Hlavní stránka

Lofoten a Vesteralen - Norsko

(25.09.2007)

Úžasné, členité hornaté souostroví na severozápadě Norska se rozkládá jihozápadně od města Tromso a severně od Bodo. Od evropské pevniny je oddělují Vestfjord a Vagsfjord (na severu), Ofotfjord (na jihu). Řada ostrovů je navzájem mezi sebou propojena mosty, jinde dopravu zajišťují trajekty.

Nejvýhodnější dopravní spojení na Lofoty i severní souostroví Vesteraly je z města Narvik přes Harstadem na ostrově Hinnoy. Tento ostrov je dále napojen na ostrovy Langoy a Andoy. Lofotami vede po celé jejich délce silnice číslo 19. Spojení na jihu souostroví je řešeno trajekty, jeden z nich vede na pevninu do Bodo.

Délka Lofot a Vesteral je přibližně 230 kilometrů. Nejsevernějším městem Vesteral je Andenes na severním cípu ostrova Andoy. Ve městě je Polární muzeum, pořádají se zde velrybí safari od konce května do poloviny září, lze se zúčastnit rybolovu na otevřeném moři nebo výletu k ptačím koloniím na Bleiksoy.

Z měst Lofot patří mezi nejvýznamnější Harstad, kdysi hlavní centrum rybolovu. Má velmi půvabnou okolní krajinu, ve městě dominuje Harstad Kirke (kostel z roku 1958). Hlavním městem Lofot je Svolvaer na ostrově Austvagoy. Hlavním zaměstnáním mužů je tradiční rybolov, ženy pracuji v potravinářském průmyslu, jež ryby zpracovává. Mezi dominující stavby ve městě patří Kunstnernes Hus, budova z let 1952-53. V ní jsou vystavena umělecká díla s náměty z Lofot.

Asi padesát kilometrů na sever od hlavního města Lofot leží městečko Stokmarknes s relativně velkým rybářským přístavem. Městečko má zajímavé nábřeží, osmiboký dřevěný kostel Hadsel Kirke z roku 1824. Uvnitř je starý oltář z roku 1500, výzdoba pochází ze 17. století. Hned vedle kostela se nachází Skipsnausthaug, největší mohyla v Norsku.

Devět kilometrů na jihozápad od Svolvaeru můžete navštívit další rybářský přístav Kabelvag. Zde se nachází Lofotské muzeum, dřevěný kostel z roku 1898. Zajímavé je také akvárium Stofrvagan.

Pokud chcete navštívit Lofoty, nejvhodnější období je mezi 27. květnem až 17. červencem. V té době můžete obdivovat nádherné půlnoční slunce. Červen je nejsušším měsícem, teploty se pohybují nad 10 °C. Příznivý oteplující vliv má Severoatlantský (dříve Golfský) proud. Pro ubytování lze doporučit mimo hotelů (cenově dosti drahé) typické sruby rolbu. Ty dříve bývaly domovem rybářů, nyní se pronajímají cizincům jako cenově přijatelnější ubytování.

Naše celodenní okružní trasa vedla ze Svolvaeru nejdříve lodí podél jižního pobřeží ostrova Austvagoy do Stamsundu na ostrově Vestvagoy, pak mikrobusem přes Leknes, trajektem z ostrova Vestvagoy na Flakstadoy, přes Ramberg, Fredvan do nádherného městečka Reine na Moskenasoy. Chvilku jsme pobyli na zdejší pláži Copacabana se smaragdově zelenou vodou a zářivě bílým pískem, dále jsme pak pokračovali do osady A (nejkratší geografický název osady). Tam silnice končila. Vraceli jsme se tedy zpět přes Nusfjord na Flakstadoy, trajektem na Vestvagoy a přes Kongsjordu, Kleppstad na Austvagoy, na jih do Henningsvaeru (je zapsán ve světovém kulturním dědictví UNESCO) a přes Kabelvag zpět na ubytování do Svolvaeru pod štít 589 metrů vysoké hory Svolvaergeita. Ve dne i za bílé noci byla opravdu nádherná.

Měl jsem to štěstí, že jsem během svého života mohl vidět více jak stovku států světa. Mezi vrcholné zážitky z mého cestování (k mému Top five) rozhodně patří návštěva Norska (byl jsem zde pětkrát) a pokud bych z něho vydělil Lofoty, pak ty by stály ještě před zbytkem této úžasné země.

Pokud jste ještě v Norsku a na Lofotech nebyli, máte určitě "cestovatelskou" mezeru a tu je třeba zaplnit. Přeji Vám šťastnou cestu na nezapomenutelný sever Evropy a mnoho zážitků z úžasné krajiny, městeček i setkání s přátelskými obyvateli (nezapomeňte s sebou vzít navíc lahvičku vodky, ta se bude určitě hodit).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress