Hlavní stránka

Borneo

(16.08.2007)

Vždycky jsem si myslel, že Borneo je podle velikosti rekordním ostrovem. Samozřejmě po Grónsku, s jeho více než dvěma miliony kilometry čtverečními. Až jsem na Nové Guineji viděl plakát "Vítejte na druhém největším ostrově na světě".

Nová Guinea má skutečně 785 tis. km čtverečných, zatímco Borneo "jen" 737 tis. km čtverečných. I tak je třikrát větší než Velká Británie a skoro desetkrát větší než Česká republika. Ale rekord ostrov přece jen v něčem má. Známe sice ostrovy se dvěma státními útvary jako již zmíněnou Novou Guineu nebo Hispaniolu či malý St. Martin, jenže na Borneu je státních útvarů celkem pět: republika Indonésie (zdejší část ostrova se nazývá Kalimantan), sultanát Brunej, federace Malajsie a v rámci ní svazové státy Sarawak a Sabah.

Borneo

Geograficky patří Borneo do souostroví Velké Sundy (společně s Jávou, Sumatrou a Celebesem - nyní Sulawesi). Na severozápadě ho omývá Jihočínské moře, na jihu moře Jávské, od Celebesu ho dělí Makassarská úžina. Rovník probíhá přesně středem ostrova, je zde tedy tropické klima s množstvím dešťových srážek. Střed a sever ostrova je hornatý - hora Mt. Kinabalu je přes 4100 m vysoká. Na jih tečou řeky do úrodných nížin, kde se při pobřeží tvoří bažiny. Ostrov je hustě zalesněný, jsou tu chráněné parky se vzácnou zvěří (gorily). Od listopadu do února vanou od Indie monzunové deště. Ostrov měl vždy strategickou polohu, protože leží na cestě z Jihočínského moře do Indického oceánu. Procházeli tudy cestovatelé, kupci, válečníci i dobrodruzi a cizí mocnosti tu měly velký vliv; střídala se tu i náboženství. Do 14. století hinduismus a buddhismus, později islám a potom křesťanství. Obyvatelstvo je převážně malajského a čínského původu, s mnoha desítkami kmenů původních obyvatel. Na severu jich žije asi 3 miliony, v Kalimantanu několikrát více. Přesně to určit nelze, protože sem z přelidněné Jávy už 20 let indonéská vláda přesídluje statisíce bezzemků ročně.


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress