Hlavní stránka

V národním parku Lahemaa

(14.01.2008)

Národní park Lahemaa se rozkládá na severu Estonska, východně od hlavního města Tallinu. Byl založen v roce 1971. V národním parku, jehož plocha představuje 725 km2 (z toho 474 km2 připadá na pevninu), je chráněn zejména krajinný ráz a ekologická biodiverzita baltského příbřežního území. NP Lahemaa patří k největším lesním chráněným oblastem Evropy.

Součástí národního parku je přírodní rezervace v okolí městečka Oandu, zařazená do seznamu rezervací Natura 2000. Les v okolí Oandu mj. zahrnuje téměř všechny biotopy uvedené ve směrnici EU o ptácích (č. 79/409/EEC). Rezervací vede naučná stezka, po které se nyní vydejme.

Délka trasy je necelých 5 km. Stezka začíná v borovém lese na pískovcové plošině pokryté hrubým zvětralým pískem. Borovice zde vyrostly po požáru v roce 1951. Přirozené požáry jsou tu způsobem obnovy lesa. V minulosti do zdejších lesů zasahoval člověk. Jeho vliv je patrný například v tom, že na některých místech se vyskytuje jen malé množství odumřelých stromů. Mezi věkovitými stromy jsou traviny s výskytem například medvědice lékařské či šichty černé a vřes.

V dalším úseku směrem k mořskému pobřeží sestoupíme postupně třemi terénními stupni. První stupeň omezuje plošinu ve výšce asi 50 metrů nad hladinou moře, která vznikla v souvislosti s poslední dobou zalednění zhruba před 10 tisíci lety. Pod ní, zhruba o 10 - 15 m níže, leží břežní pásmo někdejšího jezera (předchůdce Finského zálivu Baltského moře), které se tu rozkládalo asi před 7500 až 8500 lety. Dodnes jsou zde patrné zbytky dun a pískových bariér, mezi nimiž se prostírají bažiny a vyvěrají prameny. Porosty jsou tvořeny hlavně smrky. Po dalším krátkém sestupu se objeví další terasový stupeň. Tentokrát to je prostor dalšího navazujícího předchůdce Baltského moře, tzv. Litorinového moře, z doby před 4500 až 7500 lety. Zde končí pásmo smrků a začíná opět pásmo borového lesa, které se táhne až k současné břežní linii Finského zálivu.

Les v oblasti naučné stezky Oandu existuje bez zásahu člověka. V našich podmínkách bychom řekli původní prales. Po upravené cestičce se prochází okolo padlých stromů, které jsou obalené mechy a postupně se rozkládají. Rovněž na živých starých stromech jsou k vidění závoje mechů a lišejníků i různé druhy chorošů. Vedle jehličnanů tvoří velkou část rezervace porosty osik. Jejich štíhlé kmeny jsou až 30 metrů vysoké. V rezervaci žijí losi, divočáci a jiná větší zvěř a dále velké množství ptáků.

Se zajímavostmi ekosystémů a geomorfologie území seznamují přehledné a vkusné tabule na 19 zastávkách naučné stezky. Letní návštěva tohoto vzorku krajiny národního parku Lahemaa je velkým zážitkem, ale zejména barevný podzim zanechá v návštěvníkovi skutečně nezapomenutelný dojem.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress