Hlavní stránka

Administrativní uspořádání Kanady - kanadská teritoria v kostce

(14.02.2007)

Kanadu tvoří deset provincií (hlavní města uvádím v závorce) Alberta (Edmonton), British Columbia (Victoria), Manitoba (Winnipeg), New Brunswick (Fredericton), Newfoundland and Labrador (St. John´s), Nova Scotia (Halifax), Ontario (Toronto), Prince Edward Island (Charlottetown), Quebec (Quebec City) a Saskatchewan (Regina) a tři teritoria Northwest Territories (Yellowknife), Nunavut (Iqaluit) a Yukon (Whitehorse). V tomto krátkém článku se zaměřím jen na výše uvedená teritoria severu Kanady a erby a vlajky provincií a teritorií.

V severní Kanadě na území téměř 4 miliony km2 (téměř 50krát větším než Česká republika) žije jen 3 desetiny procenta obyvatel Kanady, tedy něco málo přes 100 000 (odhad 2005). Polovinu z nich tvoří původní Inuité (v Nunavutu je to asi 85 % mluvících některým z eskymáckých jazyků), zde žijící Amerindové mluví většinou anglicky. V Severozápadních teritoriích více než polovina ze 43 000 lidí mluví mimo angličtiny a francouzštiny i dalšími deseti oficiálními jazyky, v Yukonu (31 000 obyvatel) se mluví osmi jazyky. Původních obyvatel je menšina).

První lidé do "regionu půlnočního slunce" přišli před 15 až 20 tisíci lety, Inuité asi před čtyřmi tisíci let od západu a od východu první Evropané - Vikingové kolem roku 1000 n. l.

Pro tato tři teritoria je nejvýznamnějším odvětvím těžební průmysl (ropa, zlato, barevné kovy, azbest, wolfram atd.), následuje turistika. Problémem, zejména nově vzniklého Nunavutu je nezaměstnanost, alkoholismus, a sociální problémy (vysoká kriminalita). Příčinou všeho "zla" je rychlá změna způsobu života od "lovců" k životu podle modernějších trendů ve městech.. Inuité stále touží po svém tradičním životě rybářů a lovců zvěře v divočině, pouze vyměnili své staré kajaky a psí smečky za motorové saně, skútry a GPS přístroje pro snadnější orientaci v rozsáhlých pustých územích.

Nunavut je největším a nejsevernějším teritoriem s rozlohou 2 093 190 km2, z toho pevnina zaujímá 1 936 113 km2, vodní plochy 157 077 km2. Jméno v inuitštině znamená "naše země". Teritorium vzniklo oddělením severovýchodní části od Severozápadních teritorií dne 1. 4. 1999.

Do Nunavutu patří největší neobydlený ostrov Devon (55 247 km2) - Kanadské arktické souostroví. V Nunavutu se nachází i nejchladnější obydlené místo světa, osada Eureka s průměrnou roční teplotou -19,7 °C. V Nunavutu se nachází i nejvyšší kolmá stěna Mount Thor (1 250 metrů) v Auyuittugském NP na Baffinově ostrově.

Severozápadní teritoria (NWT) leží na severozápadě Kanady. Ze severu je omývá Severní ledový oceán, východní hranice je s Nunavutem, na jihu sousedí se Saskatchewanem, Albertou a Britskou Kolumbií a na západě s Yukonem. Rozloha teritoria je 1 171 918 km2.

Yukon na severu hraničí se Severním ledovým oceánem (Beaufortovým mořem), na východě se Severozápadními teritorii, na jihu s Britskou Kolumbií a na západě s americkou Aljaškou. Teritorium dostalo své jméno od stejnojmenné řeky. Většina obyvatel, asi 23 000, žije v hlavním městě Whitehorse.

Problémem se stává globální oteplování a i možnost, že v případě "roztání ledů" v severních mořích hrozí otevření Severozápadní námořní cesty podél severních břehů ostrovů Kanady.

Nejvhodnějším pro turismus je období od května do září. Tehdy je počasí i denní světlo nejpříznivější - slunce je nad obzorem až 19 hodin, zatímco např. v lednu jen 6 hodin.

V níže uváděném obrázku jsou erby kanadských provincií a teritorií do konce března 1999 v pořadí: 1. řádek Ontário, Quebec, Nova Scotia, New Brunswick, 2. řádek Manitoba a British Columbia, 3. řádek Prince Edward Island a Sasakatchewan, uprostřed je erb Kanady, 4. řádek Alberta, Newfoundland, Northwest Territories a Yukon, v pátém řádku je erb Nunavutu a vlajka téhož teritoria.

Erb a vlajka Nunavutu

Níže jsou vlajky zbývajících kanadských provincií a teritorií (do konce března 1999). 1. řádek Ontario, Quebec, Nova Scotia, 2. řádek New Brunswick, Manitoba, British Columbia, 3. řádek Prince Edward Island, Saskatchewan, Alberta, 4. řádek New Foundland, Northwest Territories a Yukon.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress