Hlavní stránka

Salt Lake City

(14.03.2007)

Hlavní město amerického Utahu se rozkládá od úpatí Wasatch Mountains (součást Rocky Mountains) v rozlehlé solné poušti směrem k nevadským horám. Je významným náboženským, obchodním, finančním, kulturním i společenským centrem. Město založili pro své náboženské účely Mormoni na břehu Great Salt Lake v červenci roku 1847 pod vedením svého náboženského vůdce Brighama Younga (1801-1877).

Příslušníci Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů byli donuceni utéci "na západ" USA před persekucí, vyvolanou jejich nekonvenčními praktikami, zvláště polygamií. Dnes se ovšem k Mormonům hlásí více jak 90 procent obyvatel státu Utah.

Centrum města

Tuto církev založil v roce 1830 Joseph Smith (sám měl 27 manželek). Toho údajně navštívil v roce 1827 anděl Moroni, syn proroka Mormona, a svěřil mu zlaté desky se symboly, které Smith přeložil do Knihy Mormona. Tato kniha popisuje činy Boha i starověkých obyvatel Severní Ameriky a spolu s Biblí je základem mormonského učení. Dnešní Mormoni od Great Salt Lake jsou potomky Mormonů ze státu Missouri, kteří při cestě sem museli překonat vzdálenost delší než 1600 kilometrů většinou pěšky se svými povozy a ručně tlačenými kárami. Na vyschlé solné pláni spatřil Young svojí zaslíbenou zemi a svým přívržencům zvěstoval "úžasnou" zprávu řka: "Tady je to místo". A bylo rozhodnuto.

Nově příchozí Mormoni byli velmi pracovití, jejich cílem bylo přetvořit nehostinnou pouštní krajinu v okolí Great Salt Lake v budoucí ráj na Zemi. Tvrdou prací se jim to podle jejich víry podařilo. Horníci začali těžit v blízkém okolí města barevné kovy, jiní se snažili nehostinnou slanou poušť přeměnit v úrodnou krajinu. Dnes v Salt Lake City žije přes 200 000 poklidných šťastně se usmívajících lidí. Snad jen jejich až přílišná přívětivost k hostům (až skoro vlezlost nám může připomínat chování Svědků Jehovových u nás v nedávných letech). Jejich církev je velmi bohatá (každý Mormon odvádí na její účet 10 % ze svého příjmu) a dává to patřičně najevo svými přepychovými budovami v centru města.

Centrem "dění" je The 35 Acres at Temple Square (Chrámové náměstí) ohraničené skoro 5 metrů vysokými zdmi, vymezené ulicemi South Temple Street, West Temple Street, North Temple Street, Main Street a State Street. Na ploše 4 hektary velké dominuje Salt Lake Temple se šesti věžemi. Podle legendy čtyři dny poté, co přišel Brigham Young do míst, kde stojí dnešní Salt Lake City, rozhodl o místě, kde bude hlavní mormonský chrám stát. Dne 6. 4. 1853 položil jeho základní kámen a začala nelehká výstavba. Žula se dovážela z 20 mil vzdáleného Little Cottonwood Canyonu a jednomu vozu trvala cesta 4 dny. Za 40 let byla stavba dokončena. Vstoupit dovnitř mohou pouze "vyvolení", zbytku světa je vstup zapovězen. Pro ně byl vybudován v letech 1847-50 menší kostelík Assembly Hall, který slouží ke křtinám, svatbám, pohřbům a dříve sloužil i jako škola.

Na stejném náměstí stojí Mormon Tabernacle. Výstavba trvala od roku 1863 do 1875, architektem byl Henry Growe. Stavbě dominuje 76 metrů dlouhá a 46 metrů široká kupole, bez jediné vnitřní podpěry. Je postavena na 44 pískovcových pilířích. Akustika je skvělá a tak když místní 375členný pěvecký sbor zapěje ve čtvrtek své chóry, jde opravdu o silný zážitek. Jinak denně se zde konají koncerty, které využívají 11 623 chrámových píšťal varhan. Kapacita je asi 2000 míst, ale ta již nestačí zájmu a proto bylo postaveno přes ulici nové mormonské Conference Center (kongresové centrum) do něhož se vejde 21 000 lidí. Dalšími stavbami na Temple Square jsou North Visitor Center, South Visitor Center, Museum of Church History and Art, Family History Library, Relief Society Building, Joseph Smith Memorial Building, Church Office Building, Church Administration Building, Lion House, Beehive House.

Mimo Chrámové náměstí se nacházejí např. Mormon Pioneer Memorial Monument, Cathedral of the Madeleine, State Capitol v korintském stylu se zaklenutou měděnou kupolí, Daughters of Utah Pioneers Museum, Council Hall, Utah State History Museum, Clark Planetarium, Social Hall, University of Utah, Fort Douglas, Hogle ZOO, International Peace Gardens - Jordan Park, Kennecott´s Bingham Copper Mine, Red Butte Botanical Gardens, první obchodní dům v zemi - Zion Cooperative Mercantile Institution (dnes obchodní centrum s 90 obchody, kiosky a uměleckými galeriemi), LDS Church Office Building - nejvyšší budova ve městě s vyhlídkovými terasami, Hansen planetarium s denní "produkcí" o hvězdách, laserovými show, koncerty i "planetárním" obchůdkem, Liberty Park s jezírkem, půjčovnou loděk, tenisovými kurty, koupalištěm a zábavným parkem, Salt Palace Hall s kapacitou 28 000 míst, kulturní středisko Bicentennial Arts Center, kde se konají divadelní představení, hudební produkce Utažského symfonického orchestru a umělecké výstavy atd.

 

LDS Church Office Building

Město vstoupilo do povědomí světové veřejnosti v roce 2002, kdy se zde konaly zimní olympijské hry. Při jejich organizaci měla lví podíl na přípravě a jejím zajištění církev, mormonské firmy zajišťovaly sponzoring, oficiální církevní pěvecký sbor vystoupil na zahajovacím ceremoniálu, na církevní půdě v centru města bylo vybudováno místo Olympic Medals Plaza pro předávání olympijských medailí.

V těsné blízkosti města se nachází Great Salt Lake, největší jezero USA na západ od Mississippi. Jezero se rozkládá na místě prehistorického jezera Bonneville, které bylo řádově asi 10 krát větší a mělo sladkou vodu. Velké solné jezero má v současnosti délku 120 kilometrů, šířku téměř 50 kilometrů, je velmi mělké s maximální hloubkou menší než 10 metrů. Je čtvrtým největším terminálním jezerem (jezerem, z něhož nevytéká žádná řeka), salinita je asi 4 krát vyšší než mořské vody, nežijí v něm žádné ryby, v jeho okolí však žije neskutečné množství ptačích druhů živících se hlavně mouchami. Ty neposkytují právě příjemný pohled jeho pobřeží. Nejzajímavějším obyvatelem jezera je asi centimetr veliký červený korýš žábronožka. Pokud jde o sportovní využití jezera, není zrovna vhodným místem pro svojí vysokou salinitu, mělkost a extrémně měnící se rychlost a směr větru. Občas lze vidět na hladině surfaře, kajakáře, plachtaře a v zimě, kdy bývá teplota vodní plochy vyšší než okolního vzduchu i v okolí jezera na svazích Wasatch Mountains sjezdové lyžaře, kteří využívají z výparem vytvořených sněhových mračen padající vynikající prašan.

Značná část lyžařských disciplin ZOH 2002 se konala východně od Salt Lake City v asi 45 minut vzdáleném městečku Park City.
 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress