Hlavní stránka

Aruba (niz.) - ABW

(28.03.2007)

One Happy Island - Šťastný ostrov. Jde o zámořské autonomní území Nizozemska se zvláštním statutem. Rozloha dosahuje 193 km čtverečných, počet obyvatel 71 566. Hlavním městem je Oranjestad.

Místní jazyk papiamento je směsicí portugalštiny, španělštiny, angličtiny, holandštiny a indiánských jazyků. Například ajo znamená česky ahoj.

První Evropané sem přišli v roce 1499. V 17. století se stala Aruba majetkem Nizozemska. Kolonisté zde pásli hospodářská zvířata, nebyla zde vhodná půda pro rostlinnou výrobu (pouze traviny). Od roku 1845 byl ostrov součástí Nizozemských Antil až do 31. prosince 1985.

V 19. století se těžilo zlato, v polovině dvacátého století se významně zejména ve II. světové válce těžila ropa pro spojence (německé ponorky proto odstřelovaly území ostrova).

Ostrov dlouhý 30 a široký jen 9 kilometrů leží 28 kilometrů na sever od Venezuely. Je kopcovitý s vrcholkem Jamanota (189 m n. m.!), na jižním pobřeží jsou korálové útesy. Na ostrově panují ideální klimatické podmínky po celý rok. Arubané říkají, že mají jen jedno roční období a tím je slunečné léto. Teplota vzduchu je stálá kolem 28 °C, pláže jsou z jemného bílého písku, moře blankytně modré. Turismus se soustřeďuje na západě ostrova.

Dnešní "Karibský Kuvajt" zpracovává dováženou venezuelskou ropu a exportuje jí do USA. Hlavním zdrojem příjmů je ale cestovní ruch. Nejsou zde nezaměstnaní právě díky zahraničním hostům, neexistuje kriminalita na rozdíl např. od amerického Portorika. Jedinou tržní plodinou je aloe, její výtažky se používají v kosmetice a ve farmaceutickém průmyslu. Přestože na ostrově převládá polopoušť, vody je dostatek. Pitná voda se vyrábí odsolováním mořské vody, je velmi dobré kvality s příměsí kyslíku a vápníku z přírodních korálů.

Hlavním městem s námořním přístavem je Oranjestad s 21 800 obyvateli. Název města je odvozen od nizozemské královské oranžské dynastie. Ve městě, které má příjemnou atmosféru typického koloniálního městečka nizozemského stylu je pevnost, která ho chránila před španělskými a francouzskými nájezdy ze zálivu Paarden. V přístavu lze využít mnoha nabízených služeb pro turisty,

např. dvouhodinovou podmořskou plavbu ponorkou Atlantis, projížďky loděmi s proskleným dnem, projížďky kolem ostrova. Dalšími atraktivitami jsou např. výlet džípem do vnitrozemí, pro příznivce jízdy na koni jsou připraveny projížďky do okolí města. Potápění je pro Arubany podobným sportem jako u nás chodit na houby.

Dne 1. ledna 1986 došlo k odtržení od Nizozemských Antil, cílem obyvatel je úplná nezávislost. Vlajka je tmavomodrá se dvěma žlutými vodorovnými pruhy v dolní polovině, v kantonu je červená čtyřcípá hvězda.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress