Hlavní stránka

USA - Národní park Grand Teton

(06.04.2008)

Národní park Grand Teton se rozkládá v severozápadním Wyomingu, jižně od národního parku Yellowstone, se kterým na severu sousedí. Jižní bránou Grand Tetonu je proslulé turistické městečko Jackson Hole, známé středisko nadšenců pro outdoorové sporty.

Nadmořská výška parku se pohybuje v rozmezí od 1 950 m. n. m., kde se rozprostírají pelyňkové pláně, po 4 197 m. n. m., kde se tyčí nejvyšší vrcholek Grand Tetonu. Nejen hory utvářejí krásu tetonské krajiny. K neodmyslitelnému a nezapomenutelnému zážitku patří horská jezera, údolí, řeky a horské louky plné pestrobarevných květů.

Park je také domovem pro spoustu zvířat od obrovských medvědů grizzly po miniaturní hmyz opylující zdejší flóru. Z velkých zvířat se nejčastěji setkáte s losem severoamerickým, který se často "pase", stojící v rybníku a pojídající vodní rostliny. Z těch menších budete skoro zakopávat o čipmanky. Tito malí hlodavci neustále pobíhají z místa na místo a zastaví se jen, když najdou něco k snědku. Rychle nacpou jídlo do pusy a už zase peláší jinam. Celé léto si dělají zásoby potravin na zimu, kdy se sem tam probudí z hlubokého spánku, občerství se a znova spokojeně usnou. Vydáte-li se výše do hor, bezpochyby uvidíte sviště horského. Tato už na pohled roztomilá zvířata se nejčastěji vyhřívají rozvalená na skalách nebo sedí v trávě a hodují si na alpské květeně.

Za zmínku stojí bez pochyby také tetonská flóra. Mění se s ohledem na nadmořskou výšku, ve které se nacházíte. Asi nejpůsobivější je kytka jménem Indian Paintbrush, v doslovném překladu indiánský malířský štětec. Ta roste všude. Nejen v Grand Tetonu, ale v celém Wyomingu. Díky tomu také představuje národní kytku tohoto kovbojského státu, který má jinak ve znaku osedlaného býka.

Lidská historie této horské oblasti se začíná datovat před více než 11 000 lety. Původními obyvateli byli američtí indiáni, po nichž přišli evropští průkopnící. Roku 1929 byl oficiálně založen národní park Grand Teton. Ten však pokrýval jen pohoří. Sousedící Yellowstone byl v té době národním parkem už 57 let. Díky usilovné snaze a vizím filantropa Johna D. Rockefellera, Jr. byla roku 1950 připsána pod ochranu národního parku také okolní krajina, která spolu s Tetonských pohořím tvoří dnešní národní park o rozloze 310 000 akrů (asi 1 250 km2).

Grand Teton je oblíbeným místem pro turisty z celého světa jak v létě tak v zimě. V letních měsících od května do září nabízí nejen chození po horách a horolezení (přes 400 km turistických stezek), ale také vodní sporty na rozsáhlých, křišťálově čistých jezerech, včetně rybaření. Dále sjíždění řeky Snake River, cyklistiku, jízdu na koních a v neposlední řadě pozorování volně žijících zvířat na celém území parku.

Zimy v Grand Tetonu jsou dlouhé, studené, se spoustou sněhu. Většinou trvají od začátku listopadu do konce dubna. Nejnižší teplota zaznamenána v národním parku byla -43 °C a nejvyšší teploty v létě se pohybují okolo 34 °C. V okolí Jackson Hole se nachází velká škála lyžařských sjezdovek, často navštěvována světoznámými sportovci.

Správa parku se snaží zachovat park neporušený ve vší své kráse pro další generace. Praktikování udržitelného cestovního ruchu je podmínkou a zároveň samozřejmostí pro všechna rekreační střediska a usedlosti na území parku. V roce 2006 byly kontejnery na recyklování umístěny také do všech kempů. Díky nim se v parku daří recyklovat více než 170 tun znovupoužitelných materiálů ročně.

Se štěstím a také trochu shodou okolností jsem v národním parku Grand Teton strávila v létě 2007 bez mála dva měsíce. Díky tomu jsem měla možnost jej lépe poznat. Kdybych se rozhodla vydat na cestu po národních parcích západní Ameriky například z Kalifornie, Grand Teton bych s největší pravděpodobností rychle projela a navštívila více známý a propagovaný Yellowstone. A to by byla chyba. Majestátné hory Grand Tetonu, si mě získaly svým kouzlem a zanechaly ve mně překrásné vzpomínky. Všem dobrodruhům proto doporučuji národním parkem Grand Teton jen tak "neprofrčet", ale zkusit jej, v rámci časových možností, poznat trochu víc.


 

Klára Lakomá

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress