Hlavní stránka

Za Buffalo Bilem do Colorada

(26.10.2007)

Na západ od hlavního města Colorada, kde se kdysi na širokých a travnatých pláních popásala stáda bizonů, leží město Golden, v němž se na konci svého života usadil známý dobrodruh a lovec Buffalo Bill. Přesněji plukovník William Fredrik Cody, někdejší jezdec Ponny Expressu, zlatokop a vojenský zvěd. Hrdina mnoha dobrodužných knih, které už naši rodiče čítali se zatajeným dechem.

Narodil se v roce 1846 a už jako mladý muž se stal kovbojem a po neúspěšné dráze zlatokopa se rozhodl pracovat pro rozvíjející se železnici. Měl podnikatelského ducha a tak brzy pochopil, že dráha potřebuje pro své dělníky dostatek zásob. Uzavřel tedy s vedením železnice kontrakt o dodávkách bizoního masa pro několik tisíc pracovníků a denně lovil až kolem dvou tisíc bizonů. Samozřejmě, že se přitom střetl s Indiány, kteří tu měli svá loviště a pro které byla zvířata důležitým zdrojem potravy. Cody byl ale chytrý, bojoval s nimi, ale uzavřel i mnohá přátelství - a to i s některými významnými náčelníky, kteří mu pak nebránili lovit na jejich území. Mezi jeho přátele patřil například známý náčelník Sedící býk.

Ke konci svého života se Buffalo Bill stal žijící legendou. Zorganizoval množství velkolepých představení, na které si najal desítky kovbojů a indiánů. A měl také jednu show ve které účinkovaly výhradně ženy. A těmi představeními přibližoval divákům po celé Americe, ale s velkým úspěchem i za oceánem v Evropě, americký divoký západ, jaký svého času snad skutečně byl, ale také jak si ho přáli vidět romantiky a dobrodružství chtiví diváci.

William Cody zemřel v roce 1917. A podle přání, které respektovala jeho žena, děti i přátelé, ho pohřbili na vysokém kopci nad městem Golden. Právě tam, kde prý rád trávil poslední chvíle svého života a odkud se díval na pláně kde kdysi proháněl stáda bizonů.

Projíždíme teď ulicemi starého Goldenu s malebnými dřevěnými domy, ukrytými v zeleni a dostáváme se na úzkou silnici, která serpentinami obtáčí vysoký kopec. Kdysi jen prašná a kamenitá silnička je teď vyasfaltována, aby se sem mohli pohodlně dostat turisté. Vyvádí nás přes malebné vyhlídky na údolí a daleké obzory až pod vrchol hory k rozlehlému parkovišti, kterému - jak jinak, jsme přece v Americe - dominuje velká prodejna suvenýrů, ve které má návštěvník na výběr trička, pohlednice, filmy a magnetky s Buffalo Billem. A vůbec vše myslitelné a vkusné i nevkusné, co by si mohl přát. My ale rychle opouštíme příjemně vychlazenou místnost a míříme k vrcholu hory, kde v zeleni stromů a keřů povlává na stožáru americká vlajka a pod ní odpočívá pod náhrobkem z hrubě přitesaných kamenů plukovník William F.Cody a s ním jeho žena. Hrob je chráněn vysokou železnou mříží, aby nikdo nemohl narušit jejich klid. Protože neustále sem přicházejí zvědaví návštěvníci, kteří chtějí vidět místo posledního odpočinku slavného zvěda a hrdiny ze svých dětských knížek.

Chvíli ještě postojím na místě, ze kterého se kdysi starý dobrodruh díval na daleké hory Rocky Mountains a na rozlehlé pláně dole. Určitě tam viděl krajinu svého mládí, přestože v té době už zmizela do nenávratna i se slavnými indiánskými náčelníky.

Vracím se kousek dolů, abych navštívil Muzeum Buffalo Billa, které je jen pár kroků odtud. Vítá mě velkým portrétem slavného zvěda na koni ve vojenské uniformě. Muzeum rozhodně stojí za návštěvu a ten, kdo sem zavítá, se určitě nedokáže odtrhnout a nestrávit při jeho prohlídce třeba i několik hodin. Kdo by se nezastavil u vycpaného bizona, kterého kdysi ulovil sám Buffalo Bill. A hned vedle jeho uniformy vojenského zvěda, pušky, šavle. A mnoha dalších vzácných exponátů - medailí, listin, smluv s Indiány. A samozřejmě u originální čelenky Sedícího býka, tomahavků, dýmek míru a součástí oděvů legendárních náčelníků, se kterými se přátelil velký lovec. Velkou část muzea zabírají plakáty a fotografie z mnoha velkolepých představení a her, které William Cody pořádal s obrovským úspěchem po celé Americe a v Evropě, kam přicházeli obyčejní diváci i korunované hlavy. A nechybí ani lehký kočár, ve kterém jezdil Buffalo Bill se svou ženou do kostela nebo na návštěvy k přátelům. Nejvíc nadšení projevují v muzeu američtí kluci, kteří hltají očima zbraně slavného zálesáka a dobrodružné výjevy z bitev s Indiány a lovů bizonů. A navíc se mohou vyfotografovat ve vypůjčeném oděvu kovboje s lasem a koltem u pasu na figuríně mustanga.

Vycházím ven a nedá mi to, abych se ještě nezašel rozloučit s mužem, který se tak nesmazatelně zapsal do dějin dobývání amerického západu. A mezi jehož přátele prý kromě jiných patřili například známý Jesse James nebo neméně proslulá Calamity Jane. Jeho hrob je stále obklopen houfy fotografujících turistů. Vyhlídku od něj dnes už trochu kazí stožáry vysílaček rozhlasových stanic a elektrické vedení. A tak se jdu ještě pokochat vyhlídkou na druhou stranu na vzdálené hřebeny hor, vysokých až 4 tisíce metrů než znovu sjedeme serpentinami do rušných ulic Goldenu a pak dál k blízkému Denveru.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress