Hlavní stránka

Kněz a šejk. A. Musil (1868-1944)

(20.04.2004)

V pátek 16. dubna byla za účasti prince Mansoura Bin Khalid A. F. Al-Saud, velvyslance Saudské Arábie, praneteře Aloise Musila MUDr. Jany Štelclové a dalších vzácných hostů a členů diplomatického sboru slavnostní vernisáží otevřena výstava Centrální katolické knihovny Kněz a šejk u příležitosti šedesátého výročí úmrtí katolického kněze Aloise Musila (+12. dubna 1944).

Připomínáme tak jednu z nejpozoruhodnějších českých osobností 20. století a zároveň aktualizujeme problematiku a průsečíky dialogu mezi křesťanstvím a islámem. Výstava byla podpořena Společností česko-arabskou a Muzeem ve Vyškově.

Profesor Karlovy univerzity a děkan vídeňské teologické fakulty prožil mnoho let osamoceně v poušti mezi beduínskými kmeny, mnohokrát na pokraji života a smrti, a stal se světově respektovaným odborníkem, jehož diplomatických schopností později využil i rakouský císař. Zájem o Blízký a Střední východ pramenil z biblických studií. Musila zajímalo, proč se zrodila tři velká monoteistická náboženství právě na pokraji arabské pouště. Lokalizoval přesně mnoho konkrétních biblických míst a událostí, pravděpodobně i skutečnou polohu hory Sinaj. Procestoval Egypt, Jordánsko, Palestinu, Sýrii, Severní Arábii, Mezopotámii a sebral obrovské množství etnografického, historického, biblického a zeměpisného materiálu. Na hřbetě velbloudů a koní najel pouští přes třicet ticíc kilometrů. Výsledky shrnul v padesáti originálních studiích a popularizačních knihách, v nichž minimálně citoval a většinou neměl potřebu polemizovat s vědci. Většinu pramenů si totiž osobně ověřil. Vytvořil také množství map a plánků, napsal více než tisíc odborných článků v češtině, němčině a angličtině. Kromě světových a klasických jazyků ovládal pětatřicet arabských nářečí.

Objevil mimo jiné pouštní zámek Amru z 8. stol. s figurálními islámskými malbami. Odborníci přitom tvrdili, že takové malby nemohou existovat, protože islámská tradice sunna nedovolovala v tomto období zobrazovat živé bytosti.

Podařilo se mu natolik získat důvěru beduínů, že se stal šejkem dvou znepřátelených arabských kmenů Beni Sachr a Ruála. Jako jeden z mála Evropanů dokonale pochopil život svobodných kočovníků.

Bohužel je spíše uznáván a ctěn ve světě než doma. Dvacáté století mu nepřálo, vždyť byl zastáncem monarchie, v diplomatických službách Rakouska-Uherska, osobním zpovědníkem císařovny Zity. Když se rozhodl vzdát se svého výsadního postavení na vídeňské univerzitě a přednášet na Karlově univerzitě musel čelit nechutným útokům českých "pseudovlastenců", např. poslance Srdínka ad. Za války ani po válce již nebylo možné, aby se veřejně hovořilo o vědci a katolickém knězi, orientalistovi a biblistovi, to neodpovídalo komunistické propagandě o náboženství jako "opiu lidstva" a jeho údajně negativnímu vztahu k vědě.

Alois Musil založil Orientální ústav AV, byl členem snad všech evropských vědeckých společností, v Americe bylo jeho úsilí oceněno Velkou zlatou medailí Americké geografické společnosti a Musilovo jméno bylo vytesáno do Dvorany slávy v New Yorku vedle Marca Pola, Livingstona a Amundsena.

Součástí výstavy jsou i fotografie z expedice Amra 1993, která se vypravila po Musilových stopách. Muzeum ve Vyškově, kde se nachází stálá expozice A. Musila, poskytlo mnoho rodinných archivních dokumentů.

Výstava je zdarma přístupná široké veřejnosti a potrvá od 17.4. do 4.6.2004, denně od 9 do 17 hod., v úterý a ve středu do 20 hod. v Centrální katolické knihovně, Thákurova 3, Praha 6.


 

Eva Novotná

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress