Hlavní stránka

Santa Fe - USA

(19.06.2007)

Při své návštěvě horských států USA v srpnu 2006 jsem měl to štěstí, že jsem mohl navštívit mimo jiných atraktivních lokalit i hlavní město Nového Mexika, téměř osmdesátitisícové město Santa Fe.

Území na úpatí pohoří Cristo (2 130 m n. m.), kde se dnes toho město rozkládá, bylo osídleno již před více jak 2000 let předky indiánských Pueblanů. Santa Fe založili Španělé již v roce 1610 a tak je dnes vlastně nejstarším hlavním městem ze všech amerických států. 

Před výstavbou železnic bylo již tehdy obchodním střediskem a také místem odpočinku na náročné cestě vedoucí tehdy od Missouri na daleký západ. Historické jádro dodnes připomíná staré časy indiánů a Španělů (většina místních obyvatel upřednostňuje španělštinu před angličtinou). Měl jsem pocit, že nejsem v USA, ale v Mexiku a to nebyl pocit nepříjemný. Oranžově zbarvené domy z vepřovicových cihel (vigas) zvýrazněné podpěrnými nosníky stropů a střech působí solidně a elegantně a ve svých podloubích poskytují během horkých slunných dní příjemný stín a chládek. 

Město je střediskem cestovního ruchu. Srdcem starého města je náměstí Plaza. Na jeho severní straně se nachází nejstarší veřejná budova na území USA - Guvernérský palác. V něm má své sídlo Museum of New Mexico. Pod arkádami paláce prodávají místní indiáni ručně vyráběné stříbrné šperky s tyrkysy. V sousedních budovách muzea u staré cesty Santa Fe Trail jsou vystavena umělecká díla převážně Navahů. Ve čtvrti Canyon Road na jižním břehu řeky Santa Fe jsou dílny, ateliéry a galerie místních malířů, sochařů a uměleckých řemeslníků. V okolí města se chová skot, ve městě je zpracovatelský průmysl.

Asi 10 kilometrů severně od města při silnici do Taosu je budova Santa Fe Opery. Část amfiteátru je vytesána do skály a je částečně zastřešena. 

Město na mě udělalo díky své atmosféře velmi příjemný dojem poklidného, historického střediska obchodu a turistiky, tak odlišného od současných hektických moderních metropolí států USA. Každému, kdo bude mít příležitost toho centrum Nového Mexika navštívit procházku tímto velmi zajímavým místem vřele doporučuji.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress