Hlavní stránka

Patagonie

(28.02.2007)

Jméno Patagonie zavedli Evropané, když místní indiány nazvali PATAGONAS (velké tlapy), protože ti si v zimě obouvali velké kožešinové mokasíny.

Oblast Patagonie se nachází na jihu Argentiny a Chile. Nejvýznamnější pro ekonomiku je stále chov ovcí, perspektiva oblasti spočívá v ropných polích a potenciálu vodní energie z krátkých, ale dostatečně prudkých řek. Řeky jsou také ideální pro rafting nebo jízdu na kánoi. Národní park v Patagonii je nejnavštěvovanějším v Argentině.

Argentinská Patagonie

Patagonie byla vždy cílem horolezců a trekerů. Právě odlehlost, neskutečná rozlehlost a panenská drsná, ale okouzlující často téměř nepřístupná krajina se k nezapomenutelným zážitkům přímo nabízí. Jednou z perel je Peninsula (poloostrov) Valdés (-48 m n. m.) s největší zátokou na argentinském pobřeží Atlantiku. Turisté a zájemci o život zvířat zde mohou zejména v září a říjnu pozorovat kolonie rypoušů sloních, tučňáků a velryb.

Město Viedma ležící severovýchodně od zálivu Golfo San Matías v provincii Rio Negro se současnými více jak padesáti tisíci obyvatel založil v roce 1779 Francisco de Viedma na soutoku řek Rio Negro a Rio Curru Leuvu. Město se nachází 30 kilometrů od pobřeží Atlantiku a dříve bývalo centrem administrativy jižních provincií. K návštěvě lze doporučit Museo Cardenal Cagliero na ulici Rivadavia 34, které seznamuje s misionářskou činností. Na ulici San Martín jsou výzkumná pracoviště archeologů, architektů, antropologů i geografů.

Patagonie - Argentina

Punta Bermeja leží 60 kilometrů od Viedmy a 3 kilometry od La Loberíe při zátoce San Matías na pobřeží Atlantiku. Zde lze pozorovat opět kolonie tučňáků, racků, tuleně i kormorány.

Čtyři kilometry od osady Puerto Pirámide byla v roce 1984 vyhlášena přírodní rezervace Puerto Pirámide Fauna Reserve k ochraně tuleňů a velryb.

Centrum turistického ruchu, město Trelew, leží uprostřed údolí Chubut. Poblíž něho se nacházejí velké kolonie tučňáků. Trelew patří mezi velšské osady, zajímavostí je např. Museo Paleontológico Egidio Feruglio na ulici Av 9 de Julio, v němž jsou vystaveny zkameněliny a kostry dinosaurů, doporučit lze i návštěvu Musea Regional, v němž jsou dokumentovány památky velšského osídlování.

Chilská Patagonie - Lago Grey

Puerto Madryn v provincii Chubut byl založen velšskými osadníky v roce 1886 při zátoce Golfo Nuevo v pouštní oblasti. Dominují pláže, které využívají Argentinci k dovolené, k potápění a vodním sportům jako jsou vodní lyžování, plachtění a windsurfing.

Na samém jihovýchodě provincie Chubut u zálivu Golfo San Jorge je město Comodoro Rivadavia. Založeno bylo v roce 1901. Brzy poté byla v okolí nalezena ložiska ropy, třetina zdrojů argentinské ropy pochází právě odtud. Argentina je v soběstačná v zásobování ropou. Centrum města je tvořeno třemi body - ulicí Av San Martín, horou Cerro Chenque (212 m n. m.) a na pobřeží Atlantiku vedoucí ulicí Av Alsina. Zajímavé je Museo del Petróleo na ulici Lavalle s expozicemi technologií těžby ropy dříve a dnes. Součástí vystavených exponátů jsou makety tankerů, rafinérií a celých těžebních zón. <

Cuernos del Paine - Chile

Sto padesát kilometrů na západ od Comodoro Rivadavia se nachází městečko Sarmiento Colony. V jeho okolí se nachází José Ormachea Woods, zkamenělý prales. Jsou zde unikátní zkameněliny stromů i s kořeny a větvemi.

Neuquén s 235 tisící obyvatel leží v nadmořské výšce 265 metrů na soutoku řek Limay a Neuquén, severozápadně od poloostrova Valdés v provincii Neuquén. Cílem turistů je stará železniční stanice Sala de Arte Sraco, Muséo Municipal Dr. Gregorio Álvaréz, budova z roku 1902, jež bývala kdysi opravnou lokomotiv. Sbírky v muzeu zahrnují expozici patagonských dinosaurů, přibližují historický vývoj regionu a urbanistický rozvoj města.

Bariloche ležící 460 kilometrů jihozápadně od Neuqénu při řece Río Nierco má nadmořskou výšku 770 metrů. Město je postaveno v evropském stylu (architekt Ezequiel Bustillo), je v něm Museo de la Patagonia se sbírkami archeologických nálezů, etnografických dokumentů, mnoha vycpaninami zvířat. Okolní Grand Catedral je významnou lyžařskou destinací.

Patagonie - Chile

El Bolsón leží 130 kilometrů od Bariloche. Okolní horské svahy jsou posety ovocnými plantážemi (jablka, třešně, maliny) a lány chmele, které jsou odděleny alejemi topolů. Město se pyšní tím, že je ekologickou obcí s bezatomovou zónou. Třikrát v týdnu se zde konají trhy, na kterých si můžete zakoupit mimo rukodělných výrobků místních obyvatel také domácí klobásky, pivo z místního pivovaru i oblíbené belgické wafle s čerstvými malinami. Přímo z centra města vede turistická osmikilometrová stezka k útvaru Cabeza del Indio, cestou se otevírají překrásná „panoramata“ horských vrcholků. Krajině dominuje žulový vrchol Cerro Piltriquitrón s nadm. výškou 2 260 metrů. Jen 15 kilometrů od města je jezero Lago Puelo se stejnojmenným národním parkem s nádhernou křišťálově čistou vodou z horských potoků, v němž lze chytat ryby nebo provozovat vodní sporty. Ubytování není problém, nachází se zde camping.

Na samém jihu Patagonie v provincii Santa Cruz  jsou ještě dvě pozoruhodné lokality. Jednou z nich je město El Calafete při jezeru Lago Argentino. Na západě jezera se nacházejí ledovce Glaciar Perito Moreno, Glaciar Onelli, Glaciar Upsala, Glaciar Seco, Glaciar Spegazzini, Glaciar Ameghino a další.  Severně od El Calafete je osada El Chaltén, výchozí místo horolezců a milovníků horské turistiky k výstupu k hoře Cerro Torre (3 128 m n. m.) nebo podél laguny Capri do Río BlancoMte. Fitz Roy (3 375 m n. m.). Druhou pozoruhodnou lokalitou je přístavní Río Gallegos. Tento přístav je zaměřen na vývoz vlny a na zpracování ropy v ropných rafinériích. Ve městě žije na 70 000 obyvatel. Zajímavostí jistě je, že při ústí řeky Gallegos je v zálivu Pto. Gallegos druhý největší příliv na světě dosahující více jak 18 metrů.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress