jednomu ze dvou současných terminálu dojedeme pozemní dopravou. Takže nejprve se pokusím naznačit možné spojení po železnici. Bohužel železniční stanice na letišti neleží na žádné trati vedoucí do Mnichova. Jsou dvě možnosti. Za prvé jet do Mnichova na hlavní nádraží. Z Prahy jezdí přímý rychlík. Na něj lze zakoupit zpáteční jízdenku München Spezial za asi 1 500 Kč (2006). Jednosměrná jízdenka na letiště z mnichovského hlavního nádraží stojí 8,80 € pro jednu osobu, lze ale i zakoupit celodenní jízdenku za 9,60 € platící do 6 hodin ráno následujícího dne. Při zakoupení skupinové celodenní jízdenky pro 5 dospělých zaplatíme 17 €, její platnost je také do 6 hodin ráno příštího dne. Doba jízdy je 40 minut. Také je možné zakoupit v ČR samostatnou jízdenku na státní hranice a tam si na německé straně koupit jízdenku Bayern-Ticket za 25 € až pro 5 dospělých. Tento ticket platí v celém Bavorsku ve všech regionálních vlacích, včetně těch, které jezdí na letiště pod označením S-Bahn 1 a S-Bahn 8. Pokud cestujete sami, Bayern-Ticket Single stojí 18 €. Jízdenka platí v pracovní dny od 9 hodin do 3 hodin následujícího dne a o víkendech po celý den. Z hlavního mnichovského nádraží se pak dopravíte do podzemního letištního terminálu bez problémů. Druhou možností je na trati z Regensburgu do Mnichova vystoupit z regionálního vlaku a přestoupit ve stanici Neufahrn. Na každý pád z vlaku na letiště vystoupíte v terminálu 1. Z něho odlétá většina mezinárodních leteckých společností.

Z nového terminálu 2 (otevřen byl 29. 6. 2003) létá LUFTHANSA a její dceřiné společnosti ze STAR ALLIANCE - Air Canada, LOT, Swiss, Air New Zealand, TAP Portugal, ANA, SAS, THAI, Asiana Airlines, Singapore Airlines, United, Austrian, South African Airways, U S AIRWAYS, brni, Spanair, Varig, Adria, Blue 1, Croatia Airlines, Air China, Shanghai Airlines. Je to podobné jako ve Frankfurtu nebo v Praze (Schengenské lety z terminálu Sever 2). Oba terminály mnichovského letiště jsou spojeny podzemní propojovací chodbou pod parkovacími garážemi.

Druhou podobnou možností dojet z ČR do Mnichova autobusem a pak pokračovat z hlavního nádraží jak je výše uvedeno. Komplikací je přesun z autobusového nádraží na vlakové, proto tuto možnost nedoporučuji vzhledem k nutnému transportu většinou několika zavazadel. Třetí možností je doprava osobním automobilem. Pro cestu do Mnichova lze využít několika silničních hraničních přechodů podle nejvýhodnějšího vzhledem k trvalému bydlišti v ČR. Při cestě směrem na Cheb je vhodným přechodem Pomezí nad Ohří - Schirnding, po dálnici D5 přes Plzeň je nejvýhodnějším přechod Rozvadov - Waidhaus, lze ale i využít přechod Folmava - Schafberg nebo šumavský přechod  Železná Ruda - Bayerisch Eisenstein. Mimo cesty přes Železnou Rudu najedete na dálnici A 93 směr München, asi 30 kilometrů před ním je značka upozorňující na odbočení na letiště. Na křížení dvou dálnic pak odbočíte na A 92 a po 10 kilometrech sjedete z dálnice k letišti. Při cestě přes Železnou Rudu pojedete stále po E 53 až k odbočení u obce Erding (označeno nápisem Flughafen München) a po několika kilometrech jste na letišti. Mezi terminály 1 a 2 není problém přejíždět. Jsou tam bezplatné prostory pro krátkodobé vyložení nebo naložení zavazadel. Parkovné na 7 dní stojí 119 €.

Terminál 2 (využívá Lufthansa a její "dcery" - viz výše) má patra Ebene 2 Bahnhof; Ebene 3 Ankunft, Bus, Taxi, Gates G 61-83 přes Ebene 4; Ebene 4 Check-in, Abflug, Gates G 1-48; Ebene 5 Abflug, Gates H 1-48. U Terminálu 1 jsou pak gaty normálně rozlišeny písmeny A-E a příslušnými čísly. Nezbývá než popřát příjemný a bezpečný let.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress