Hlavní stránka

Kalimantan - indonéské Borneo

(04.10.2007)

"Selamat datang" - buďte vítáni" - uvidíte na každém letišti v Kalimantanu, indonéském Borneu.

Při své druhé cestě do Indonésie jsem měl koupenou volnou letenku do šesti libovolných míst v Indonésii, a tak jsem navštěvoval postupně všechny větší ostrovy, mezi nimi i jižní část Bornea. Vnitrozemí indonéské části ostrova (540 000 km2) je hornaté, vysoké přes 2 000 m a k pobřeží se terén postupně svažuje, protékán velkým množstvím řek. V Kalimantanu je pět provincií, největší je Východní Kalimantan. V jejím středisku Samarinda jsem nebyl, protože většinou přilétají do Balikpapanu, velkého průmyslového centra asi 120 km jižněji.

Borneo

A byl jsem překvapen. Moderní domy, široké ulice, velký obchodní dům s klimatizací, kam jsem se chodil chladit při venkovních 35 stupních Celsia. Pěkná je také stará část města s čínskými pagodami, kde jsem prochodil řadu hodin. V informacích na letišti jsem žádal o slušný, ale ne drahý hotel, dostal adresu, ale taxikář mi řekl, že je to jedno z nejdražších ubytování. Zřejmě profit pro dohazovače. Po tvrdé urgenci se děvče za přepážkou omluvilo; do rafinérií jezdí bohatí a ti chtějí jen nejlepší místa. Pak jsem dostal i mapku, nový hotel s předběžně dohodnutou třetinovou cenou a poukázku na volné taxi.

Město Balikpapan leží u Makassarského průlivu a podle břehu vede i dlouhá pobřežní promenáda Jalan Sudirman. V kopcovitém terénu stoupají křivolaké ulice a uličky s množstvím velkých domů i malých baráčků, přilepených ke svahům. Jsou v nich malé čínské chrámy a z kopečků můžete nakukovat do zahrádek a na dvorky domků.

Velký přístav je ve východní části města, která leží u širokého zálivu. Zde jsou i sklady ropy a rafinérie, neboť město leží v centru ropné oblasti. Těží se na pobřeží i daleko od břehu v moři. Hlavní atrakcí provincie jsou ale Dajákové, žijící v dlouhých dřevěných domech podél klikatých řek. Byli to kdysi lovci lebek a dodnes dodržují své obřady uctívání předků a vzývání nadpřirozených sil. I tady je náboženská svoboda, přestože převažují muslimové. Nejsou to ti, co soudí podle práva šaríja. Ženy nenosí závoj, nýbrž sukně či dlouhé kalhoty a mohou studovat a zastávat jakékoli místo ve společnosti.


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress