Hlavní stránka

Heathrow - Terminál 5

(02.04.2008)

V mém článku ze dne 7.2. 2007 jsem se zmínil, že se na londýnském mezinárodním letišti Heathrow buduje nový terminál T 5. Ten byl v březnu 2008 dokončen a britská královna Alžběta II. ho dne 14.3. 2008 slavnostně otevřela. To byla sláva v největší volně stojící zastřešené budově Spojeného království s délkou 396 metrů, šířkou 176 a výškou 40 metrů. Nevydržela však dlouho. Na terminálu, který je vyhrazen pouze pro mezinárodní lety společnosti British Airways došlo po jeho otevření pro veřejnost dne 27.3. 2008 i později k mnoha nepříjemným zmatkům a následným problémům.

Nebyla to vina královny, která již v roce 1955 otevírala první odbavovací halu na tomto londýnském letišti. První hala stará již více jak půl století je dnes označována jako Terminál 2 a i tam létají České aerolinie, takže možná i Vy jste jím při svém letu do Londýna prošli (v roce 2007 bylo na lince Praha-Londýn přepraveno skoro 400 000 cestujících). 

Nejnovější Terminál 5 se stavěl od září roku 2002. Tvář terminálu T 5 navrhl světoznámý architekt Richard Rodgers, jehož stavby jsou charakteristické kovovými detaily se skleněnými konstrukcemi. Vybudování přišlo na 4,5 miliardy liber, tedy asi 145 miliard korun českých. Tento kolos by měl být schopen přijmout najednou 50 letadel a jeho kapacita by se měla do roku 2010 zvýšit na 60 letadel. Každou hodinu by zde mělo být odbaveno až 12 000 zavazadel a za rok odbaveno přes 30 milionů cestujících. Vynaložené peníze měly přinést cestujícím přepychový terminál s odbavením bez front a stresů. Opak byl pravdou. 

Heathrow je největším letištěm v Evropě a denně jím projde 186 000 cestujících. Kvůli zastaralým terminálům zde však často panuje chaos, odbavovací haly jsou přeplněné cestujícími a každý výpadek letů znepříjemňuje cestování do zvolených destinací nejen v Evropě. Bohužel, právě značný chaos vládl v prvních dnech na T 5. Stovky letů byly zrušeny! Ty, které nakonec odletěly, měly mnohahodinové zpoždění. Za vším byl hlavně špatně připravený personál, zcela zkolaboval systém přepravy zavazadel do letadel, takže pokud měl cestující štěstí a odletěl, téměř jistě s ním neodletěla jeho zavazadla. A ti, kteří neodletěli, museli se ubytovat buď v londýnských hotelech, nebo jako mnozí trávit noc na letišti na lavičce, pokud jí vůbec našli volnou nebo přespat na holé zemi. 

Terminál 5 je napojen na metro a rychlovlak na nádraží Paddington, před ním je parkoviště pro 3 800 aut. Předpoklad British Airways, že většina cestujících se odbaví předem z domova po internetu nebo ze samoobslužných kiosků nevyšel. Odbavení na 140 přepážkách a 96 samoobslužných kioscích, kde se mohli pasažéři odbavit sami zcela zkolabovalo. Nezbytnou součástí odbavení je snímání otisků prstů a fotografování. Fotografie obličeje, očí a otisků prstů se pak kontrolují před vlastním nastoupením do letadla. 

Novému terminálu T 5 na LHR a cestujícím nelze než popřát, aby "porodní bolesti" na T 5 co nejdříve skončily a aby cestování do a z Londýna bylo na očekávané úrovni služeb 21. století. Zatím dny na konci března a počátku dubna 2008 nebyly nejlepšími dny British Airways.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress