Hlavní stránka
Stambacher

Čech dovedl Poláky na nejvyšší vrchol Austrálie a Oceánie

(13.04.2007)

Polská národní expedice pod vedením Petra Jahody, vystoupila na Carstenszovu Pyramidu 4884 m.

Petr Jahoda, prezident českého klubu cestovatelů, 31.3.2007 úspěšně dovedl polskou Národní expedici "Korona Ziemi" až na vrchol Nejvyšší hory Austrálie a Oceánie, Carstenszovu Pyramidu (Puncak Jaya), ležící na západní polovině papuánského ostrova, Nová Guinea (druhý největší ostrov světa).

Tato expedice byla součástí polského kolektivního projektu 7 summits, tedy výstupu na sedm nejvyšších vrcholů sedmi kontinentů. Těch vrcholů je v podstatě osm, protože nejvyšší horou Austrálie je Kosciuszko, ale rakouský horolezec Reinhold Messner do projektu začlenil navíc i Carstenszovu Pyramidu, protože ta je skutečně nejvyšším vrcholem Austrálie a Oceánie.

Carstensz Pyramid

Účastníky polské národní expedice byli zkušení a známí polští horolezci. Vedoucím expedice byl Boguslaw Ogrodnik, který má za sebou již výstup na nejvyšší horu světa, Mount Everest, dále pak na Kilimanjaro, Elbrus, Aconcaguu a také na Cho Oyu. Ten také oslovil Petra jahodu, se žádostí o technické zajištění a horolezecké vedení expedice. Výstup na Carstenszovu Pyramidu je totiž možný pouze za použití horolezeckých technik. Jde o přibližně 600 m vysokou stěnu a celý výstup se zpravidla odehrává ve velmi náročných povětrnostních podmínkách. Boguslaw Ogrodnik věděl, že tento výstup Petr Jahoda zajišťoval také pro českého horolezce Miroslava Cabana, kterého zná a že výstup byl úspěšný. Proto se na Petra Jahodu obrátil. 

T. Kobielski a P. Jahoda na vrcholu Carstenszu

Také další dva účastníci Tomasz Kobielski a Janusz Adamski mají na svém kontě himálajské osmitisícovky Mt. Everest a Cho Oyu. Tomasz Kobilesky navic ještě vystoupil na Mt. MC Kinley (Aljaška). Další tři účastníci, Marcin Haremza, Pawel Konieczniak a Marcin Aslanowicz, sice ještě nezlezli Mt. Everest, ale již vystoupili na čtyři z oněch sedmi (osmi) vrcholů projektu 7 summits.

Průběh expedice byl sledován širokou polskou veřejností. Jedna z největších polských televizí TVN, přinášela denní zpravodajství z jejího průběhu, podobně jako velká polská rádia - Radio Wroclaw a Radio Ram. Zprávy o průběhu expedice byly denně satelitním telefonem předávány také velkým polským deníkům Slowo Polskie Gazeta, Dzienik Zachodni Sport a známým polským internetovým serverům - echomiasta a onet.pl.

Carstensz Pyramid

Carstenszova Pyramida je jednou z nejnáročnějších hor v projektu 7 summits. Již jen zajištění povolení je velmi problematické. V roce 2006 bylo na Carstenszu mnoho expedic neúspěšných. Dokonce dvě expedice nebyly úspěšné ani s použitím helikoptér. Stroje se organizátorům nepodařilo zajistit. Marcin Aslanowicz se ke Carstenszově Pyramidě pokoušel dostat již potřetí. Oběma expedicím které podnikl v roce 2006 s renomovanými cestovními kancelářemi z USA a Indonézie se nepodařilo dosáhnout ani základního tábora. Toto se bohužel stává každoročně mnoha expedicím. Je hodně „cestovek“ které „zkouší udělat Carstensz“. Je to nezodpovědné vůči jejich klientům, ale děje se to bohužel v nebývalé míře.

Expedice v základním táboře

Také proto letěl Petr Jahoda do Jakarty, kde se vyřizují nejhlavnější permity (povolení) o týden dříve, aby na vše dohlédl osobně. Vyplatilo se to. Expedice vybavená všemi potřebnými permity mohla odletět z Jakarty přesně podle plánu, i když poslední, nejdůležitější permit dostala jen čtyři hodiny před odletem na Papuu.

Polskou národní expedici Petr Jahoda vedl k hoře jedním z nejnáročnějších treků na Papuy a to cestou z Beogy. Všechny jiné cesty ke Carstenszu jsou jednodušší, ale cesta z Beogy je, jak je obecně známo, zatím nejjistější. Sedmidenní, extrémně náročný trek džunglí, náhorním platem Kembalo a pak horami zakončili horolezci v Base Campu v Lake Valley, takřka na úpatí Carstenszovy Pyramidy. Již při příchodu jim hora přichystala nádherné „mlžné“ divadlo.

B. Ogrodnik a P. Jahoda při sestupu z BC

Další den proběhlo seznámení se stěnou, na stoupání, několik lanových délek, opětné slanění a relax v BC před skutečným výstupem dalšího dne.

Horolezecký výstup na nejvyšší horu Austrálie a Oceánie začal ve dvě hodiny ráno hodinovým nástupem pod samotnou stěnu. Vrcholového hřebene bylo dosaženo v 7 hodin místního času a vrcholu v 9:08. Celý výstup probíhal za neobvykle krásného počasí, které vydrželo až do návratu do Base Campu.

Takové počasí bývá na Carstenszově Pyramidě pouze čtyři dny v roce, alespoň to tvrdí piloti malých misijních letadel na Guinei. Pravdou je, že ostatní dny v Base Campu vytrvale pršelo a na expedici s Mirkem Cabanem tomu nebylo jinak. Takže Poláci měli obrovské štěstí na počasí.


 

Martina Kužmová
Český klub cestovatelů

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress