Hlavní stránka

Letiště Olšová Vrata (KLV) má nový terminál

(21.05.2009)

V Karlových Varech dne 20. 5. 2009 uvedli do plného provozu novou část mezinárodního letiště, které prošlo rozsáhlou modernizací. Od roku 2005 letiště prošlo třemi etapami modernizace a dostavby.

V prvních dvou etapách byla rekonstruována vzletová a přistávací dráha pro dosažení vyšší únosnosti povrchu. Současně s touto etapou probíhala i druhá, která vyřešila modernizaci světelného zabezpečovacího zařízení. Ve třetí etapě byla upravena stará hala, aby po vstupu Česka do schengenského prostoru odpovídala požadavkům na odbavování cestujících. Tuto etapu završila stavba nového terminálu propojeného se starou halou.

Přistávací dráha

Karlovarský kraj do rekonstrukce letiště s pomocí unijních fondů investoval kolem 300 milionů €. Stavba moderní odbavovací haly ve tvaru motoru proudového letadla od architekta Petra Paroleka přišla přibližně na 80 milionů €. Více než polovinou z celkové investice do letiště přispěla EU ze svých rozvojových fondů a také Norské finanční mechanismy a 16 milionů Kč investoval provozovatel letiště, společnost Letiště Karlovy Vary. Tyto investice se už v jejich zkušebním provozu vyplatily. Cestující mohli terminál používat od února 2009, kdy Úřad pro civilní letectví vydal povolení k jeho předčasnému užívání.

Nová odbavovací hala

Nyní jsou v hale k dispozici všechny potřebné služby, které výrazně zkvalitní jak odbavování, tak dobu čekání na odlet. Kromě odbavovací části jsou umístěny v terminálu prostory pro komerční účely. Místo zde našly prodejny i restaurace. Z KLV budou v roce 2009 létat i chartery, ale zatím pouze do turecké Antalye a na řecký ostrov Rhodos. Díky úpravám mohou na letišti přistávat letadla řady Boeing 737 nebo Airbus 320.

Nová odbavovací hala

Karlovarské letiště je jediné v České republice, které v době ekonomické krize zaznamenává nárůst pasažérů, ale ve srovnání např. s letištěm v Praze (PRG) jsou to zatím jen malá čísla. Letiště KLV má kapacitu až půl milionu přepravených osob ročně. V roce 2008 v Karlových Varech odbavili jen 71 000 cestujících, perspektiva však je značná (především u lázeňských hostů z Ruska) a jistě bude počet pasažérů rychle narůstat.

Mezinárodní letiště v Olšových Vratech hospodařilo v roce 2008 se ziskem přes tři miliony Kč. V porovnání s rokem 2007 to bylo o zhruba půl milionu Kč více. Bilance letiště se zlepšovala už druhý rok po sobě. V roce 2006 bylo ještě ve ztrátě 1,8 milionu Kč. V roce 2009 očekává vedení letiště zisk kolem 3,8 milionu Kč. Dominantní postavení mezi přepravci si udržují ČSA a samozřejmě Aeroflot. Vedení letiště a kraje jedná o napojení na některá z velkých letišť v Německu, například ve Frankfurtu nad Mohanem.

Řídící věž

Letiště Olšová Vrata se nachází v krásné krajině předhůří Krušných hor 4,5 km od města u hlavní silnice Karlovy Vary - Praha. Je dobře značené směrovkami a snadno dostupné individuální i městskou dopravou (bus č. 8 - směr Olšová Vrata). Nový moderní areál nabízí dostatek parkovacích míst i služeb.

Letiště Olšová Vrata


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress